Předsedové soudů prý často žaloby nepodávají, protože jsou si vědomi přetíženosti soudců. Je to začarovaný kruh, říká Daniela Zemanová. Foto: archiv

Podle soudců je návrh na zpřísnění kárného řízení nekoncepční a bude mít jen omezený efekt

Prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová považuje návrh na zpřísnění kárného řízení, se kterým přichází Ministerstvo spravedlnosti, za nekoncepční a neřešící podstatu problému. Jak Česká justice informovala v neděli, součástí změnových novel k zákonu o státním zastupitelství je i návrh, aby kárné řízení proti soudcům, státním zástupcům a exekutorům probíhalo i poté, co se kárně obviněný vzdá funkce. Podle Daniely Zemanové ale zpřísnění bude mít jen omezený efekt.

Skutečnou podstatou problému je podle prezidentky Soudcovské unie, která zároveň zasedá v kárném senátu Nejvyššího správního soudu, nečinnost kárných žalobců. „Kární žalobci velmi negativně ovlivňují úroveň a funkčnost kárného řízení (v případě soudců). Tím, že nepodávají kárné návrhy v případech, kdy je to namístě; často jsou velmi nekvalitně vypracované,“ uvedla Zemanová ve stanovisku, které Česká justice přináší v plném znění.

Předsedové soudů jako kární žalobci prý často žaloby nepodávají, protože jsou si vědomi nemožnosti soudců činit v řízeních úkony průběžně z důvodu jejich přetížení. „To je začarovaný kruh, chyb a neznámých je tolik, že lze jen špatně zjistit, co je příčina a co následek,“ upozorňuje Zemanová.

Ta připomněla, že nynější návrh Ministerstva spravedlnosti není nový, ale v určitých cyklech se vrací. Naposledy se o možnosti vést kárné řízení i po rezignaci soudce nebo státního zástupce mluvilo před dvěma lety.

Ministerstvo chystá zavedení zvláštní roční lhůty, která začne běžet okamžikem zaplacení náhrady a během níž se má mít ministr spravedlnosti možnost rozhodnout, zda proti konkrétnímu soudci nebo státnímu zástupci bude podávat kárný návrh. Jinak by měl být kárný návrh podán do tří let od spáchání údajného kárného provinění.

Zároveň ministerstvo navrhuje zrušení tzv. subjektivní lhůty pro podání kárné žaloby, která je nyní šestiměsíční. „Potřeba zrušení subjektivních a objektivních lhůt je výrazem nedůvěry ve schopnosti kárných žalobců podat včas návrh na zahájení kárného řízení,“ komentuje to Daniela Zemanová.

Rovněž čestný prezident Soudcovské unie, předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra, kdyby navrhovaná změna byla koncepčněji připravena. „Já se k jednotlivostem vyjadřovat nechci, každopádně jsem přesvědčen, že celý systém kárné odpovědnosti právních profesí by si zasloužil důkladnou debatu a teprve následnou systémovou změnu,“ uvedl.

Robert Malecký