Politická část dohody byla uzavřena po jednání představitelů vlády a vysokých soudů. Praktickou bude třeba hledat v jednotlivých tisícovkách podpisů. Foto: MSp

Dohoda se soudci a státními zástupci je na stole. Známe její text

Ministerstvo spravedlnosti začalo předsedům jednotlivých soudů a vedoucím státním zástupcům rozesílat text dohody o částečném dorovnání platových nároků. Tu by měli soudci a státní zástupci postupně podepisovat se svými vedoucími, kteří ve sporech zastupují stát. Podpisy dohody o narovnání jsou praktickým uvedením dosavadních politických usnesení v život.

„Účelem této Dohody o narovnání je úprava sporných práv a povinností věřitele a dlužníka,týkajících se práva věřitele na plat za dobu od 1. 1. 2011 do 31. 12. 2014,“ píše se v úvodu dokumentu. Ten je ale jinak od veškerých „politických“ pozic očištěn, v právní rovině jde čistě o dohodu o narovnání sporných vztahů z minulosti. Pro tento účel se v dohodě nejprve vyčíslují skutečně vyplacené mzdové prostředky za uvedená léta, pak se přistupuje k jednotlivým sporným nárokům. Česká justice má k dispozici text týkající se státních zástupců, najdete ho zde.

Samotná dohoda, na které narovnání vztahů stojí, je v textu pojata těmito slovy: „S cílem odstranit spornost a pochybnost práv a povinností popsanou v čl. 2 této Dohody o narovnání se věřitel a dlužník dohodli též s přihlédnutím k nálezu Ústavního soudu ze dne 10.7.2014 sp. zn. Pl. ÚS 28/13 č. 161/2014 Sb., že za dobu do 31. 12. 2014 nahrazují veškeré sporné a pochybné závazky uvedené v čl. 2, a to včetně jejich příslušenství a závazků, jež by v nich měly svůj základ, následujícím závazkem:

Dlužník zaplatí věřiteli nejpozději do 15. června 2015 částku v celkové výši ……… Kč, která představuje rozdíl mezi výší platů skutečně vyplacených v letech 2012, 2013 a 2014 a jejich výší, která by byla vyplacena při použití platové základny vypočtené shodným způsobem „z  průměrné nominální měsíční mzdy v nepodnikatelské sféře – přepočtené počty“ podle údajů Českého statistického úřadu zveřejněných za příslušný předminulý kalendářní rok, tj. pro rok 2010 ve výši …… Kč, pro rok 2011 ve výši ……. Kč a pro rok 2012 ve výši …… Kč.“

Ti soudci, kteří již podali žaloby, se zároveň zavazují, že nejpozději do 7 dnů poté, co jim bude v plném rozsahu zaplacena dlužná částka podle této dohody, vezmou veškeré takové žaloby zpět.

Česká justice už počátkem týdne informovala, že dlužné peníze by měly být soudcům a státním zástupcům vyplaceny v květnové výplatě, tedy do 15. června. Během druhého březnového týdne by měla odstartovat i softwarově-technická podpora celé věci. Na každé pracoviště soudu a státního zastupitelství je totiž třeba doručit a nainstalovat počítačový program, který mzdové nároky přesně vyčíslí.

Podle dřívějších odhadů je dohodu o částečném dorovnání platů připravená přijmout naprostá většina soudců a státních zástupců. V některých místech je prý podpora stoprocentní, jinde nižší, uvedli před dvěma týdny justiční činitelé po svém zatím největším jednání v Brně. Mnozí soudci se ovšem chtějí rozhodnout právě až podle znění dohody, kterou teď dokončilo ministerstvo spravedlnosti.

Minulý týden návrh projednala i Soudcovská unie, její prezidentka Daniela Zemanová se vyslovila pro smírné řešení.

Robert Malecký