Za společností Draft-ova Opava stojí známý tamější podnikatel Radim Masný. Foto: archiv

ESLP přiznal české firmě odškodné za neuznání Duckého směnky na Slovensku

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku přiznal dnes odškodné české firmě Draft-ova Opava v souvislosti s rozhodnutím slovenské justice, která neuznala nárok na proplacení mnohamilionové směnky od společnosti Slovenský plynárenský průmysl (SPP). Soud Rady Evropy uznal české společnosti 10.000 eur (274.000 Kč) za porušení práva na spravedlivý soud a 817,55 eura (22.400 Kč) na proplacení soudních výloh. Verdikt štrasburského soudu by společnost Draft-ova Opava ale mohla využít k podání návrhu na obnovení řízení, kterým slovenské soudy její návrh na proplacení směnky odmítly.

Draft-ova Opava podnikatele Radima Masného vedla na Slovensku spor o směnku za 400 milionů korun, kterou v roce 1998 podepsal tehdejší šéf SPP Ján Ducký. Ducký, jenž působil i jako ministr hospodářství ve vládě Vladimíra Mečiara, podepsal desítky podobných směnek za okolností budících podezření z korupce a v roce 1999 byl zavražděn.

V podobném sporu se dostalo dnes ve Štrasburku prakticky stejného „zadostiučinění“ i dvěma slovenským firmám.

SPP takzvané Duckého směnky považuje za neplatné. Případná povinnost jejich proplacení by nakonec zřejmě padla na slovenskou vládu, která se v privatizační smlouvě se zahraničními akcionáři přihlásila ke krytí sporných závazků podniku.

Téměř to vyšlo, pak ale zasáhly soudy

Draft-ova Opava se směnkou na 400 milionů Kč u slovenských soudů nejprve uspěla, zvrat přinesl až verdikt slovenského nejvyššího soudu poté, co generální prokurátor podal mimořádný opravný prostředek. Právě tento postup slovenské justice štrasburský soud zpochybnil, protože podle něj v řízení o mimořádném dovolání nebyly předloženy žádné skutečnosti, které nešlo uvést už během líčení na soudech nižších instancí. Nedošlo tak prý k naplnění podmínek, které by odůvodňovaly výjimku z principu právní jistoty ohledně zrušení již pravomocných soudních rozhodnutí.

Požadavek Draft-ova Opava na náhradu více než 25 milionů eur (přes 680 milionů korun) coby majetkové škody štrasburský soud zamítl. Odůvodnil to tím, že v souladu se slovenskými zákony může firma na základě verdiktu tohoto soudu požádat o obnovení soudního řízení.

V jiném případu česká firma v minulosti spor o směnku rovněž v hodnotě 400 milionů Kč prohrála; soud tehdy rozhodl o její neplatnosti.

Vedle slovenských soudů se „Duckého směnkami“ už dříve zabýval i Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Slovensko před ním uspělo ve sporu o pět směnek za více než 320 milionů Kč.

-čtk-