Zakázku schválila rada i zastupitelstvo města Košťany. Podle soudu všichni odsouzení věděli, že zakázka nesplnila podmínky a odporuje i vnitřní směrnici města. Foto: archiv

Soud potrestal zastupitele Košťan za spornou zakázku podmínkami

Podmíněnými tresty od šesti měsíců do dvou let potrestal Okresní soud v Teplicích deset bývalých a současných zastupitelů Košťan na Teplicku za to, že přidělili stavební zakázku firmě, která podala obálku s nabídkou pozdě. Firma navíc nesplnila půlmilionový limit, který radnice stanovila už při zadání zakázky.

Mezi odsouzenými je i starosta Košťan Tomáš Sváda (Naše Košťany a Střelná). Soud ho potrestal dvacetiměsíční podmínkou a zákazem vykonávat funkci zastupitele. Obžalobě původně čelilo 12 lidí, dva soud viny zprostil.

Kauza se týká stavby zastávek ve městě z roku 2012. Radnice vypsala zakázku s limitem 500.000 korun. Do výběrového řízení se včas přihlásily dvě firmy. Až po termínu byla doručena nabídka podnikatele, se kterým Košťany spolupracovaly už dříve. Komise pro výběrové řízení jeho nabídku hodnotila a navrhla jako vítěznou, i když firma se přihlásila pozdě a nabídla cenu 643.000 korun. Právě členy komise potrestal soud nejvyššími, dvouletými tresty.

Nedodrželi podmínky transparentnosti a sjednali neoprávněný prospěch před ostatními dodavateli a ekonomický prospěch,“ zdůvodnila rozsudek předsedkyně trestního senátu Dana Kolářová.

Zakázku pak schválila rada i zastupitelstvo města. Podle soudu všichni odsouzení věděli, že zakázka nesplnila podmínky a odporuje i vnitřní směrnici města. Zastupitelé se bránili tím, že nezpůsobili žádnou škodu, za kauzou vidí politické spory.

Jeden z odsouzených Bohumír Daněk pochybení připustil. „Byla to naše chyba v určitých věcech. Zvítězilo právo, a ne bezpečnost lidí. To se dělalo hlavně kvůli lidem, chodník se dělal proto, aby nedošlo v zimě k nějakému smrtelnému úrazu,“ řekl Daněk, který od soudu odešel s půlroční podmínkou.

Podle radnice rada města výběrové řízení nakonec zrušila a zakázka byla firmě přidělena přímo. Jenže doklad o tom, že město výběrové řízení zrušilo, neexistuje. Zakázku nakonec sporně vybraná firma dělala.

Rozsudek zatím není pravomocný. Část obžalovaných se odvolala na místě, někteří si nechali stejně jako státní zástupce lhůtu pro možné odvolání. „Počkám na písemné odůvodnění rozsudku a rozhodnu se,“ řekl státní zástupce Tomáš Sosna.

Podle jeho názoru neměla být nabídka vítězné firmy vůbec hodnocena. „Byla to nejlevnější nabídka, která byla doručená, ale nikdo neříká, že kdyby soutěžili tak, jak měli, neobjevil by se uchazeč, který by dal nabídku levnější,“ řekl Sosna.

-čtk-