Předseda Asociace podnikatelů a manažerů Radomil Bábek: Foto: archiv

Ostrý hlas proti Babišovi: On-line evidence tržeb je pokusem změnit právní systém

Za zcela negativní a současně politický projev označil ředitel legislativního odboru Hospodářské komory Ladislav Minčič vystoupení předsedy Asociace podnikatelů a manažerů Radomila Bábka, který bránil podnikatele i občany před státem na konferenci k zavádění on-line sledování tržeb podnikatelů a živnostníků v reálném čase. Kritik ministra Andreje Babiše Radomil Bábek na konferenci tvrdě vystoupil proti ministerstvu financí, které podle něho znovu přenáší povinnosti státu na podnikatele a občany, přičemž některé podnikatelské svazy tomu napomáhají. „Neměli bychom se jako ovce nechat oholit,“ uvedl svoje vystoupení Radomil Bábek.

Je zjevné, že celý záměr zavést elektronickou evidenci tržeb on-line v reálném čase berou osobně, naše připomínky je iritují, a proto je bagatelizují a shazují ze stolu, okomentoval Radomil Bábek úvodní vystoupení ministra financí Andreje Babiše, jeho náměstkyně Simony Hornochové a dalších zástupců státu přítomných na celodenní konferenci pořádané Hospodářskou komorou. „Slyšeli jsme výrazy jako ,věřte nám´nebo ,asi vás nezatížíme´a podobně, ze kterých vyplývá, že oni předkládají dobro namísto argumentů,“ uvedl předseda Asociace podnikatelů a manažerů Radomil Bábek k důvodům a organizaci zavádění on-line systému elektronické evidence tržeb, jak je na úvod představili Babiš s Hornochovou.

My podnikatelé jsme se nechali vmanipulovat do role, kdy diskutujeme o jednotlivostech, zatímco podstatné zůstává úplně vedle. Tím podstatným je skutečnost, že celý stát má tendenci přenášet svoje povinnosti na podnikatele, a když podnikatelé nevyřeší problémy za stát, jsou pokutováni nebo zavíráni, uvedl Bábek. Stávající systém kontroly podle něho není využíván a skuteční delikventi nejsou státem vyhledáváni. Zákon o elektronické evidenci tržeb, jak je napsán, podle jeho názoru rovněž přináší značná korupční rizika.

„Je to pokus změnit právní systém, kdy se právo mění za povinnost, kdy právo občana obdržet účtenku se mění na povinnost odebrat účtenku,“ řekl Radomil Bábek, který dále položil otázku: Jak ale přiměje stát občana, aby odebíral účtenky? Do několika let můžeme očekávat situaci podobnou jako v Itálii, kdy finanční policie bude chytat před obchody zákazníky bez účtenky, varoval Bábek. Podle něho je dalším nebezpečím systému využívání osobních údajů státem, řekl s odkazem na chorvatského předřečníka, který v projevu uvedl, že v Chorvatsku od roku 2013 „ani nečekali tolik různých údajů včetně procesní doby lidí a dodnes údaje stát nezpracoval“. „Přesně tak to bude a osobně se domnívám, že to je hlavní důvod: získat údaje o podnikatelích a živnostnících a o tom, jak se obchodně a podnikatelsky chovají,“ řekl Bábek.

„Nechceme tento zákon změkčit, jsme proti přijetí tohoto zákona a každý by měl to říci svému poslanci a senátorovi, jinak se budeme za dva tři roky divit, co se na nás nahrnulo,“ vyzval Radomil Bábek přítomné.

O tom, zda je on-line kontrola podnikatelů a živnostníků v reálném čase dalším rozšířením zásahu státu do soukromí, se podle moderátora konference Ladislava Minčiče povede v následujících měsících určitě debata a zcela jistě jde podle něho o filozofický a politický spor.

Radomil Bábek rovněž označil zákon za zbytečný a státní správu obvinil z nečinnosti a z dalšího pokusu donutit podnikatele, aby povinnosti státní správy vykonávali za ně. Ti, co dnes nepřiznávají tržby, je nadále nebudou přiznávat a stát bude kontrolovat opět ty, kteří tržby přiznávají. Na každé vesnici a v každém městě všichni víme, kdo nepřiznává tržby a daňová správa na ně může už dnes, uvedl Bábek. Pan Březina více jak patnáct let podnikal s lihem a připravil stát na daních o šest miliard, nakoupil desítky domů, stavěli výrobny. „Kde byli policisté, celníci úředníci stavebních úřadů, úředníci finančních úřadů? Jak to, že nejsou stíhány desítky policistů a celníků? A tihle lidé nám nyní budou zavádět systém, prostřednictví kterého budeme jejich práci dělat za ně?“ položil Bábek otázku. „Už mně dochází trpělivost a jako občan jsem rozhořčen, protože stát je zde pro nás, nikoli my pro něj,“ uzavřel konferenci o on-line sledování živnostníků a podnikatelů Radomil Bábek poté, co odmítl obvinění, že by jeho slova byla politickým projevem.

Akce, kterou pořádala Hospodářská komora ČR, se uskutečnila po celý den 3. března 2015. V jejím úvodu ministr financí Babiš řekl, že v pátek 6. března  skončí lhůta k připomínkám předmětného zákona, který navrhlo ministerstvo financí.

Irena Válová