V současném systému lidé bez domova na oddlužení nedosáhnou. Foto: archiv

Jak dál u oddlužení? Názory se různí: změkčit podmínky pro osobní bankrot i varování před rozvolněním

Ministerstvo práce a sociálních věcí připraví během letošního roku návrh, jak umožnit oddlužení i u lidí, kteří podle stávajících pravidel nedosáhnou na osobní bankrot. Ministerstvo tak reagovalo na pracovní materiál resortu spravedlnosti, který popisuje stav v oblasti osobních bankrotů a oddlužení a se kterým půjde ve středu na vládu ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Oponenti tvrdí, že zejména pro bezdomovce je současná úprava nepoužitelná.

„Možnost oddlužení pro sociálně vyloučené osoby je v důsledku nestálosti jejich příjmů často nedosažitelná. Je proto (především Agenturou pro sociální začleňování) iniciován návrh zakotvit novou právní úpravu oddlužení, která by mohla být alternativou současné právní úpravy, a která by podmínky oddlužení pro tyto osoby zmírňovala,“ píše v připomínkách resort práce a sociálních věcí.

Navrhuje proto materiál doplnit o následující text: „MPSV bude v roce 2015 ve spolupráci s dalšími resorty a experty z oblasti prevence a řešení bezdomovectví usilovat o vytvoření opatření, příp. též metodiky k řešení zadluženosti nejchudších obyvatel, kteří nedosáhnou na osobní bankrot, a to zejména těch, kteří ztratili nebo jsou ohroženi ztrátou bydlení.“

MPSV upozorňuje, že nejsou známy celkové údaje o rozsahu těchto dluhů, ani co do výše, ani co do počtu dlužníků a jejich skladby, proto je třeba nejprve situaci zmapovat. Cesta by měla být následující: „Samostatně řešit problémy dluhů na nájemném a službách za bydlení a problémy ostatních dluhů. Opatření by mělo přispět ke snížení nákladů spojených s péčí o lidi bez domova. Řešení není možné bez úzké spolupráce s dalšími resorty,“ uvádí ministerstvo.

Agentura pro sociální začleňování vedená Martinem Šimáčkem pak navrhuje novou právní úpravou zpřísnit podmínky poskytování poradenství v oblasti oddlužení tak, aby byly placené právní služby, týkající se sepisování návrhů na povolení oddlužení, poskytovány výlučně kvalifikovanými osobami ve smyslu Stanoviska představenstva České advokátní komory – což bylo původně navrhované řešení, na kterém mezi odborníky panovala shoda. „Vést další diskuzi o tomto řešení nám nepřijde vzhledem ke shodě, která v rámci pracovní skupiny k této otázce panovala, jako přínosné. Souhlasíme však s diskuzí k otázce možného zavedení nové živnosti, pod kterou by činnost výše popsaných subjektů spadala,“ píše Šimáčkův úřad.

Před postupným rozvolňováním možností pro osobní bankrot naopak varuje ministerstvo financí. „Předkládaný materiál se z velké části zabývá tím, jak dále rozvolnit možnosti oddlužení. Je však otázkou, zda toto je správná cesta, zda je tento přístup dostatečně motivační a podporuje občany k odpovědnosti při zadlužování, pokud tito pak budou mít snadnou možnost vyhlásit „osobní bankrot“ a oddlužit se. S velkou pravděpodobností poté opětovně spadnou do dluhové pasti, “ soudí ministerstvo.

Podle jeho názoru by se podmínky pro možnost oddlužení neměly dále rozvolňovat, ale je třeba se primárně zaměřit na prevenci, oblast finanční gramotnosti, informovanost občanů a především pak v materiálu zmíněnou regulaci nejrůznějších nebankovních subjektů, které poskytují za velmi nevýhodných podmínek půjčky či úvěry. Právě zde vznikají počátky velkého zadlužení, zejména u sociálně vyloučených osob. U těchto osob by měl být pečlivě zkoumán jejich příjem a možnosti splácení půjček či úvěrů tak, aby se předešlo tomu, že se dostanou do dluhové pasti.

„V zájmu posilování právní jistoty by měla být vždy ctěna zásada, že závazky se mají plnit, a to v plné výši. Jakékoliv zvažované „vycházení vstříc“ dlužníkovi bude mít dle našeho názoru opačný efekt,“ uzavírá správce státní kasy.

Robert Malecký