Týden v české justici: Dohody o platech jsou připravené, soudci mohou podepisovat a stát platit

Jak česká média referovala v uplynulém týdnu o dění v české justici? Ve spolupráci se společností HI-LIGHTS Česká-justice.cz přináší pravidelné týdenní shrnutí důležitých událostí. Zároveň jsme pro vás připravili i přehled očekávané agendy následujícího pracovního týdne.

Od politiky zpět k odborným tématům, tak lze charakterizovat uplynulý týden v tuzemské justici očima českých médií. Mírně totiž opadl mediální zájem o Roberta Pelikána, k definitivnímu závěru se přiblížil i spor o platy soudců a smírem skončila kauza justiční mafie. Na přetřes se tak dostala budoucnost exekučního řádu, mimosoudního řešení sporů či elektronických náramků.

Smírem skončila dlouholetá kauza justiční mafie. Nařčením Renáty Vesecké či exministra Němce z ovlivňování případů započala celý spor v roce 2007 bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová. Zpráva, že pražský vrchní soud schválil dohodu, díky níž dostane Benešová vráceno 370 tisíc korun a nechá v platnosti svou omluvu na adresu justičních představitelů, se objevila napříč médii. Podrobněji se souhrnem kauzy zabývaly v pondělí např. server ČTK či lidovky.cz, prostor byl tématu věnován i ve vysílání ČT.

Prezident Miloš Zeman minulý týden přijal demisi ministryně spravedlnosti Heleny Válkové a po více než hodinové schůzce s kandidátem na tento post vyjádřil záměr jmenovat jejím nástupcem Roberta Pelikána. Podle zpráv napříč médii by se tak mělo stát v druhém březnovém týdnu.

Jako extremista a tvrdohlavý reformátor byl příští ministr spravedlnosti Robert Pelikán vykreslen v týdeníku Euro. Své pozitivní i negativní vlastnosti bude moci prokázat při vyjednávání podoby nového zákona o státním zastupitelství. Pelikánova vize podle mnohých posiluje vliv ministerstva na úkor nezávislosti žalobců. „Současný návrh zákona nic takového nedělá. Dám basu piva tomu, kdo prokáže opak,“ hájil svůj návrh Pelikán. Další z dlouhé řady charakteristik nového šéfa resortu našli čtenáři Lidových novin ve středečním vydání. Příspěvek zároveň připomněl Pelikánův rozhovor na Hradě, kde předal prezidentovi jako dar knižní publikace, které napsali jeho rodiče nebo dokonce on sám. Nechyběla mezi nimi ani publikace Dějiny ruského práva, kterou sepsal Pelikánův otec.

Nápad nastupujícího ministra spravedlnosti na prodloužení koncipientské praxe o další dva roky se podle očekávání nesetkal u většiny mladých právníků s pochopením. Týdeník Ekonom Pelikánův návrh stručně glosoval a poskytl několik pohledů na věc, včetně možné diskriminace žen jakožto nastávajících matek. Zatímco studenti tak radost z Pelikánova nástupu nemají, vstřícného přijetí se mu dočkalo od podnikatelů. Alespoň tak čte redaktor týdeníku Jan Januš dřívější tiskovou zprávu Hospodářské komory.

Soudcovská unie brojí za lepší obraz soudců v očích veřejnosti. To je podle komentátora Hospodářských novin Jiřího Leschtiny jeden z možných výkladů výzvy Soudcovské unie vládě, aby narovnání justičních platů bylo bráno jako ústupek mužů a žen v talárech ve jménu společenského dobra. Kredit soudců to však podle pondělního článku nezvýší, neboť k tomu je potřeba mj. odstranit klientelistické vazby.

Jak však pátečnímu Právu řekla prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová, žádný požadavek na vydání prohlášení její organizace nevznesla. „Soudci jsou praktičtí lidé a právníci a v dohodě, která se týká právního vypořádání nároků, takováto filozofická věta nemá žádné právní důsledky a do těch dohod nepatří,“ citoval list Zemanovou. Deník dále v článku informoval, že po čtvrtečním odsouhlasení finální verze dohody přistoupilo ministerstvo spravedlnosti k jejímu odeslání šéfům soudů a ti ji teď mohou začít podepisovat. Kompletní text dohody zveřejnil server Česká justice, který již na počátku týdne referoval o tom, že dlužné peníze by měly být soudcům a státním zástupcům vyplaceny v květnové výplatě.

Služebně nejmladší člen Ústavního soudu, který vyvažuje převážně akademické osazenstvo instituce a jako ostřílený advokát vnáší na jednání pléna praktický nadhled – tak představily v pondělí Lidové noviny Davida Uhlíře v článku, který se podrobně zabýval jeho dosavadní kariérou včetně jeho kontroverzního členství v KSČ. To považuje za své osobní selhání a dle svých slov je kvůli tomu „sám sobě podezřelý“. „Soudce si musí být ustavičně vědom nutnosti sebeomezení, protože ho kromě toho neomezuje skoro nic,“ snažil se Uhlíř dále v článku mírnit přílišný aktivismus soudců.

Na problematiku tzv. řetězení právnických osob v zastupování při jednání za jinou právnickou osobu upozornilo aktuální vydání týdeníku Euro. Negativum lze spatřovat především v možném zneužití institutu tak, že nebude možné dohledat jedinou fyzickou osobu odpovědnou za jednání, naznačili ve svém příspěvku advokáti z kanceláře Vrána & partners.

Změna zákona o ochraně spotřebitele by mohla již brzy posílit mimosoudní řešení sporů. Navázat na unijní legislativu a umožnit vznik alternativních ombudsmanů, kteří by pomáhali urovnat stížnosti spotřebitelů, si klade za cíl novela z dílny ministerstva průmyslu a obchodu. Deník E15 v úterý připomněl, že silnou tradicí neutrálních rozhodců se chlubí především skandinávské země.

Týdeník Ekonom nabídl svým čtenářům rozhovor s prezidentem Švýcarsko-české obchodní komory Markem Procházkou. Advokát, který vykonává praxi v obou zemích, srovnal české a švýcarské právní prostřed z pohledu možnosti mimosoudního řešení sporů nebo celkového nastavení civilního procesu.

Hospodářské noviny v úterý stručně informovaly o studii týkající se elektronických náramků v trestním soudnictví. Tu zadalo ministerstvo spravedlnosti společnosti KPMG, jež by nyní měla navrhnout nejvhodnější způsoby použití náramků v rámci české justice. Podrobnější informace přinesla pondělní tisková zpráva resortu.

Změnu exekučního řádu, která by měla do budoucna bránit zabavování praček, ledniček či jiných věcí k dennímu užívání, čeká poslední sněmovní čtení. „Míříme tím na to, aby exekutor nemohl zabrat deset, patnáct let starou pračku, která je užívána k tomu, aby děti nechodily špinavé,“ popsal ve čtvrteční MF DNES záměr novely Jeroným Tejc.

Znovuzískání akreditace pro doktorský program Právnické fakulty ZČU přineslo pomyslnou tečku za kauzou, která roky provázela plzeňská práva. Takovou myšlenku vyjádřil děkan fakulty Jan Pauly, který dále v rozhovoru pro čtvrteční MF DNES charakterizoval současný stav fakulty.

Alespoň jednoho úspěchu od svého zadržení se dočkal bývalý hejtman středočeského kraje David Rath. Jak informovala v pátek MF DNES, ministerstvo spravedlnosti mu ve stanovisku, jehož znění zveřejnil server Česká justice, přiznalo nárok na odškodnění za období, které strávil ve vazbě. To již v lednu označil za protiprávní Ústavní soud. Pokud Rath doplní potřebné informace, obdrží od ministerstva požadovaných 45 tisíc korun.

Tradiční souhrn změn na trhu advokacie přinesl týdeník Euro a server iHned.cz. Kancelář Rakovský & Partners posílila svůj tým o dva advokáty. Jana Šustová se zde bude od ledna 2015 zabývat transakcemi a korporátním právem, Boris Achmedov se zaměří na závazky, procesní agendu či obor IP/IT. Novým členem CHSH Kališ & Partners se stal David Šimek, který bude v ruské pobočce firmy pomáhat se zastupováním českých exportérů. Tomáš Čihula (hospodářská soutěž) a Jan Juroška (obchodní společnosti) pak povýšili v pražské pobočce Kinstellaru na pozici counsel.

OČEKÁVANÁ AGENDA:

2.3.2015
10:00
O provozování kamerových systémů z hlediska ochrany soukromí bude na svém výjezdním zasedání v Mostě diskutovat podvýbor pro ochranu soukromí.
3.3.2015
15:00
Na programu schůze petičního výboru je mj. uvedení informací o činnosti veřejné ochránkyně práv či naplňování Úmluvy o právech dítěte v ČR.
5.3.2015
9:00
Ústavně právní výbor pořádá seminář na téma „Distanční volby v ČR“. Na akci určené pro poslance a odbornou veřejnost vystoupí i ústavní právní Jiří Hřebejk.
7.3.2015
19:00
V Brně se koná v pořadí již 43. Reprezentační právnický ples.

hi-banner