Exhejtman David Rath Reprofoto: ČT

MUDr. Ratha bude před soudem zastupovat advokátka Marcela Ondřejová

Exposlanec a bývalý středočeský hejtman David Rath už zná jméno advokáta, který by ho měl zastupovat v závěrečné fázi procesu kvůli údajné korupci. V seznamu advokátů ex-offo byla u Krajského soudu v Praze na řadě advokátka Marcela Ondřejová, spolupracující s pražskou AK Bezděk & Partners.

Soud advokátku Ondřejovou vybral již v úterý, jméno ale dosud nezveřejnil. Oficiálně čeká na doručení písemností oběma stranám. Advokátka pověření dostala dřív datovou schránkou, musí ale ještě soudu oznámit, zda nejsou na její straně překážky bránící převzetí případu.

České justici jméno potvrdil David Rath poté, co v pátek oznámení od soudu obdržel poštou.

Obhájkyně na závěrečnou řeč a rozsudek

„Ano, je to JUDr. Marcela Ondřejová, kancelář Bezděk & Partners,“ uvedl bývalý poslanec, který o své dosavadní obhájce přišel minulý víkend po peripetii s advokátem Michalem Pacovským, strýcem předsedy „Rathova“ trestního senátu Roberta Pacovského.

Ve své ostražitosti z posledních dnů Rath upozornil, že advokátka má v seznamu vedeném Českou advokátní komorou uvedeno, že případy ex-offo nepřijímá. Podle druhého zdroje České justice z prostředí středočeského soudcovstva, který informaci verifikoval, jde ale jen o neaktuální zápis a Ondřejová je v rozhodujícím seznamu u příslušného soudu řádně vedena i pro tyto případy.

Exposlanec byl od víkendu bez obhajoby poté, co se podle svých slov dohodl na spolupráci s Michalem Pacovským. Ten ho prý sám oslovil, Rath proto už v pátek vypověděl plné moci advokátům Romanu Jelínkovi a Adamovi Černému, kteří ho hájili v dosavadním průběhu trestním řízení.

Pondělí – den naprostého zmatku

Na nejasnosti kolem exposlancova právního zastoupení narazil soud v pondělí na počátku plánovaného veřejného líčení, kde měla zaznít Rathova závěrečná řeč. Exposlanec se ale dostavil osamocen.

Označit angažmá advokáta Michala Pacovského (na archivním záběru ČT) jako úspěšnou misi není úplně snadné. Zmatky z počátku týdne jdou do značné míry na jeho vrub, navíc na sebe přivolal interní vyšetřování advokátní komory. Reprofoto: ČT
Označit angažmá advokáta Michala Pacovského (na archivním záběru ČT) jako úspěšnou misi není úplně snadné. Zmatky z počátku týdne jdou do značné míry na jeho vrub, navíc na sebe přivolal interní vyšetřování advokátní komory. Reprofoto: ČT

Trval na tom, že jeho zástupcem je právě Pacovský; plnou moc mu osobně nevypověděl, a navíc by jeho povinnost Ratha obhajovat trvala tak či tak další dva týdny po odmítnutí.

Soudce Pacovský držel od soboty od svého příbuzného e-mail s ověřeným podpisem advokáta, ve kterém obhajobu odmítá, protože si údajně mylně myslel, že jde o nový případ, a nikoli o tuto trestní kauzu v pokročilém stádiu.

Předseda senátu Robert Pacovský dopis svého strýce v pondělí v soudní síni přečetl. Advokát prý Rathovu obhajobu v pátek skutečně převzal a ještě týž večer se s ním i jeho právníky sešel. „Zjistil jsem, že se nejedná o novou věc, ale o probíhající řízení. V označeném řízení tohoto klienta nemohu, ani nehodlám zastupovat,“ vysvětlil, proč v sobotu plnou moc vypověděl. „Považuji za vhodné o tomto soud informovat a pro případ, že by plná moc byla zneužita, připojuji také můj dopis klientovi, kterým jsem zastoupení vypověděl,“ uzavřel text právník, který od počátku týdne pobývá pracovně v zahraničí.

Kontrolní radu ČAK zajímá, zda Pacovský neporušil etiku

Tuto konstrukci Michala Pacovského o novém případu ale Rath odmítá. Advokátova sekretářka prý hned minulý pátek telefonovala soudu, kde zjišťovala spisovou značku případu, musela tedy ona i advokát Pacovský vědět, o jakou kauzu jde.

Jeho postup nyní z vlastní iniciativy přezkoumá kontrolní rada advokátní komory, oznámila ve středu její mluvčí Iva Chaloupková. Rada se zabývá případy, v nichž existuje podezření na porušení některého ustanovení zákona o advokacii a dalších stavovských předpisů, zejména v oblasti etiky advokáta.

Nemáte advokáta? Bude vám přidělen

Senát v pondělí konstatoval, že obžalovaný stojí před soudem bez řádné obhajoby a uložil Rathovi, aby se do dalšího dne postaral o nápravu. V úterý pak soud přistoupil k přidělení obhájce z moci úřední, zároveň líčení odročil na úterý 2. června, kdy by měl proces pokračovat závěrečnou řečí obhajoby.

To už by měla Davida Ratha doprovázet Marcela Ondřejová, která by se měla hned v pondělí soudu ohlásit k převzetí spisu. Může ještě soud požádat o lhůtu na seznámení se spisem, zda tak učiní, ale zatím neřekla. Během soboty nezvedala telefon a na textovou zprávu nereagovala.


Rozpor v Pacovského verzi

„Podle informací České justice už závěrečnou řeč advokáti Černý s Jelínkem sepsali a jsou připraveni ji Rathově nové obhájkyni poskytnout, stejně jako ji měl již od minulého pátku k dispozici Michal Pacovský. Toto je důležitá okolnost, která oslabuje advokátovu verzi, že s Rathem vyjednával o převzetí zcela jiného případu.“


 

Obžalovaný i úředně stanovený advokát musejí pověření soudu respektovat, s výjimkou, kdy by například hrozil střet zájmů nebo jiná závažná okolnost. Teoreticky má David Rath ještě i možnost vrátit se k zastoupení původními advokáty, kteří již podle informací České justice závěrečnou řeč sepsali a jsou připraveni ji Rathově nové obhájkyni poskytnout, stejně jako ji měl již od minulého pátku k dispozici Michal Pacovský. Toto je důležitá okolnost, která oslabuje advokátovu verzi, že s Rathem vyjednával o převzetí zcela jiného případu.

Sazba až 12 let, státní zástupce požaduje aspoň devět

Exposlanec a bývalý hejtman Středočeského kraje David Rath je obžalovaný z ovlivňování veřejných zakázek v kraji, údajně bral milionové úplatky. Obžalobu odmítá, podle něj nebylo možné tendry díky kontrole úřadů ovlivňovat. Je ohrožen trestní sazbou do 12 let vězení, státní zástupce Petr Jirát navrhuje nejméně devítiletý trest a propadnutí majetku.

Robert Malecký