Vejce, ledviny, stařeny a další malé velké zprávy, převážně z Číny

My to nebyli. Ještě jednou z Číny. Velká vaječná zpronevěra. Konec transplantační turistiky. Propuštění stoleté trestankyně.

Čína dává ruce pryč od hackerských útoků na Spojené státy…

Čínské ministerstvo obrany včera popřelo, že by mělo cokoli společného s kybernetickým útokem na server Register.com. Ten spravuje přes dva miliony domén.

“Nařčení, podle kterých se čínská armáda podílela na tomto kybernetickém útoku, jsou zcela nepodložená,“ uvedlo čínské ministerstvo obrany v oficiálním prohlášení. Hackeři měli přístup do sítě Register.com zhruba rok, ale neukradli žádná klientská data. Register.com spravuje přes 2,5 milionu domén a poskytuje různé doplňkové služby jejím vlastníkům. Není zatím zcela jasné, co přesně by čínská armáda mohla s daty Registeru dělat, jisté ale je, že se Čína a Spojené státy se navzájem obviňují z hackerských útoků velmi často.

Pointa je nakonec vždycky stejná. Čínské autority se zapřisáhnou, že hackerství v jakékoliv podobě odsuzují ještě víc než napodobování čehokoliv a co se týče porušování patentů, nikdy by nic takového nedopustily.

…a svou legislativou přivádí Evropu k šílenství

Zůstaňme ještě na chvíli v Číně. Evropská unie kritizuje nové čínské zákony týkající se kybernetické bezpečnosti. Stěžuje si na ně také řada evropských i amerických firem.

Evropská komise nové čínské regulace bariérou nesrovnatelnou s bezpečnostními standardy jiných zemí světa. „Podle Číny jsou bezpečné pouze informační bezpečnostní technologie vyvinuté jejími firmami. U konceptu národní bezpečnosti Čína zcela vybočuje z mezinárodní praxe,“ cituje Komisi list Global Post.

Například čínský bankovní regulátor podle nových standardů vyžaduje, aby technologické produkty pro použití ve finančním sektoru byly „bezpečné a kontrolovatelné“; ty, které nebyly vyvinuty v Číně, musejí být registrovány u čínské vládní agentury, což třeba podle publicisty Martina Stančíka znamená potenciální ohrožení firemních tajemství a citlivých dat.

Americký prezident Barack Obama už uvedl, že o problému hovořil se svým čínským protějškem, nic ale zatím nenasvědčuje, že by tento rozhovor měl mít nějaký reálný efekt. Představitelé EU problém začali řešit u speciální komise u Světové obchodní organizace (WTO). Řada evropských a amerických firem se bojí, že čínské požadavky budou rozšířeny do dalších odvětví.

„Jsme proti požadavkům na zpřístupnění zdrojových kódů v předmětech duševního vlastnictví, které vyžaduje čínská vláda,“ uvedl Christian Boerggreen z Computer & Communications Industry Association, mezi jejíž členy patří Microsoft či Google.

Velká vaječná zpronevěra na Kubě

Za zpronevěru vajec v socialistickém vlastnictví padaly na Kubě tvrdé tresty. Ilustrační foto: Wikipedia
Za zpronevěru vajec v socialistickém vlastnictví padaly na Kubě tvrdé tresty. Ilustrační foto: Wikipedia

Osmnáct Kubánců si odsedí pět až patnáct let do vězení. Členové vedení státní společnosti distribuující vejce byli spolu s účetními či řidiči odsouzeni za podíl na zločinném podniku, který kubánský stát připravil o osm milionů vajec, napsala BBC.

Patnáct let stráví ve vězení finanční ředitel podniku Luis Barzaga. Další tři manažeři si odsedí dvanáct, jedenáct a deset let vězení. Od ledna do října 2012 odsouzení přesměrovali osm milionů vajec určených k prodeji státní společností na černý trh a zisk sami inkasovali. Stát tím utrpěl škodu přibližně 360 tisíc dolarů. Pro ilustraci – průměrná mzda na ostrově svobody bratří Castrů je nějakých dvacet dolarů.

Itálie proti transplantační turistice

Italský senát schválil návrh zákona, který by zavedl přísné tresty pro osoby vědomě obchodující s lidskými orgány. V debatě před hlasováním vyjádřili senátoři zejména rozhořčení nad transplantačním systémem Číny, který podle nich vede k organizovaným vraždám desítek tisíc nevinných lidí napsal sever Epoch Times.

Čína nemá fungující systém získávání orgánů z klinicky mrtvých pacientů tak jako v západních zemích. Místo toho využívá pro transplantace orgány vězňů. Problém je v tom, že počet poprav je daleko menší než uváděných přibližně deset tisíc transplantací za rok. “Odkud ty zbylé orgány pocházejí?“ položil řečnickou otázku Maurizio Romani, jenž návrh zákona podal.

“Odpověď je dramatická,“ řekl politik a dodal, že pocházejí od vězňů svědomí, „zejména praktikujících duchovní praxe Falun Gong. Ti jsou zabíjeni pro své orgány“.

Výsledkem rozhořčení italského senátora je zákon, který má změnit některé části trestního zákoníku a zavést či zvýšit tresty za obchodování s orgány. Má zabránit italským občanům, aby cestovali do Číny za účelem transplantace a lékařům, aby takovéto obchody domlouvali.

Zisky z prodeje orgánů na černém trhu se celosvětově pohybují někde mezi 600 miliony až 1,2 miliardami dolarů ročně, uvádí nezisková organizace Global Financial Integrity.

Keňa propustila z vězení stoletou trestankyni

Stoletá vězenkyně opouští nairobskou káznici. Foto: Akorra.com
Stoletá vězenkyně opouští nairobskou káznici. Foto: Akorra.com

Stoletá prababička se do vězení dostala poté co nezaplatila pokutu ve výši v přepočtu tisíc dolarů. Na její podporu se zvedla mohutná vlna mezinárodní podpory.

Margaret Ngbiová strávila v nairobské věznici nakonec jen týden. Dluh za ní zaplatil nairobský senátor Mike Sonko. Sympatické je, že Sonko nezůstal jenom u lidumilného, a co si budeme povídat taky marketingově šikovného skutku, ale inicioval vznik “jednotky rychlého nasazení,” která bude dohlížet na to, aby k případům jako byl tento už nedocházelo.

Tolik k příběhu s happyendem nakonec.

Ondřej Fér, Ekonomický deník