Šéf ruských motorkářů Alexandr Zaldostanov uvedl, že klub své příští kroky oznámí v sobotu. Reprofoto: ČT

Česko podle MZV zřejmě nestihne povolit průjezd Nočních vlků

Ministerstvo zahraničních věcí odmítlo žádost Ruska o asistenci při průjezdu ruských motorkářů ze skupiny Noční vlci Českem. Motorkáři mají sami podat příslušným českým orgánům žádosti o povolení, vyřídit je včas ale bude obtížné. MZV to uvedlo v tiskovém prohlášení. Noční vlci chtějí uspořádat jízdu z Moskvy přes Polsko, Slovensko, Česko a Rakousko do Berlína a připomenout tak vítězství sovětských vojsk nad nacistickým Německem před 70 lety.

Česká diplomacie uvedla, že žádost o asistenci při průjezdu Nočních vlků, kteří mají blízko k prezidentu Vladimiru Putinovi, obdržela v ruské nótě. Souhlas s chystanou akcí ale české ministerstvo zahraničních věcí neposkytlo, protože k tomu není oprávněno. Průjezd má podle ministerstva soukromý charakter, žádosti o povolení potřebná k pobytu a průjezdu přes ČR tak musejí ruští motorkáři podat sami. „Vzhledem k datu plánovaného průjezdu bude velice obtížné tyto žádosti, pokud budou podány, řádně vyřídit,“ uvedlo MZV.

České ministerstvo také oznámilo, že respektuje rozhodnutí Polska nepovolit vjezd ruských motorkářů na jeho území. „Polsko má například možnost díky vnější hranici schengenského prostoru do něj nepovolit vstup, pokud existují zásadní důvody ohrožení bezpečnosti,“ uvedla česká diplomacie. Plánovanou cestu Nočních vlků označili v zemích, kterými mají projíždět, různí političtí představitelé i aktivisté občanských sdružení za provokaci.

Na rozdíl od Polska by Česko podle mluvčí MZV Michaely Lagronové umožnilo vstup motorkářům, kteří by měli platné vízum jiné země v schengenském prostoru a jejich příjezd by byl v pořádku i podle české policie. Dostat se do Česka ale mohou Noční vlci jen těžko, protože pro ně nebude snadné vyhnout se Polsku. Jediná alternativní pozemní trasa do Česka a na Slovensko, kde měla být po Polsku jejich další zastávka, vede přes západní Ukrajinu. Tam ale kvůli krizi v Donbasu panuje silně protiruská nálada.

Průjezdem ruských motorkářů Českem by se měla podle informací ČTK v pondělí zabývat vláda. O zákaz průjezdu Nočních vlků usiluje iniciativa Open Doors, jejíž zástupci dnes na úřad vlády donesli petici s 1170 podpisy. Prezident Miloš Zeman na cestě Nočních vlků nevidí nic špatného. Dělá se z toho hysterie, řekl při návštěvě Vatikánu.

Šéf ruských motorkářů Alexandr Zaldostanov po polském rozhodnutí uvedl, že klub své příští kroky oznámí v sobotu. Zaldostanovův zástupce Felix Čerňachovskij nicméně uvedl, že motorkáři v sobotu nastoupí na start v Moskvě, jak plánovali. Podle ruského rozhlasu ovšem neřekl, jakou cestou se do Berlína vydají.

Noční vlci se označují za nejstarší ruský bikerský klub, své aktivity datují od konce 80. let. V Rusku a některých dalších postsovětských zemích mají údajně kolem 5000 členů. „Motocykl je pro nás symbolem svobody, náš emblém je symbolem paměti, věrnosti a cti,“ píší na svých webových stránkách. „Jsme motorkářský klub ruského ducha, klub vlastenců schopný sjednocovat Rusy a slovanské společenství cestou nezištného motorkářského bratrství,“ tvrdí.

-čtk-