V Tanzanii popravili čtyři šamany, dalších osmadvacet čeká na soud. Ilustrační foto: Pinterest

Procesy se šamany a další malé velké zprávy

Na ochranu albínů. Apple se soudí s patentovým trollem. Vydávat se za královnu je za čarou. Mrtvý fanoušek nemůže fandit. Letem světem.

V Tanzanii začaly soudy s kmenovými lékaři

O honech, které v Tanzánii pořádají tamní čarodějové a šamani na albíny, jsme už několikrát psali. Tamní vláda už delší dobu dělá co je v jejích silách, aby násilí směřované proti albínům vymýtila.

BBC, která se tomuto tématu dlouhodobě věnuje, v minulém týdnu přinesla zprávu o tom, že poté, co selhaly snahy o řešení osvětou, začalo zatýkání šamanů. Aktuálně jich chýše za vazební cely vyměnilo dvaatřicet. Čtyři z nich skončili před soudem, který je ve zkráceném a tvrdě vedeném řízení odsoudil k trestu smrti. Šamani v roce 2008 rituálně zavraždili dvě mladé albínky, z jejich kostí vyrobili amulety, jejich krev dávali pít vesničanům a z jejich vnitřností věštili.

Od roku 2000 došlo v Tanzánii přinejmenším k pětasedmdesáti vraždám albínů. Naposledy bylo ve venkovské části africké země nalezeno tělo ročního chlapce s uřezanými končetinami a rozpáraným břichem.

Apple má zaplatit za patenty půl miliardy dolarů. Údajnému trollovi

Podle rozhodnutím texaského soudu má Apple zaplatit 533 milionů dolarů společnosti Smartflash, jejíž patenty využívá služba iTunes. Apple tvrdí, že jde jen o patentového trolla.

Texaská společnost Smartflash zažalovala Apple původně o 852 milionů dolarů za to, že ve své službě iTunes neoprávněně používá její patenty pro zabezpečení a bezpečné online platby. Apple nejdříve reagoval snahou o zpochybnění patentů, ale neuspěl. Poté se snažil zpochybnit výši odškodného tvrzením, že reálná hodnota patentů může být jen kolem 4,5 milionu dolarů. Ani to ale soud k extrémnímu snížení odškodného nepřesvědčilo.

Nakonec se společnost alespoň pokusila společnost Smartflash vylíčit v temných barvách jako patentového trolla: “…nevyrábějí žádné produkty, nemají zaměstnance, nevytvářejí pracovní příležitosti, nemají zastoupení v USA a pouze zneužívají náš patentový systém k získání poplatků za technologie, které ve skutečnosti vyvinul Apple“.

Společnosti Smartflash se podařilo prokázat, že Apple nejen její patenty využíval, ale využíval je s vědomím, že patří někomu jinému. Jak popsal odborný web DIIT, Smartflash založil někdy po roce 2000 Patrick Racz, který přišel s několika nápady, které se týkaly způsobu zabezpečení komerčních služeb na internetu. Svoje nápady prezentoval a nabízel vedoucím pracovníkům různých firem. Mezi nimi byl i Augustin Farrugia. Farrugia v roce 2005 nastoupil do Applu, kde dostal na starost bezpečnost iTunes. Podle Smartflash jeho řešení přesně odpovídá tomu, které mu několik let předtím předváděl Patrick Racz.

Mimochodem: Smartflash chystá analogický soud i proti Googlu a Samsungu. Jestli on to náhodou opravdu nebude patentový troll.

Vydávat se za hlavu pomazanou je trestné

Vydávat se po telefonu za královnu Alžbětu je trestné. Foto: Geophotos.com
Vydávat se po telefonu za královnu Alžbětu je trestné. Foto: Geophotos.com

Rozhodl o tom australský soud, který řešil veselé vysílání jedné australské rozhlasové stanice. Dvojice dýdžejů se v roce 2012 po telefonu vydávala za královnu Alžbětu a jejího manžela Filipa.

Moderátoři volali do britské nemocnice, ve které byla s ranními nevolnostmi údajně hospitalizovaná vévodkyně z Cambridge a manželka druhého v pořadí následnictví na britský trůn Williama z Cambridge.

Chtěli zjistit nejen jestli populární Kate v nemocnici je, ale především jestli opravdu je nebo není v jiném stavu. Je vcelku jedno zda se jim to povedlo nebo nepovedlo; australský soud vynesl rpzsudek, podle kterého je vydávání se za někoho jiného za účelem získání informací trestné. Což je špatná novinka nejen pro novináře, ale třeba taky pro špiony, o Mrázkovi z ústředny nemluvě.

Mrtví fanoušci fandit nemohou, nově ani na Facebooku

Facebook sice neumožní pozůstalým smazat účet zemřelého uživatele Facebooku a stále trvá na absurdním vytváření pomníčků, ale chystá se změnit praxi, že se účty zemřelých započítávají do počtů fanoušků stránek.

Nepůjde přitom o žádnou maličkost, z více než 1,3 miliardy uživatelů Facebooku můžete počítat minimálně s desítkami milionů účtů zemřelých.

Podle propočtů v Dead Facebook users will soon outnumber the living bude v roce 2065 na Facebooku více účtů zemřelých lidí, než těch živých. Tedy za předpokladu, že už nebude růst, pokud by rostl stejně jako doposud (nakonec uživatelů internetu jsou 3 miliardy), tak by to bylo později, teoreticky až v roce 2130.

Správci stránek by tedy neměli být překvapeni, pokud jim poklesne počet fanoušků. Facebook odstraní fanouškovství u účtů, které byly deaktivovány či “zvěčněny“ právě na základě úmrtí uživatele. U opravdu největších stránek, které mají desítky milionů fanoušků, změna může být i viditelná. Celá tato úklidová operace bude ale trvat několik týdnů.

Letem světem

Italské zákonodárství nadále nebude Cikány apriorně spojovat s kriminalitou. Ilustrační foto: Irishcentral.com
Italské zákonodárství nadále nebude Cikány apriorně spojovat s kriminalitou. Ilustrační foto: Irishcentral.com

Římský soud dospěl k názoru, že z italských právních textů je třeba vyškrtat všechny zmínky, která Cikány apriorně spojují se zločinem. Bylo na čase a je s podivem, že to právě Italům, kteří dlouhá desetiletí bojovali s podobnou diskriminací, trvalo tak dlouho. Nejspíš to bude tak, že ti, kdo byli diskriminováni, touží sami diskriminovat, namísto aby proti diskriminaci bojovali. Autor digestu uznává, že to je složitá konstrukce, přesto si za ní stojí.

Ve Velké Británii zjistili, že tři z deseti pokut a napomenutí udělených policií, byla za posledních pět let neodůvodněná nebo neadekvátní. Autor digestu tímto žádá prošetření pokuty ve výši padesát korun, kterou v roce 1995 dostal v Ústí nad Labem za odhození sirky a dodnes mu to přijde nespravedlivé.

Ondřej Fér, Ekonomický deník