Všechno vlastně záleží na tom, jak se na věc podíváte. Tam, kde by jeden viděl dva těžko postradatelné nové kodexy, ambiciózní plán na vytvoření Nejvyšší rady soudnictví a exministryni, která práce zahájila, jiný si spíš položí otázku, o co těm soudcům jde. A práce třeba zase zastaví. Foto: MSp

Týden v české justici: Výzva soudcům, držte se dál od legislativy

Jak česká média referovala v uplynulém týdnu o dění v české justici? Ve spolupráci se společností HI-LIGHTS Česká-justice.cz přináší pravidelné týdenní shrnutí důležitých událostí. Zároveň jsme pro vás připravili i přehled očekávané agendy následujícího pracovního týdne.

Za klidnější lze považovat uplynulý týden v tuzemském justičním prostředí. Média přinesla mj. názory ministra Pelikána na budoucnost tvorby zákonů. Pozornosti neušlo ani rozhodnutí Nejvyššího soudu ohledně práva novinářů chránit zdroj informací.

Pod drobnohled Vojtěcha Blažka z Hospodářských novin se v úterý dostal odmítavý postoj ministra spravedlnosti Roberta Pelikána k zákonotvorné činnosti soudců. Blažek v této souvislosti připomněl, že v současné době pracuje předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal na nové podobě trestního řádu a jeho místopředseda Roman Fiala se podílí na novém občanském soudním řádu. Ministr se zatím nevyjádřil k tomu, zda oba soudce jejich práce na zákonech zbaví, nicméně zdůraznil svou vizi, aby nová legislativa vznikala přímo na ministerstvu. K tomu však bude muset ministr získat dostatek kvalitních právníků a podle Blažka není jisté, že se mu to podaří.

Podle rozhodnutí Nejvyššího soudu, které má k dispozici deník Právo a jehož závěry list prezentoval ve svém úterním vydání, nemůže být možnost utajení zdroje informací pro novináře absolutní. NS to konstatoval na základě přezkoumávání zákonnosti odposlechu reportéra Janka Kroupy v kauze nákupu transportérů Pandur. Podle soudu by se ochrana poskytovateli informace neměla poskytovat např. v případě, „kdy informace předá osoba činná ve státním orgánu či instituci, přičemž taková osoba nemá oprávnění informaci poskytnout komukoliv jinému.“ Nejprve by totiž měly být zjištěny motivy, které člověka k poskytnutí informace vedly.

Úterní vydání deníku Právo se dále zaměřilo na vyjednávání resortu spravedlnosti ohledně problematického elektronického obchodního rejstříku. Ministerstvu se podle informací listu podařilo jednáním se společností Corpus Solutions dosáhnout nejen finanční kompenzace v řádu milionů korun, ale také přístupu ke kompletní dokumentaci včetně práv a kódů k systému. „Jedná se o nejsilnější nástroje, které činí ministerstvo spravedlnosti po letech zcela nezávislé,“ řekl Právu šéf tiskového odboru úřadu Miroslav Konvalina.

Rozhovor s generálním advokátem Soudního dvora EU Michalem Bobkem nabídly v pondělí Lidové noviny. Bobek v něm hned v úvodu přiblížil činnost jedné z klíčových evropských institucí a dále hovořil i o výzvách, před kterými stojí evropské soudnictví. Mj. se nechal slyšet, že došlo k selhání politického procesu a na soudy jsou tak delegovány věci, „které by tam v ideálním světě a představě dělby moci nikdy neměly přijít“. Závěrem se vyjádřil i k často kritizovanému množství regulace přicházející z EU. „Obávám se, že je to nemoc sdílená napříč Unií, a to jak na vnitrostátní, tak pravda i na unijní úrovni. Vytýkat přemíru regulace Unii ale není korektní,“ řekl historicky první tuzemský generální advokát SDEU.

Téma Soudního dvora EU rezonovalo v médiích i v úterý, kdy se např. deník E15 nebo server Česká justice zaměřily na spory ohledně reformy evropských soudních institucí. Ohniskem kontroverzí se stal především návrh na zvýšení počtu soudců Tribunálu, který v tiskové zprávě představil předseda SDEU Vasilios Skuris. Podle soudců samotného Tribunálu však navrhované kroky povedou ke snížení produktivity. „Poslední věc, kterou Tribunál potřebuje, je příliš mnoho velitelů-soudců, které podporuje omezený počet kvalifikovaných zaměstnanců,“ napsali členové Tribunálu ve svém stanovisku, který podpisem podpořila i česká soudkyně Irena Pelikánová.

Novými partnery advokátní kanceláře CMS Prague se stali Lukáš Hejduk (právo nemovitostí a výstavby) a Patrik Przyhoda (právo obchodních společností). Informaci včetně stručného medailonku obou advokátů přinesl týdeník Euro.

 

OČEKÁVANÁ AGENDA:

13.5.2015
10:00
Začíná 8. schůze Senátu. Horní komora bude mj. hlasovat o změnách v občanském soudním řádu a exekutorských zákonech. Novela přináší mj. změny v oblasti výkonu rozhodnutí vedeném na společné jmění manželů. Na pořadu jednání je i senátorská novela, která navrhuje mj. uzákonění místní příslušnosti exekutorů.
13.5.2015
10:00
Ministr spravedlnosti Robert Pelikán předloží na schůzi vlády návrh na změny v zákonech o soudních poplatcích, o zvláštních řízeních soudních a o mezinárodním právu soukromém.

hi-banner