Prezident Miloš Zeman se v pátek setkal s papežem Františkem. Foto: Facebook

Část české diplomacie prý nepřála setkání prezidenta Zemana s papežem

Část české diplomacie se snažila zabránit setkání prezidenta Miloše Zemana s papežem Františkem. Na svém facebookovém profilu to dnes uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Reagoval tak na slova bývalého velvyslance ve Vatikánu Pavla Jajtnera pro dnešní vydání MfD, kde Jajtner kritizoval způsob, jakým Zeman prosazuje šéfa svého protokolu Jindřicha Forejta na post velvyslance u Svatého stolce.

„Už před cestou do Vatikánu bylo zřejmé, že část české diplomacie udělá vše pro to, aby se setkání se Svatým otcem neuskutečnilo. Tyto snahy, namířené proti panu prezidentovi, nevyšly,“ napsal Ovčáček. „Diplomaté“, jak je tituluje, se podle hradního mluvčího snaží na setkání s papežem útočit zpětně, konkrétně jmenuje právě Jajtnera a prvního českého velvyslance ve Vatikánu Františka X. Halase. „Je to ostudné, neprofesionální, neloajální k vlastní zemi a – nediplomatické,“ uvedl Ovčáček.

Jajtner podle MfD řekl, že způsob, jakým Zeman doporučil Forejta na post velvyslance, je nevídaný. „Je to nátlak na Svatý stolec. Tyto záležitosti se zveřejňují, až když je to odsouhlaseno,“ citoval list bývalého ambasadora. Rovněž podle Halase není zvykem tyto věci zveřejňovat předem, aby se zabránilo ostudě, pokud jméno nebude odsouhlaseno.

V pořádku prý také není způsob, jakým prezident oznámil možnou návštěvu papeže Františka v Česku ještě do konce Zemanova mandátu, tedy do roku 2018.

„Svatý otec přijal pozvání na Velehrad. A protože přijetí takových pozvání bývá někdy pouze diplomatickou zdvořilostí, slíbil, že se tak stane v blízké budoucnosti,“ uvedl Zeman. Při otázce na konkrétní termín návštěvy novinářům řekl, že by měla uskutečnit dříve, než šéf hradního protokolu Jindřich Forejt nastoupí jako velvyslanec ve Vatikánu. To by se prý podle předběžných dohod s ministerstvem zahraničí mělo stát na konci Zemanova prvního funkčního období.

„Diskutovali jsme o struktuře této návštěvy. Nabídl jsem svatému otci dvě varianty. Buď pastorační cestu, nebo setkání s patriarchy ortodoxních církví v rámci ekumenie. Svatý otec se rozhodl pro druhou variantu, a já jsem proto požádal kardinála Duku, aby zaslal pozvání oněm patriarchům, aby se uskutečnila tato ekumenická schůzka na Velehradě,“ uvedl prezident.

Bývalý velvyslanec Jajtner vyjádřil o této dohodě pochyby. Je podle něho možné, že Zeman papeže špatně pochopil. „Na jedné straně může zaznít, že by k nám rád zavítal, a druhá strana to vnímá jako příslib,“ citovala Jajtnera MfD.

Na Velehrad byl František pozván už na loňské výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje, z akce se ale omluvil.

Robert Malecký