Proces proti Facebooku a další malé velké zprávy

Vídeňský proces. Jak Rusové špehují Obamu. Kauza Hebdo pokračuje. Protikorupční tažení na mandarínský způsob.

Pětadvacet tisíc lidí se hromadně soudí s Facebookem

Vídeňský soud začne dnes projednávat hromadnou žalobu 25 000 uživatelů proti Facebooku. Navrhovatelé si stěžují, že sociální síť porušuje ochranu osobních údajů.

Žalobce zastupuje rakouský právník (a především aktivista) Max Schrems, podle kterého Facebook uchovává osobní data, o jejichž vymazání uživatelé požádali. Také má za to, že Facebook spolupracuje s americkou Národní bezpečnostní agenturou. Facebook se nyní snaží zabránit tomu, aby rakouské soudy žalobu projednávaly. Jeho právní zástupci před vídeňským soudem prohlásili, že žalovat Facebook ve své vlasti mohou jen uživatelé, což prý Schrems není. Podle nich se tak musí obrátit na soud v Irsku, kde má evropská divize Facebooku sídlo.

V rámci žaloby, ke které se připojili lidé z řady zemí, požaduje Schrems pro každého odškodné 500 eur. Zájem připojit se k žalobě má podle portálu Wired dalších 55 000 lidí, kteří se zaregistrovali pro případné druhé kolo procesu.

Putinovi hackeři podle CNN špehovali Obamu

Ruští hackeři prolomili počítačovou ochranu Bílého domu. Ilustrační foto: Pinterest
Ruští hackeři prolomili počítačovou ochranu Bílého domu. Ilustrační foto: Pinterest

Ruští hackeři napadli stránky Bílého domu a dostali se k neveřejným informacím o programu prezidenta Baracka Obamy. Uvedla to televizní stanice CNN s odvoláním na nejmenované americké představitele.

Podle CNN dosavadní vyšetřování kybernetického útoku vedlo k závěru, že se odehrál ve dvou krocích. Hackeři se nejprve dostali na servery ministerstva zahraničí, kde ovládli e-mailovou schránku, jejímž prostřednictvím pak pomocí takzvaného phishingu pronikli na stránky Bílého domu. Zde pak údajně získali některé neveřejné informace týkající se například Obamova denního rozvrhu.

Prezidentův bezpečnostní poradce Ben Rhodes televizi řekl, že hackeři se nedostali k informacím vedeným jako tajné. Mluvčí Bílého domu Mark Stroh uvedl, že CNN přinesla zprávu o útoku z loňského roku a nemůže potvrdit, zda za ním skutečně stáli Rusové.

Phishing je velmi rozšířená podvodná technika získávání citlivých informací pomocí rozesílání e-mailů, v nichž je uživatel vyzván k zadání osobních údajů na stránky věrně simulující podobu známých existujících stránek.

Šéf amerických tajných služeb James Clapper podle CNN v lednu řekl, že se americké federální úřady stávají terči podobných útoků ze zahraničí překvapivě často a měly by své zaměstnance na hackerské praktiky typu phishingu vyškolit. „Číňani a další se tolikrát nabourali do našich systémů a stačilo jim k tomu, že předstírali, že jsou někdo jiný, požádali o přístup a dostali ho,“ prohlásil Clapper.

Turečtí novináři musí do vazby kvůli Charlie Hebdo

Satirický týdeník nepřestává polarizovat společnost, tentokrát tureckou. Ilustrační foto: Wikipedia
Satirický týdeník nepřestává polarizovat společnost, tentokrát tureckou. Ilustrační foto: Wikipedia

Státní zástupce obvinil dva prominentní turecké novináře, kteří ve svém sloupku použili karikaturu proroka Mohameda od redaktorů ze satirického týdeníku Charlie Hebdo.

Novináři byli obviněni z podněcování veřejnosti k nenávisti a urážení náboženských hodnot. Karikatura byla menší verzí kontroverzního předního obalu týdeníku Charlie Hebdo zobrazující proroka Mohameda. Vydání s touto karikaturou bylo prvním vydáním po teroristickém útoku na redakci časopisu. Karikatura nahněvala muslimy po celém světě a většina médií v muslimském Turecku upustila od jejího publikování. Turecký deník Cumhuriyet však uveřejnil čtyři stránky z Charlie Hebdo přeložené do turečtiny. Vydání přímo nezahrnovalo kontroverzní přední obal s prorokem Mohamedem, ale menší verzi karikatury. Ta byla v časopise zařazena dvakrát jako ilustrace ke sloupku na téma útoku na Charlie Hebdo.

Případ byl na základě 38-stránkového obvinění a stížností od 1280 jednotlivců předložen k trestnímu soudu. Turecký premiér Ahmet Davutoglu odsoudil zveřejnění karikatur muslimského proroka jako „otevřenou provokaci“ a varoval, že Turecko nebude tolerovat urážky proti Mohamedovi. V Turecku nemají novináři příliš lehké bytí, mnoho z nich je v současnosti souzeno také za urážky prezidenta Erdogana. Novinářům souzeným za karikatury nyní hrozí až 4,5 roku vězení.

Protikorupční akce v Číně rovná se stranická čistka v chicagském stylu

Patřičně okázalá kulisa pro čínskou stranickou gangsterku. Ilustrační foto: Wikipedia
Patřičně okázalá kulisa pro čínskou stranickou gangsterku. Ilustrační foto: Wikipedia

„V posledních několika dnech vytvořila Ústřední komise pro disciplinární inspekci sedm nových vyšetřovacích týmů, jež budou operovat mezi Generální kanceláří Ústředního výboru, Organizačním oddělením, Oddělením propagandy, Oddělením sjednocené fronty, Národním lidovým kongresem či také národním výborem Čínské lidové politické konzultativní konference a dalšími.“

Tohle strohé a šroubované oznámení na webu čínské Ústřední komise pro disciplinární inspekci (CCDI) podle novináře Matthewa Robertsona znamená, že uvnitř čínské komunistické strany vypukl boj o moc – a ten se jak známo po bolševicku rozhodně nevede v rukavičkách.

Většina z výše uvedených útvarů patří mezi ta nejcitlivější, nejvlivnější a nejuzavřenější oddělení. Patří mezi ně také například Organizační oddělení, které řídí různá personální rozhodnutí a udržuje rozsáhlou dokumentaci vztahující se k ostatním oddělením strany. Oddělení propagandy má za úkol zajistit, aby společnost byla ideologicky vnímavá ke stranické propagandě, a udržovat vztahy s veřejností. Generální kancelář řeší technické a logistické záležitosti vesměs nepolitického charakteru.

V úvodu citovaná webová zpráva byla doplněna o informaci, že těchto sedm nových vyšetřovacích týmů bylo „řádně jmenováno“ – ve smyslu toho, že podléhají rozhodnutí Generálního sekretariátu, jehož jménem vystupuje současný prezident Si Ťin-pching. Jejich cílem je se zaměřit na „správné fungování celé strany včetně vlády, a bojovat proti korupci“.

Specifika toho, jak budou kontroly prováděny a jak bude proces probíhat poté, co vyšetřovatelé narazí na stranického úředníka, u něhož mají důvodné podezření z trestného činu, nebyla v krátkém prohlášení stanovena.

Čung Wej-kuang, nezávislý výzkumník a pozorovatel politické scény v Číně, je toho názoru, že tento specifický krok jasně dokazuje, že zápasení o moc uvnitř samotné strany se začíná vyhrocovat.

„Uvnitř jakékoliv zločinecké organizace typu Čínské komuistické strany probíhá neustálý politický boj o moc, který nikdy nekončí. Je to dáno povahou samotného systému,“ dodal.

Ondřej Fér, Ekonomický deník