Takhle fungovala Hedvábná stezka. Za anonymní peníze bylo ke koupi cokoliv včetně drog a vražd. Foto: Wikipedia

Na konci Hedvábné stezky je doživotní vězení pro jejího zakladatele

Ross Ulbricht, zakladatel webu Silk Road, který sloužil k organizaci kriminální činnosti, tu nejzávažnější nevyjímaje, si vyslechl rozsudek doživotního vězení.

Jednatřicetiletého Ulbrichta manhattanská soudkyně Katherine B. Forrestová ve své závěrečné řeči označila za “loutkáře, který z pozadí tahal nitky v divadle největšího online systému určeného pro distribuci tvrdých drog – kokainu, heroinu i LSD”.


“Ulbricht není případem vizionáře, kterému někdo ukradl jeho myšlenky a dílo a zneužil je pro kriminální záměry. Ulbricht Silk Road postavil s kriminálním záměrem sám.”
(soudkyně Katherine B. Forrestová)


Silk Road, neboli Hedvábná stezka, fungovala v temných zákoutích internetu, ve kterých mimo oblast vynutitelnosti práva proběhlo přinejmenším půl druhého milionu jednotlivých transakcí, jejichž předmětem byly tvrdé drogy. Už jen za vytvoření celého tohoto webového prostoru hrozilo Ulbrichtovi dvacet let vězení. Vyšetřovatelům se ale podařilo na základě deníků, které si Ulbricht pečlivě vedl, podařilo prokázat, že jeho cílem bylo právě vytvoření černého trhu na temném internetu.

“Ulbricht není případem vizionáře, kterému někdo ukradl jeho myšlenky a dílo a zneužil je pro kriminální záměry,” shrnula Forrestová. “Ulbricht Silk Road postavil s kriminálním záměrem sám.”

Příběh z temného webu

Poprvé se Silk Road stala předmětem zájmu FBI už v roce 2012, o rok později už úvodní strana webu hlásila, že “Tuto stránku jsme uzavřeli.” Podpis: FBI.

Ulbricht tehdy patřil k těm lidem z hackerské komunity, kteří měli určitou ambici stát se veřejně známými osobnostmi se statutem celebrity. V rozhovoru pro americký magazín Forbes svůj přístup k prodeji drog nebo zbraní obhajoval takto: „Chci si plnit své sny a žít podle svého, aniž by mě kdokoliv omezoval, a chci ostatním dát stejnou svobodu.“

Potíž byla v tom, že Ulbricht tuto svobodu rozdával pomocí drog, které si bylo možné objednat přes jeho web. Silk Road v roce 2013 vedla i do Česka. Kriminalisté zjistili celkem 35 prodejců, kteří se do zahraničí snažili přes Silk Road prodávat v tuzemsku vyprodukovaný pervitin a marihuanu. Naopak do Česka putoval díky internetu hlavně kokain a LSD.

Vyšetřovatelům trvalo dva roky, než se povedlo Ulbrichta dostat před soud. Během procesu pak rozplétali, jak se na portálu Silk Road používala virtuální měna bitcoin k obchodu s drogami a dalším trestným činům. Ulbrichtovi mimochodem provoz Hedvábné stezky vynesl hezkých osmnáct milionů dolarů. Podle úřadů bylo možné prostřednictvím portálu obstarat prakticky cokoli, včetně vraždy na objednávku. Přístup na Hedvábnou stezku a anonymitu pro kupce i prodávající zajišťoval systém Tor. Tento software slouží k zamaskování IP adres, které identifikují uživatele. Tor využívají například disidenti nebo lidé, kteří chtějí utajit svůj pohyb po internetu. Silk Road byl součástí takzvaného temného webu, který je sice přístupný přes web, ale vyhledávače ho nemohou, případně nechtějí zahrnout do svého indexu.

Celá kauza mimochodem přispěla také k vyjasnění toho, co je temný a co je hluboký web. Deep web v drtivé většině případů nemá s ilegální aktivitou nic společného. Definuje ho primárně fakt, že není přímo dosažitelný z vyhledávacích oken vyhledávačů. Dark web lze oproti tomu vnímat jako prostor globální sítě, který jeho majitelé a správci z nějakého důvodu chtějí držet v anonymitě nebo alespoň mimo dosah indexovacích pavouků oficiálních vyhledávačů. Jde o prostor, který udržují mimo dosah běžných uživatelů z nějakého důvodu. Může to být aktivista z Íránu – ale také skupina, zásobující kokainem půlku Evropy.

Memex nastupuje

Pouhých několik týdnů po uzavření portálu Silk Road po Ulbrichtově zatčení během chatování na internetu v sanfranciské městské knihovně byl uveden nový portál Silk Road 2.0. Ten americké úřady uzavřely loni v listopadu, kdy zároveň zatkly jeho provozovatele Blakea Benthalla.

Všechny tyto události ale vedly k tomu, že se exekutivní struktury začaly hlouběji zajímat o problematiku anonymních černých webů skrytých na temném webu. Výsledkem je Memex, internetový vyhledávač, který se stejně jako spousta jiných převratných technologií zrodil v laboratořích agentury DARPA. Tento “Google na steroidech” by údajně měl dosáhnout až do nejhlubších a nejtemnějších míst internetu, tedy i do deep webu a dark webu. Oproti obecně rozšířenému přesvědčení totiž třeba Google svým vyhledávání pokrývá pouhých sedm procent obsahu světové informační sítě.

Memex je vyhledávač, který dokáže indexovat jak veřejnou část internetu, tak vyhledávat informace a skládat kontext z oblastí běžnými vyhledávači nedosažitelných. Název je mimochodem spojením slov paměť (memory) a rozšíření (extender) a poprvé jej v roce 1945 použil americký vědec Vannevar Bush.

Armádní vyhledávač už dokázal dodat dostatek důkazů proti nejméně dvaceti pachatelům trestných činů na internetu. Celkem si tažení proti webům jako byla Hedvábná stezka zatím připsalo na konto přes čtyři sta zavřených stránek a sedmnáct zatčených provozovatelů webů.

A dá se předpokládat, že s dalším rozšířením Memexu se tato čísla budou dál zvyšovat.

Ondřej Fér, Ekonomický deník