Obava novinářů právníků a mediálních podniků se týká budoucího chování operátorů

Technologičtí giganti versus Evropa a další malé velké zprávy

Toto se Facebooku nelíbí. Pokuta, pokuta, pokuta. Doživotí za vypálený kostel. Microsoft vás ochrání, Google už to dělá.

Nejrozšířenější sociální síť se ohrazuje proti regulacím

V rozsáhlém článku publikovaném v listu Financial Times se viceprezident pro veřejnou politiku v Evropě Richard Allan vyjádřil k šetření praktik Facebooku, které zahájili regulátoři v některých zemích Evropské unie.

Podle Allana by sankce uvalené na Facebook v konečném důsledku poškodily samotné uživatele a menší internetové firmy, které se snaží stát novým Facebookem. „Náklady Facebooku by vzrostly a lidem v Evropě by nové funkce byly zpřístupňovány mnohem pomaleji, pokud vůbec. Největší obětí by se staly menší evropské firmy.“

Allan narážel na to, že regulátoři ve Francii, Španělsku, Itálii a dalších zemích Evropy na počátku tohoto měsíce zahájili šetření, zda Facebook při shromažďování dat uživatelů neporušuje unijní zákony. Pokud by regulátoři shledali, že Facebook pochybil, mohli by mu udělit pokuty v řádu milionů euro a přikázat změnu způsobu, jakým nakládá s uživatelskými daty. Představitelé Facebooku, který má evropské sídlo v Irsku, se také vyhradili vůči tomu, že je firma vyšetřována v jednotlivých evropských zemích a nejen ve státě, kde má sídlo. Tím je podle nich porušeno unijní právo.

Američtí regulátoři rozdávají pokuty bankám ve velkém

Americký soud nařídil francouzské bance BNP Paribas zaplatit pokutu devět miliard dolarů. Banka porušila sankce a pracovala pro klienty ze Súdánu, Kuby a Íránu.

Právní zástupce banky Georges Dirani uvedl, že BNP přijímá „plnou zodpovědnost za své chování“. Banka již podle agentury AFP velkou část pokuty uhradila.

Čistý zisk BNP se loni kvůli pokutě propadl na pouhých 157 milionů eur ze 4,8 miliardy eur v předchozím roce. Společnost tak vykázala nejnižší zisk od svého vzniku v roce 2000, kdy došlo ke spojení bank BNP a Paribas.

Ve čtvrtek banka oznámila, že v letošním prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně o 17,5 procenta na 1,65 miliardy eur. Překonala tak očekávání analytiků, kteří čtvrtletní zisk podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 1,46 miliardy eur.

S pokutami udělenými bankám se na druhé straně Atlantiku ostatně vůbec roztrhl pytel. Celkem osm bank, mezi nimi také giganti jako J. P. Morgan například zaplatilo celkem 4,3 miliardy dolarů za činnost, které se populárně, ale vcelku přesně říká „zalévání peněz do Švýcarska“.

Egyptští islamisté si vyslechli tvrdé tresty za vypálení kostela

Egypt se pokouší po revoluci znovunastolit vládu práva. Ilustrační foto: Roarmag
Egypt se pokouší po revoluci znovunastolit vládu práva. Ilustrační foto: Roarmag

Káhirský soud poslal do vězení na doživotí 69 islamistů, kteří v srpnu 2013 vypálili kostel poblíž Káhiry. Všichni dostali trest doživotí.

Odmitavé reakce vyvolala skutečnost, že soud odsoudil i dva nezletilé chlapce k deseti letům ve vězení. Obžalovaní byli shledáni vinnými z podpálení kostela, pokusu o vraždu civilistů a držení nelegálních zbraní. Mnoho dalších přívrženců Mursího bylo už v minulosti odsouzeno k doživotnímu vězení, nebo dokonce k trestu smrti. Sám Mursí byl poslán za mříže na dvacet let za zatčení a mučení demonstrantů při nepokojích v roce 2012.

Organizace Human Rights Watch tvrdí, že po Mursího sesazení bylo v Egyptě vypáleno více, jak 40 kostelů, především pak v centru Egypta. Koptové, kteří představují zhruba 10 milionů z egyptské 85 milionové populace, byli často pronásledováni. Koptové tvrdí, že doposud nikdy neviděli takovou systematickou kampaň proti nim, jako tu, která se strhla po pádu bývalého prezidenta. V únoru potvrdil soud trest smrti pro celkem 183 mužů odsouzených za napadení policejní stanice a zabití celkem třinácti policistů. Skupiny pro lidská práva říkají, že současný prezident Abd al-Fattáh as-Sísí používá soudnictví jako způsob k potlačení jakékoliv formy nesouhlasu, i proti civilním aktivistům. Vláda práva se po revoluci prostě nastoluje těžko.

Microsoft vás ochrání, ať chcete nebo nechcete

Nový prohlížeč od Microsoftu uživatele nepustí na stránky, které považuje za nebezpečné. Ilustrační foto: TechDows
Nový prohlížeč od Microsoftu uživatele nepustí na stránky, které považuje za nebezpečné. Ilustrační foto: TechDows

Technologický obr z Redmontu oznámil, že jeho napjatě očekávaný nový webový prohlížeč bude uživatele chránit před reklamami, které lákají na nebezpečné webové stránky či ke stažení potenciálně nebezpečných aplikací.

V uplynulých měsících se razantně zvýšil počet online reklam, jejichž cílem je oklamat uživatele. „Zjistili jsme, že tyto reklamy se často snaží uživatele přimět k tomu, aby navštívil nebezpečnou webovou stránku nebo aby si stáhl škodlivý kód,“ napsali na blogu inženýři Microsoftu.

Microsoft proto pracuje na aktualizaci svého nástroje SmartScreen Filter tak, aby byl schopný rozpoznávat i reklamy vedoucí na nebezpečné stránky nebo vedoucí přímo ke stažení škodlivých kódů, stejně jako reklamy, které jsou pro uživatele matoucí (jedná se například o bannery, jež jejich tvůrci schválně navrhli tak, aby byly nerozeznatelné od dalšího obsahu dané webové stránky).

S výše uvedenými reklamami se setkávají na internetu miliony uživatelů každý den: typicky se jedná o bannery zobrazující varování, že počítač uživatele běží příliš pomalu nebo nutně vyžaduje nějaký druh aktualizace, či upozornění týkající se nutnosti aktualizace Javy nebo jiného přídavku pro webový prohlížeč.

Nástroj SmartScreen Filter bude ve webovém prohlížeči Internet Explorer zobrazovat varování vždy tehdy, když se uživateli zobrazí jeden z výše zmíněných druhů reklamy, od 1. června. Stejně bude SmartScreen Filter fungovat i v novém prohlížeči Microsoft Edge, který bude dostupný v operačním systému Windows 10.

Google už to dělá

Podobný krok jako Microsoft již v únoru tohoto roku podnikl také Google. Ten aktualizoval svůj webový prohlížeč Chrome tak, aby uživatele upozorňoval vždy, když kliknou na reklamu, která je napojena na potenciálně nebezpečný web nebo vede ke stažení nebezpečného softwaru. Webmasterům Google tehdy na sém blogu doporučil, aby svou stránku zaregistrovali pomocí nástroje Google Webmaster Tools, který je bude informovat vždy, pokud Chrome vyhodnotí, že se na jejich webu nachází nebezpečný obsah.

Ondřej Fér, Ekonomický deník