Transparency International podle svého šéfa Davida Ondráčky cíl Rekonstrukce státu o prosazení protikorupčních zákonů stále podporuje, plánuje se ale soustředit na "nové projekty a témata". Foto: transparency.cz

Transparency International končí v uskupení Rekonstrukce státu

Protikorupční organizace Transparency International (TI) nebude už dál působit v platformě Rekonstrukce státu. Chce se soustředit na zákony o státním zastupitelství a financování stran. TI to uvedla v tiskovém prohlášení.

Člen vedení Rekonstrukce státu před pár dny zveřejnil na facebooku zprávu, že KDU-ČSL a ČSSD na koaličním jednání brzdí přijetí zákona o registru smluv. Lidovci i sociální demokraté se proti tomu ohradili, podle nich se uskupení dvou desítek protikorupčních organizací „mění v PR agenturu“ vládního hnutí ANO. O sporu psala některá média.

TI podle svého šéfa Davida Ondráčky cíl Rekonstrukce státu o prosazení protikorupčních zákonů stále podporuje, plánuje se ale soustředit na „nové projekty a témata“. Dál se chce věnovat hlavně zákonům o státním zastupitelství a financování stran. Práci platformy pak TI považuje za „úspěšnou kampaň“, uvedl Ondráčka.

Podle KDU-ČSL se Rekonstrukce státu mění „v PR agenturu hnutí ANO“. Nejmenší vládní strana uvedla, že s platformou proto bude dál jednat jako se zájmovou politickou agenturou, ne jako s nezávislým sdružením. Lidovce rozčílila zpráva o tom, že na pondělním jednání koaliční rady měli blokovat registr smluv. Informaci zveřejnil na svém facebooku ředitel Frank Bold Pavel Franc, který je ve vedení Rekonstrukce státu. „Podle informací, které máme, zástupci KDU a ČSSD právě teď na koaliční radě vyrábí problém na každé řešení. Vůbec se jim do registru nechce. Aspoň každý ví, jak moc kdo chce transparentnost,“ napsal na facebooku Franc.

Lidovci se chtějí podle svého místopředsedy Jana Bartoška na koaliční radě k události vrátit a žádají vysvětlení. Bartošek řekl, že zatím se od šéfa ANO a ministra financí Andreje Babiše nedozvěděli, proč Francovi textovou zprávu o jednání vládních politiků poslal. „Považuji za krajně neslušné, aby bylo popisováno koaliční jednání v jeho průběhu, a ještě k tomu nepravdivě,“ řekl Bartošek. V prohlášení lidovci uvedli, že pokud se potvrdí, že informaci z jednání „vynesl někdo z účastníků“, budou to považovat za „vážné narušení koaliční důvěry a spolupráce“.

Babiš ČTK v textové zprávě sdělil, že „nejlepší by bylo, kdyby jednání koaliční rady přenášela živě televize“. Podle něj by to zabránilo spekulacím a nedorozuměním. Podle poslance ČSSD Jeronýma Tejce je ale „primárním cílem koaličního jednání se dohodnout a následně oznámit výsledek, ne dělat on-line přenos“. Platformu kritizovali i někteří poslanci z opoziční ODS či z Úsvitu.

„Rekonstrukce státu není politická strana nebo hnutí. Usilujeme o co nejširší platformu organizací, byznysmenů a politiků, kteří se shodnou na minimu pro zlepšení pravidel demokratického vládnutí,“ uvedl dnes v tiskové zprávě Franc.

Mezi členy Rekonstrukce státu patří například Nadační fond proti korupci, Fond Otakara Motejla, Otevřená společnost či Inventura demokracie. Prosazují, aby veřejná správa byla transparentní a odpovědná, sledují postup jednotlivých politických stran. Některé z návrhů vláda promítla do svého programu. Platforma měla dosud tři garanty, jedním z nich je šéf TI. Do čtrnácti dnů by ho měli nahradit zástupci tří organizací. Vedení uskupení tak bude mít nově pět členů.

-čtk-