Spojujícím článkem případů jsou trestné činy v dopravě. Ilustrační foto: archiv

Soud začal projednávat kauzu soudce Havlína podezřelého z korupce

Bývalý soudce Obvodního soudu pro Prahu 2 Ondřej Havlín nezákonně ovlivňoval řízení ve prospěch pachatelů trestných činů, například těch, kteří řídili pod vlivem alkoholu, zaznělo dnes v obžalobě u kladenského soudu. V první den projednávání ji vznesla státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Havlín se rozhodl, že nebude vypovídat. S dalšími šesti obžalovanými je podezřelý i z přijímání několikatisícových úplatků za zařízení příznivých rozsudků.

Havlína přivezla sanitka. Soudce Petr Sedlařík poté, co od něj obdržel zdravotní zprávu z bohnické nemocnice, rozhodl, že se hlavního líčení nemusí ze zdravotních důvodů účastnit. Havlín proto ze soudní síně odešel a zastupuje ho jeho obhájce Michal Hráský.

Spolu s Havlínem je souzeno dalších šest mužů včetně státního zástupce Františka Fialy, advokáta Karla Matějky a advokátního koncipienta Borise Štefla, který je bývalým šéfem policejní inspekce. Členové skupiny čelí obvinění z přijetí úplatku, podplacení, nepřímého úplatkářství, zneužití pravomoci úřední osoby, podvodu a vydírání. Údajně dostávali například 50.000 korun za ovlivnění soudce nebo zastavení řízení.

Matějka například po Havlínovi podle obžaloby požadoval ovlivnění trestního řízení ve prospěch Jaroslava Kříže, který řídil pod vlivem alkoholu. Dotčený za to prý dal úplatek. U soudu se ale Kříž rozhodl nevypovídat. Řízení pod vlivem alkoholu se týkaly i další případy.

Hlavní líčení pokračovalo výpovědí obžalovaného Matějky, který právně zastupoval Kříže. U soudu vysvětloval například to, že na nahrávce jeho telefonního rozhovoru s Křížem zaznívá slovní spojení „aspoň padesát“. Matějka podle svého vyjádření Křížovi za své služby vystavil fakturu na 50.000 korun bez DPH, která byla placena převodem.

Matějka připustil, že předal obálku s 3000 korun Havlínovi. Neměl to podle něj být úplatek, ale platba za radu. Následovalo předání 50.000 korun, kježbyly podle Matějky poděkováním soudci za to, že byl příznivější, že se o případ zajímal. „Nechtěl po mně žádné peníze,“ řekl.

U soudu vypovídal i bývalý státní zástupce Fiala, jenž se zabýval trestnými činy v dopravě. Řešil i případ Kříže, který neměl v době kauzy platný záznam v trestním rejstříku. „Proto jsem přistoupil k podmíněnému odložení případu, ale vzhledem k předchozím záznamům v evidenci přestupků byla uložena delší zkušební doba,“ uvedl Fiala. Popírá, že by za to dostal jakékoli peníze. Svůj vztah s Havlínem označil za pracovní. „Stalo se mi, že mi zavolal a ptal se, kdo dělá nějakou věc,“ dodal Fiala. Podle něj mohl Havlín tyto informace zjistit i v kanceláři státního zastupitelství.

Zprostředkování úplatků se podle obžaloby účastnil také Gejza Berky. V případě, že někdo nechtěl úplatek doplatit, mu údajně vyhrožoval, že soud rozhodne přísněji, například místo podmíněného uloží nepodmíněný trest. Trestných činů se podle spisu obžalovaní dopustili v letech 2012 až 2013.

Soudci a státnímu zástupci hrozí za přijetí úplatku až deset let vězení nebo propadnutí majetku a za zneužití pravomoci zákaz činnosti. Lidem, kteří je podpláceli, hrozí až šestileté odnětí svobody. Ve čtvrtek bude soud pokračovat výslechem Štefla, v pátek vyslechne znalecké posudky.

Soudce Havlín v minulosti odešel z justice do diplomacie, kde jeho působení provázelo několik skandálů. Návratu do taláru se domohl žalobou. On i Fiala byli kvůli trestnímu stíhání dočasně zbaveni svých funkcí.

-čtk-