Prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová. Foto: NSS

Mise Heleny Válkové o platech soudců byla od samého počátku sebevražedná.

Helena Válková už minulý týden věděla, že dohodu o platovém narovnání se soudci a státními zástupci nepodpoří všichni členové vlády a že ve skutečnosti pro svůj plán nemá politickou podporu. Přesto ho uskutečnila. Vyplývá to z dopisu prezidentky Soudcovské unie Daniely Zemanové soudcům. Daniela Zemanová v něm také píše, že počet soudců ochotných k dohodě by byl „podstatně vyšší“, pokud by dohoda obsahovala narovnání i za rok 2011.

Z části dopisu, který má Česka justice k dispozici, vyplývá, že Helena Válková nejen, že neměla zajištěnou politickou podporu, ale že jednala takřka navzdory většině ostatních členů vlády.

„Z mého osobního pohledu máme v této situaci poprvé na naší straně ministryni spravedlnosti. Pro jednání o platech je naprosto zásadní, že označila nároky soudců za oprávněné, nezpochybňuje nutnost jejich vyplacení a neuchyluje se k politicky a společensky populárním frázím o nesolidaritě soudců vůči ostatním (srovnejte s výroky ostatních ministrů a politiků). Na její stranu se sice postavilo jen pár ostatních členů vlády, ale i tak je to zcela jiná situace, než jaké jsme čelili v minulosti,“ uvedla doslova v dopisu prezidentka Unie Daniela Zemanová, kterým informovala o jednání mezi zástupci soudců státních zástupců a členů vlády v pátek 6. února 2014.

Podle textu dokumentu na pátečním jednání „zástupci vlády nastínili řešení v podobě uzavírání dohod o narovnání mezi soudci a předsedy soudů, jejichž obsahem by byl závazek státu zaplatit soudci doplatek za nesprávně stanovenou platovou základnu za roky 2012 – 2014, soudce by se oproti tomu vzdal nároků na doplacení zbylých částek, zejména tedy za snížení platového koeficientu. S tímto řešením v obecné rovině všichni přítomní souhlasili,“ popisuje průběh jednání soudcům prezidentka Soudcovské unie.

Ze slov Daniely Zemanové dále vyplývá, že názory členů vlády na jednotlivé body dohody byly předem známé. Rovněž z textu plyne skepse k počtu soudců, kteří budou ochotni uzavřít dohodu. Podle jejího názory by počet soudců ochotných dohodu uzavřít byl „podstatně vyšší“, kdyby se týkala i roku 2011.

„Diskuse se rozpoutala ohledně nedoplatků platové základny za rok 2011. Přítomní zástupci vlády si byli vědomi, že doplatek za tento rok je součástí mnoha žalob (u ostatních je nárok již promlčený), byli nakloněni k proplacení i této částky, ale upozornili nás na názory ostatních členů vlády, kteří předem avizovali, že tuto možnost neschválí. Přestože jsme jim zdůraznili, že v případě proplacení základny i za rok 2011 by byl počet soudců, kteří by byli ochotni uzavřít dohodu o narovnání, podstatně vyšší, byli k možnosti prosazení této varianty ve vládě skeptičtí,“ napsala do informace soudcům prezidentka Daniela Zemanová.

Vláda nakonec schválila usnesení ve znění, že „Česká republika vyplatí soudcům a státním zástupcům rozdíl mezi vyplacenými platy a výší platů určených z platové základny vypočtené z průměrného výdělku pro přepočtené počty fyzických osob v nepodnikatelské sféře za období 2012 – 2014.“

Prezidentka Soudcovské unie rovněž soudce upozorňuje, že jejich platové nároky jsou nesporné a že to při všech jednáních opakuje. „Ráda bych Vás ujistila, že na všech jednáních zdůrazňuji nespornost platových nároků soudců, i to, že pokud jednáme o případném vzdání se části těchto nároků, jedná se o vstřícnost z naší strany,“ píše Daniela Zemanová.

Po shromáždění soudních funkcionářů okresních a krajských soudů, které svolali na středu 11. února do Brna předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal s předsedou Nejvyššího správního soudu Josefem Baxou bude o dohodě o narovnání mezi vládou, soudci a státními zástupci příští čtvrtek jednat rovněž Republiková rada Soudcovské unie.
-ire-
.