Hledá se viník odkladu: Evropská komise a výběrové řízení snad nikoho neurazí. Ilustrační foto: archiv

Nový loterijní zákon se vzdaluje jak balonek ve větru, finance ustupují k urgentní novele

Nový loterijní zákon začne místo od ledna 2016 platit nejdřív o rok později. Prozatímní novela stávající legislativy by měla zdržení částečně kompenzovat a přinést do státního rozpočtu navíc dvě a půl miliardy korun.

Nový zákon o hazardu včetně změn zdanění nezačne pravděpodobně platit od ledna 2016, jak Ministerstvo financí slibovalo, ale zřejmě až od ledna 2017. Důvodem je podle náměstka ministra financí Ondřeje Závodského posouzení zákona Evropskou komisí a výběrové řízení na monitorovací systém.

Namísto nového zákona ministerstvo připravilo novelu stávajícího zákona o hazardu. Ta od příštího roku zvyšuje sazbu odvodu z loterií z 20 na 25 procent a zdvojnásobuje fixní místní poplatek za jeden den z 55 korun na 110 korun. Novela by měla příští rok přinést do rozpočtu 2,5 miliardy korun navíc.

Odložený nový loterijní zákon by měl omezit počet automatů na určitém území, zcela zakázat automaty v restauracích a barech a některým lidem přímo znemožnit na nich hrát. Babišův úřad také chce také výrazně zvýšit zdanění firem provozujících hazard. Daňové sazby by navíc měly být nově odstupňovány podle typu hry.

Předsedovi sdružení Občané proti hazardu Martinu Svobodovi se odklad zákona nelíbí. „Zákon je potřeba už dlouho, není proto dobré, že bude odložen,“ uvedl Svoboda. Navrhované zpřísnění navíc hodnotí jako příliš mírné. „Na vládní i poslanecké úrovni se budeme snažit o zpřísnění limitů pro nastavení automatů i celého zákona,“ dodal Svoboda.

S novou podobou loterijního zákona není spokojený ani bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Díky legislativě, kterou jsem prosadil, dnes vybíráme na daních z hazardu kolem 8 miliard,“ řekl Kalousek České televizi s tím, že to byl právě on, kdo jako první ministr financí hazard zdanil. Kalousek k tomu ještě dodal, že i za něj byly zrušeny desetitisíce výherních automatů, ale problém je v tom, že hráčů neubývá a své peníze stejně naházejí do zbývajících terminálů.

Podle místostarosty Prahy 7 a jednoho z protihazardních aktivistů Ondřeje Mirovského by odklad loterijního zákona neměl ovlivnit vyhlašování nulové tolerance hazardu. „Pevně doufám, že odklad nebude mít tento vliv, protože současná vlna nulových tolerancí směřuje ke konkrétním pasážím současného loterijního zákona. Proto se odložení nedotkne například chystaného vyhlášení nulové tolerance hazardu v Praze 5, 7, 8, 15 a 22,“ řekl Mirovský.

Ondřej Fér, Ekonomický deník