Bývalý středočeský hejtman, exposlanec David Rath. Foto: archiv

Soud pokračuje po dvou měsících v Rathově kauze

Soud pokračuje po dvouměsíční přestávce v hlavním líčení s exposlancem Davidem Rathem obžalovaným z korupce. Projednávaná část případu se týká také Lucie Novanské, která podle obžaloby organizovala podezřelé obchodní soutěže. Zbylých devět obviněných v kauze dostalo počátkem dubna tresty od pěti do 7,5 roku vězení a tři podmínky.

Soud případ rozdělil letos do dvou větví kvůli průtahům. Ohledně Ratha a Novanské jsou termíny vypsané zatím do května.

Na řadě jsou před Krajským soudem v Praze svědecké výpovědi několika znalců a také listinné důkazy.

Rath je v případu obžalovaný s dalšími deseti lidmi z korupce při zadávání veřejných zakázek ve Středočeském kraji, jehož byl hejtmanem. Tendry na opravu zámku Buštěhrad, gymnázia v Hostivici a modernizaci několika krajských nemocnic byly podle obžaloby domluvené pro předem vybranou vítěznou firmu, což údajně provázela korupce.

V části týkající se devíti obžalovaných soud uložil 7. dubna první tresty od pěti do 7,5 let vězení a tři podmínky. Verdikty jsou nepravomocné. Zřejmě je bude přezkoumávat pražský vrchní soud, protože lze očekávat, že se obžalovaní odvolají.

Rath obžalobu odmítá. Podle něj nebylo možné výběr firem ovlivnit, protože soutěže o zakázky z části financované penězi z fondů Evropské unie byly podle něj pod vícenásobnou kontrolou.

-čtk-