Mobilizačním tématem napříč krajně-levicové scény a ostatně i části veřejnosti bylo podle zprávy ministerstva vnitra obsazení objektu tzv. Kliniky dne 3. prosince na pražském Žižkově.

Strach z islámu i akci Klinika řadí vnitro mezi projevy extremismu

Zpozornět by měl každý ze dvou tisíc lidí, kteří se minulý pátek zúčastnili demonstrace na Pražském hradě skupiny Islám v ČR nechceme nebo byl na akci na podporu squatterů v Praze, tzv. Kliniky. Islamofobii, tedy strach z islámu, zařadilo ministerstvo k projevu krajní pravice, zatímco podporu obránců Kliniky k projevům krajní levice a anarchismu. Vyplývá to ze zprávy ministerstva vnitra o extremismu za poslední čtvrtletí 2014.

Islamofobii, tedy strach z islámu, zařazuje zpráva ministerstva vnitra k projevu krajně pravicového extremismu, a to proto, že příslušníci krajní pravice interpretují muslimskou komunitu nejen jako bezpečností hrozbu pro ČR, nýbrž také z hlediska zániku evropských tradic a kultury.

„Scéna se v poslední době více orientovala na projevy tzv. islamofobie. Část subjektů, zejména Dělnická strana sociální spravedlnosti i její mládežnická organizace Dělnická mládež, interpretovala muslimskou komunitu jako hrozbu, nejen z hlediska bezpečnosti, ale i z hlediska zániku evropských tradic a kultury. Využívání tohoto tématu je spojeno jednak s užší spoluprací zejména se západoevropskými krajně-pravicovými subjekty, tak i se snahou o oslovení nových stoupenců,“ uvádí se ve zprávě ministerstva vnitra.

Ze zprávy dále vyplývá, že facebooková skupina Islám v ČR nechceme (IvČRN) čítající v současnosti přes 112 tisíc členů, je monitorována a řadí se k extrémistům pro populismus a „podobnou interpretaci“ jako Dělnická strana.

„Podobná populistická interpretace se objevovala i u politických subjektů stojících mimo oficiální politické strany. Na projevy islamofobie se dlouhodobě profiluje uskupení Czech Defence 4 League (CzDL), zastoupené skupinou Islám v ČR nechceme (IvČRN) v síti Facebook. S uskupením byly spojovány i množící se případy tzv. kyberšikany jeho odpůrců,“ píše se ve zprávě ministerstva vnitra.

Ke krajní levici patří pro změnu ten, kdo demonstruje za důstojnost, bydlení a příjem. „Naopak krajně-levicová a potažmo anarchistická scéna se nadále mobilizovala. Poměrně vysoká účast okolo 300 osob byla zaznamenána i během demonstrace krajní levice dne 17. listopadu v Praze, pořádaná pod názvem Důstojnost, bydlení, příjem,“ píše se ve zprávě.

Mobilizačním tématem napříč krajně-levicové scény a ostatně i části veřejnosti bylo podle zprávy ministerstva vnitra obsazení objektu tzv. Kliniky dne 3. prosince na pražském Žižkově. „V průběhu prosince pak nejen v Praze probíhaly akce na podporu a vyjádření solidarity s iniciativou Klinika, mj. po údajně brutálním vyklizení objektu ze strany Policie ČR. Demonstrace v Praze dne 13. prosince se zúčastnilo zhruba 700 osob. Kauza Kliniky na určitou dobu rovněž vyvolala diskuzi o možné úplné či částečné legalizaci squattingu,“ popisuje dění na levicově extremisticiké scéně ministerská zpráva.

„Nicméně v rámci „solidarity“ s Klinikou došlo dne 14. prosince k pokusu o zapálení služebního vozidla Policie ČR v Praze – Vinohradech. K činu se přihlásila „Anarchistická solidární akce“ a její provedení vyvolalo zejména u radikálních aktivistů pozitivní odezvu. Samotná iniciativa Klinika se od zapálení policejního auta distancovala,“ uvádí se ve zprávě, kterou doplňují čísla a přehledy, z nichž plyne že nejextrémističtější místo byla v závěru roku 2014 Praha.

-ire-