Odcházející ministryně Helena Válková. Foto: MSp

Jak dál v justici? Klíčová je nezávislost a zřízení samosprávy

Rezignující ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) se svou poradní skupinou stanovila prioritní oblasti v rozvoji justice. Za základní stavební kámen dlouhodobé strategie považuje nezávislost justice a zřízení samosprávy soudnictví. Na webu ministerstva vzkázala, že strategie by měla být rozvíjena bez ohledu na osobu ministra. Upozornila, že příprava tohoto plánu je mimo jiné nezbytnou podmínkou pro čerpání evropských dotací.

„Příprava strategie justice, které se na ministerstvu věnujeme několik posledních měsíců, je stěžejním a aktuálním úkolem Ministerstva spravedlnosti ČR a také úkolem současné vlády,“ zdůraznila Válková, kterou by měl podle návrhu ANO vystřídat ve funkci její dosavadní první náměstek Robert Pelikán.

Nezávislost a zřízení samosprávy soudnictví povede podle ministryně k optimalizaci fungování soudů, mimo jiné ke zkrácení délky soudních řízení, a tím i ke zlepšení vymahatelnosti práva. „Základem právního státu je nejen nezávislá justice, ale i skutečnost, že se občané doberou spravedlivého rozsudku v rozumném čase,“ konstatovala.

O základních vizích reformy ministryně poprvé veřejně promluvila koncem ledna na společném brífinku s novým předsedou Nejvyššího soudu Pavlem Šámalem. Tehdy prohlásila, že všechny plánované změny bude třeba prodiskutovat se zástupci justice. Minulý týden však rezignovala, podle jejích vlastních slov na přání šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Některé mediální spekulace uváděly, že Babišovi na Válkové vadilo mimo jiné i to, jak blízko má ministryně právě k představitelům justice.

Válková, která rezignuje k 1. březnu, zveřejnila, že pro naplňování dlouhodobé justiční strategie už ustanovila pracovní týmy vedené experty. Vedle zajištění nezávislosti justice vidí jako další prioritu kontinuální vzdělávání soudců a státních zástupců či přípravu nového občanského soudního řádu a nového trestního řádu. Neméně důležitou oblast pak pro ni představuje trestní politika, a to zejména zavedení elektronického monitorovacího systému nejen u odsouzených, ale i u lidí, kteří by jinak museli být stíháni vazebně.

Upozornila také na nutnost pokračovat v reformě vězeňství – i vzhledem k tomu, že v blízké budoucnosti bude potřeba opět řešit problémy s nedostatečnými ubytovacími kapacitami věznic. Dalšími prioritami je elektronizace justice nebo zkvalitnění opatrovnického soudnictví.

O zřízení samosprávného soudcovského orgánu, Nejvyšší rady soudnictví, usilují soudci již řadu let. Chtějí, aby soudnictví bylo nezávislé na prioritách jednotlivých ministrů spravedlnosti. Při ministerstvu funguje k přípravě rady komise, jejímž předsedou je šéf Nejvyššího správního soudu Josef Baxa.

-čtk-