Někteří lidé předem vatují, že FBI nasazováním svého týmu CAT nejspíš deformuje trh.

Americká FBI nabízí firmám odborníky na boj proti počítačové kriminalitě

Federální úřad pro vyšetřování se rozhodl bojovat proti rozmáhající se a všudypřítomné počítačové kriminalitě přímo v tržním prostředí. Ohroženým firmám nabízí do osmačtyřiceti hodin nasazení speciálního týmu.

“Nebezpečí v kybernetické oblasti se zvyšují exponenciální řadou. Blížíme se do okmamžiku, kdy se federálně organizovaná obrana stává nevyhnutelnou nutností,” říká zvláštní agent Chris Lamb, člen CAT od roku 2007.

Cyber Action Team neboli CAT je v současnosti personálně nejrychleji rostoucí částí rozsáhlého aparátu FBI. Existuje od roku 2006 a dlouho si vystačil s pouhými padesáti zaměstnanci. V posledním roce se tento počet začal prudce zvedat; potřeba odborníků na boj s počítačovou kriminalitou je tak velká, že FBI dokonce zahájila velkoryse pojatou náborovou kampaň, a pokud můžeme soudit z údajů jí samotné, je o práci v CAT solidní zájem zejména mezi absolventy technických oborů.

“Praxe v oblasti kyberzločinnosti je velmi specifická,” říká už zmiňovaný zvláštní agent Chris Lamb. “Situace se neustále prudce vyvíjí a naším hlavním úkolem mnohdy bylo jen neztratit kontakt s tím, která nebezpečí jsou právě aktuální.”

Aby FBI neujel vlak, nezbylo nic jiného než přikročit k náboru, který by měl CAT zajistit dostatečný počet agentů na požadované výši.

Jejich úkol po vyškolení bude odlišný od modu operandi, který doposud FBI praktikovala. Zatím se CAT zapojoval do akce až ve chvíli, kdy kvůli kybernetickému zločinu došlo k nějaké škodě. Jeho příslušníci se snažili najít pachatele a dostat ho před soud.

Od nynějška by mělo všechno být jinak. Jakmile bude mít některá firma dojem, že se stává terčem nevítaného zájmu hackerů, může se obrátit přímo na CAT. Ten potom na jakékoliv místo do osmačtyřiceti hodin vyšle dvojici agentů. Ti ve spojení se štábem přímo na místě začnou zajišťovat bezpečnost počítačových sítí té které společnosti – a také pátrat po útočnících.

Jen v roce 2014 tým CAT řešil pět desítek podobných případů a dá se předpokládat, že letos zájem o jeho služby nepoklesne. Počet útoků na počítačové sítě ve Spojených státech totiž vytrvale roste. Aktuálně se předmětem zájmu zejména čínských hackerů stávají databáze pojišťovacích společností. Třeba přesná čísla o nedávném útoku hackerů na databázi pojišťovny Anthem zatím nejsou známá. Deník Washington Post nicméně na základě svých informací soudí, že se jedná o milióny souborů citlivých dat pojištěnců. Únik údajů z jejího IT systémuje nejvážnějším incidentem svého druhu v USA. V přímém ohrožení se ocitla data zhruba devětašedesáti milionů pojištěnců.

Někteří odborníci ale už teď upozorňují na fakt, že FBI nasazováním svého týmu CAT nejspíš deformuje trh. CAT totiž poskytuje přesně ty samé služby, za které se v současnosti platí (a ne málo) specializovaným firmám. Jak ale říká už zmíněný agent Lamb: “Nebezpečí v kybernetické oblasti se zvyšují exponenciální řadou. Blížíme se do okmamžiku, kdy se federálně organizovaná obrana stává nevyhnutelnou nutností.”

Mohli bychom se tedy dočkat dne, kdy hackerům padne za oběť volný trh v oblasti bezpečnostních služeb na webu.

Ondřej Fér