Prezident republiky Miloš Zeman jmenoval nové soudce. Foto: Facebook

Prezident Zeman jmenoval 30 nových soudců, převažovaly ženy

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenoval tři desítky nových soudců. Mezi nováčky výrazně převažují ženy, kterých je 21. Nejvíce kandidátů bude pracovat v obvodu středočeského krajského soudu. Zeman se v projevu k novým soudcům vyjádřil k nedávnému sporu o jejich platy. Podle prezidenta by je měl upravovat zákon podobně jako v případě poslanců či senátorů.

Jednou z nově jmenovaných soudkyň je dosavadní justiční čekatelka Nina Smitová, dcera bývalé první dámy Dagmar Havlové. „Pozdravujte maminku,“ řekl jí Zeman poté, co do jeho rukou složila soudcovský slib.

Podle prezidenta nemá žádná profesní skupina právo, aby si sama určovala platy. „Bylo tomu tak u poslanců a senátorů, ale jejich platy byly nedávno upraveny v celku uspokojivým zákonem. Velmi bych si přál, aby obdobný zákon byl přijat i pro platy soudců,“ řekl Zeman.

Prezident v této souvislosti ocenil iniciativu šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslava Kaly kvůli žalobě, která se pokusí zrušit verdikt Ústavního soudu o novém výpočtu platů soudců. Zeman pak novým soudcům popřál, aby výše jejich platů odpovídala důstojnému způsobu života.

K okresním soudům ve středních Čechách přibude šest posil, po pěti půjde do obvodů Krajského soudu v Hradci Králové a Krajského soudu v Ostravě. Čtyři nováčci posílí okresní soudy pod ústeckým krajským soudem, po třech zamíří do jižních Čech a do obvodu Krajského soudu v Brně. Dva nové soudce získají obvody plzeňského krajského a pražského městského soudu.

Seznam kandidátů navrhla bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková a minulý měsíc ho schválila vláda. Dnešního slavnostního ceremoniálu na Pražském hradě se již účastnil Válkové nástupce Robert Pelikán.

Prezident nové soudce jmenoval naposledy v lednu, tehdy jich bylo 26. Zeman na nováčky apeloval, aby přispěli ke zrychlení soudních řízení. Řekl jim, že neuvěřitelná délka soudního řízení snižuje prestiž jejich profese.

Podle statistik se průměrná délka trestního soudního řízení od roku 2008 do roku 2013 zkracovala. Zatímco v roce 2008 činila 226 dní, v roce 2013 to bylo 179 dní. Průměrná délka civilního soudního řízení naopak roste. V roce 2011 byla 305 dní, v roce 2013 už 398 dní.

-čtk-