Když Robert Pelikán loni v červnu nastupoval na ministerstvo jako náměstek, první neformální otázka na tiskové konferenci zněla. Kdy budete ministrem? Trvalo to měsíců. Foto: MSp

Týden v české justici: Budoucí ministr Pelikán staví vlastní „programové prohlášení“, začal insolvencemi

Jak česká média referovala v uplynulém týdnu o dění v české justici? Ve spolupráci se společností HI-LIGHTS Česká-justice.cz přináší pravidelné týdenní shrnutí důležitých událostí. Zároveň jsme pro vás připravili i přehled očekávané agendy následujícího pracovního týdne.

Resort spravedlnosti již definitivně řídí Robert Pelikán a pozornost tuzemských médií se tak pomalu začíná obracet k tomu, jak hodlá řešit některé z problémů tuzemského justičního prostředí. Minulý týden byl značný prostor věnován insolvencím. Z dalších témat jistě nezapadne ani diskuze o podobě Nejvyšší rady soudnictví či místní příslušnosti exekutorů.

Hospodářské noviny se ve speciální pondělní příloze zaměřily na téma insolvencí a insolvenčních podvodů, které se stále nedaří adekvátně řešit. Za dvě desetiletí se podařilo rozkrýt pouze konkurzní mafii kolem soudce Berky. „Budu prosazovat, aby ve spolupráci s ministerstvem vnitra, policií a státním zastupitelstvím vznikl speciální tým, který se naučí rozpoznávat kriminalitu v insolvencích,“ deklaroval svoji vizi řešení budoucí ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Deník dále upozornil na rozdíly v délce řízení o úpadku, které panují mezi soudy v Česku. Podle průzkumu trvá insolvenční řízení nejdéle na Plzeňsku, a to zhruba dva a půl roku, v Praze ho naopak zvládají za čas o třetinu kratší. Problém pomalého tempa soudů by nejen v oblasti insolvencí mohlo vyřešit navýšení asistentů jednotlivých soudců. „Chceme posílit odborný personál, který by měl mít soudce k dispozici,“ řekl k tomuto tématu v pondělních Událostech ČT Robert Pelikán.

Kromě tématu insolvencí bylo jméno Roberta Pelikána na počátku minulého týdne v médiích skloňováno i kvůli odeslání oficiální nominace na post ministra spravedlnosti. Z rukou premiéra Bohuslava Sobotky byla odeslána prezidentovi Miloši Zemanovi v sobotu, což připomněly např. úterní Hospodářské noviny. V pátek se pak napříč médii včetně např. serveru rozhlas.cz objevila informace, že Zeman Pelikána jmenuje ministrem tento čtvrtek. Profesní kariéru Pelikána a jeho názory představil v rozhovoru pro týdeník Ekonom jeho dlouholetý kolega Luděk Vrána z advokátní kanceláře Vrána & partners.

Dnes již bývalá šéfka resortu Helena Válková dostala prostor k vyjádření v obsáhlém rozhovoru pro DVTV. V něm se např. nechala slyšet, že psychicky nejtěžší pro ni byly personální změny na ministerstvu, nicméně dodnes si za nimi stojí. Nový ministr Pelikán bude podle ní více poslouchat představy hnutí ANO o některých zákonech a o tom, jak rychle se má postupovat, konkrétně zmínila např. zákon o státním zastupitelství. Rozhovořila se také o mediální kampani za její odvolání, v níž se podle ní objevovala řada polopravd, jejichž zdrojem byl pravděpodobně někdo z ministerstva. Z jednotlivých novinářů pak zmínila redaktora Lidových novin Martina Shabu, který údajně napsal až sedm desítek zpráv, v níž počínání ministerstva kritizoval.

Tento týden však Martin Shabu žádný takový článek nepublikoval a ve svém pondělním příspěvku přiblížil čtenářům možnou podobu Nejvyšší rady soudnictví. Podle dokumentu z dílny Josefa Baxy, který má deník k dispozici, by mohlo nový orgán tvořit šest soudců a šest expertů mimo justici. Na složení by mohla mít vliv i vláda či komory parlamentu a mezi klíčové pravomoci by měla být zařazena organizace výběrových řízení na obsazení soudů nebo možnost podávat kárné žaloby.

Redaktor MF DNES Luděk Navara se ve svém pátečním článku pustil do hodnocení české justice na základě významných kauz typu lobbisty Romana Janouška, nákupu letadel CASA či Davida Ratha. Podle jeho slov se justice „učí, ale nejde to snadno ani rychle.“ Zároveň upozornil na spory, které probíhají kolem budoucí podoby zákona o státním zastupitelství. Navara v nich spatřoval snahu dostat spravedlnost zpět pod kontrolu, neboť „sebevědomá a silná spravedlnost je nebezpečná pro mnoho nespravedlivých.“

Mluvit do tvorby zákonů oficiálně a nikoliv pouze skrz lobbing budou nově moci i profesní komory. Jak uvedl ve středu deník E15 či již o den dříve server Česká justice, novinka z dílny ČSSD nemá za cíl lobbing vymýtit, nýbrž poskytnout představitelům jednotlivých komor přímou cestu k vlivu na tvořící se paragrafy. Tento krok na brífinku po schůzce premiéra Bohuslava Sobotky a šéfa legislativní rady vlády Jiřího Dienstbiera s vedením dvanácti profesních komor ocenil předseda České advokátní komory Martin Vychopeň. Brífink odvysílala v úterý Česká televize a tisková zpráva shrnující vše podstatné se objevila i na webu ČAK.

Souhrn protichůdných názorů na zavedení místní příslušnosti exekutorů byl námětem pro článek LN. S blížícím se sjezdem exekutorské komory je stav rozdělen na dva tábory, přičemž menší exekutoři teritorialitu chtějí, větší a zavedené úřady spíše nikoliv. Padesát oslovených právníků se vyslovilo spíše proti zavedení institutu.

Více než 130 milionů korun zaplatil v minulém roce stát za odškodnění neúspěchů tuzemské justice. Nicméně jde pouze o zlomek z toho, kolik prostředků lidé požadovali. Podle informací páteční MF DNES, která čerpala z údajů ministerstva spravedlnosti, se loni resort vypořádával se žádostmi ve výši necelých dvou bilionů korun. Vůbec nejvyšší částka pak byla vyplacena společnosti Mironet, která obdržela 18 milionů korun.

Advokátní kancelář Tomíček Legal a její slovenští kolegové z Fox Martens společně založili síť advokátních kanceláří CEE Attorneys, která by měla těžit ze spolupráce jednotlivých členů a lépe tak pomáhat klientům ve střední Evropě. Zdeněk Tomíček pro server iHNed.cz potvrdil, že vizí je rozšířit síť do dalších zemí středoevropského regionu.

Deník E15 v úterý upozornil na povýšení advokáta Millse Kirina z Wolf Theiss do pozice counsel. Jeho specializací je oblast korporátního bankovnictví, pomoc poskytuje i při financování projektů. Týdeník Euro se pak v pondělí zmínil o Michalu Jakielekovi (M&A, bankovní, finanční a energetické právo), jenž naváže na svou koncipientskou dráhu u PricewaterhouseCoopers Legal jako advokát.  

 

OČEKÁVANÁ AGENDA:

10.3.2015
10:00
Začíná v pořadí 26. schůze Poslanecké sněmovny. V úterý budou poslanci hlasovat např. o změnách v občanském soudním řádu a zákonu o soudních exekutorech či o návrhu hl. m. Prahy na regulaci prostituce.
11.3.2015
9:00
Senátní ústavně-právní výbor se bude zabývat změnami v občanském zákoníku či zákonem o mezinárodní justiční spolupráci.
11.3.2015
16:00 – 18:00
Na půdě Senátu bude slavnostně představena publikace „Občanská a lidská práva v současné době“. Akci pořádá předseda Senátu Miroslav Štěch /ČSSD/.
12.3.2015

Prezident Miloš Zeman jmenuje Roberta Pelikána ministrem spravedlnosti.

hi-banner

 

002