Bobkova kniha popisující zákulisní manipulace při volbě soudců evropských soudů vyšlo 19. března.

Generální advokát za ČR Michal Bobek tvrdě zaútočil na Evropský soud pro lidská práva

Mimořádně tvrdě zaútočila Česká republika na Evropský soud pro lidská práva a jeho třicet soudců, a to prostřednictvím vládou nominovaného generálního advokáta Soudního dvora EU Michala Bobka. Z Bobkova vyjádření vyplývá, že nejméně třicet soudců ze čtyřiceti sedmi soudců ESLP jsou nekompetentní osoby a soud nemá dostatek legitimity. Michal Bobek je rovněž veden na seznamu ad hoc soudců ESLP, avšak u Evropského soudu pro lidská práva mu nikdy nebyl svěřen žádný případ.

Stejně nevybíravě český stát útočí prostřednictvím generálního advokáta Bobka na Radu Evropy, respektive na Parlamentní shromáždění Rady Evropy, které podle Bobka nekompetentní soudce z členských zemí Rady Evropy volí.

Česká republika se tak zařadila k Velké Británii, která Evropský soud pro lidská práva a Radu Evropy prostřednictvím oficiální představitelů atakuje dlouhodobě a kde se opakovaně odehrává debata o odstoupen od Úmluvy o lidských právech a základních svobodách a opuštění Evropského soudu pro lidská práva.

Pojednání obsahující zdrcující kritiku kvality a kompetence soudců Evropského soudu pro lidská práva a popisující zákulisní manipulace při jejich volbě vyšlo 19. března 2015 v prestižním nakladatelství Oxford Press pod názvem Výběr evropských soudců – kritický přehled jmenování soudců evropských soudů. Jako jediný autor a editor knihy je na titulu uveden právě vládou nominovaný generální advokát Soudního dvora EU za Českou republiku Michal Bobek. Oa 12. května je kniha nabízena dalšími světovými nakladateli.

Soud je vycpán soudci sporné kompetence

Nominovaný generální advokát za Českou republiku v obsáhlé předmluvě k pojednání provází jednotlivými kapitolami knihy od různých autorů. Podle Bobkova komentáře k šesté kapitole o volbě soudců Evropského soudu pro lidská práva vedou odhalená fakta o volbách soudců ESLP k nedostatku legitimity soudu. Volební procedura je podle Michala Bobka natolik vadná, že v jejím důsledku dovoluje, aby byl Evropský soud pro lidská práva vycpán třiceti a více soudci, jejichž kompetence pro výkon funkce soudce „jsou otázkou“.

Těchto nejméně třicet soudců Evropského soudu pro lidská práva bylo, jak uvádí potenciální generální advokát Soudního dvora EU, zvoleno soudcem pouze proto, že byli připsáni na seznam kandidátů za účelem poskytnout do volby třetí jméno. Poté však byli zvoleni zázrakem nebo po těžkém politickém lobbingu u Parlamentního shromáždění Rady Evropy nebo byli zvoleni pouze proto, že náhodou šlo o ženy, nebo ve skutečnosti z obou důvodů, píše Michal Bobek. Jak vyplývá z textu, mezi předmětnými třiceti a více soudci z celkem 47 soudců ESLP je i soudce zvolený Parlamentním shromážděním Rady Evropy za Českou republiky Aleš Pejchal.

ESLP vs. SDEU
Evropský soud pro lidská práva a Soudní dvůr EU jsou rozdílné instituce. ESLP založila Rada Evropy, zatímco druhý soud je soudem Evropské unie. Také vzájemné vztahy obou soudů jsou dlouhodobě diskutovány, avšak české napadení soudu a Rady Evropy vztahy nevyjasňuje, nepředkládá návrh řešení, ani z něho zatím není zjevné, zda má Česká republika v úmyslu přijmout nějaká opatření.

ESLP: Bobek zde nic nerozhodoval, ministerstvo tvrdí opak

Na dotaz, zda si Česká republika stěžovala na nekompetentnost soudců a nízkou legitimitu Evropského soudu pro lidská práva, odpověděl jménem předsedy Evropského soudu pro lidská práva Deana Spielmanna a obou dotazovaných místopředsedů Soudu Guido Raimondiho a Josepa Casadevalla registrar Soudu Švéd Erik Fribergh, že ani jeden z funkcionářů k dané záležitosti „nemá žádný komentář“.

Žádný komentář neposkytli funkcionáři Evropského soudu pro lidská práva ani k otázce Českou republikou zpochybňované legitimity soudu či k tvrzení, že nejméně třicet soudců je sporné kompetence.

Odpověď však poskytl registrar Soudu Erik Fribergh na otázku, kolik případů bylo Michalu Bobkovi jako osobě na seznamu českých ad hoc soudců u Evropského soudu pro lidská práva přiděleno, respektive kolik stížnosti rozhodoval a kolika jednání Soudu se účastnil a rozkrýval kompetence kolegů a legitimitu soudu: „Mohu vás informovat, že pan Bobek, který je jednou z pěti osob na seznamu poskytnutém Českou republikou pro účely Článku 26 par. 4, nebyl do dnešního dne jmenován pro rozhodování ani jednoho případu před tímto Soudem,“ uvedl Erik Fribergh doslova.

To ovšem přímo odporuje obsahu tiskové zprávy Ministerstva zahraničí z 27. března letošního roku, ve které ministerstvo oznamuje, proč kandidát českého státu na pozici generálního advokáta Soudního dvora EU Michal Bobek uspěl před Výborem expert EU: „Výbor ve své zprávě vyzdvihuje zejména zkušenosti kandidáta v soudní praxi, jeho jmenování ad hoc soudcem Evropského soudu pro lidská práva a znalost procedur a analytických metod Soudního dvora EU,“ uvádí se ve zprávě ministerstva zahraničí doslova. Sám Michal Bobek ve svém životopisu nikdy žádné konkrétní zkušenosti ze soudní praxe neuváděl.

Podle tiskové zprávy ministerstva zahraničí byla předmětná informace do České republiky doručena diplomatickou cestou.

Irena Válová