Petr Knötig skončil v pozici mluvčího Nejvyššího soudu. Reprofoto: ČT

Týden v české justici: Rychlý konec mluvčího Nejvyššího soudu

Jak česká média referovala v uplynulém týdnu o dění v české justici? Ve spolupráci se společností HI-LIGHTS Česká-justice.cz přináší pravidelné týdenní shrnutí důležitých událostí. Zároveň jsme pro vás připravili i přehled očekávané agendy následujícího pracovního týdne.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán zvýšil mediální aktivitu a poskytl hned dva zajímavé rozhovory. Naopak Petr Knötig, dnes již bývalý mluvčí Nejvyššího soudu, se nejspíš v budoucnu do médií příliš často vyjadřovat nebude a může se tak plně soustředit na diskuze na sociálních sítích.

Zkraje týdne nabídly Lidové noviny svým čtenářům rozhovor s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem. Hlavním tématem byly novely občanského zákoníku, přičemž více prostoru bylo věnováno tzv. malé novele, která obsahuje přibližně třináct změn. Sám Pelikán ji nerad označuje za novelu a nechápe, proč se kvůli úzkému okruhu změn debatuje nad tím, jestli má smysl občanský zákoník měnit či nikoliv. Připomínky velkých zastánců současného znění zákoníku označil doslova za hysterické. „Připomínají mi doktrínu ukončenosti božího poselství. Že se po Novém zákonu už od Boha nic nedozvíme,“ řekl ministr, který dále hovořil i o velké novele. Do ní by rád zapojil autory zákoníku, jakkoliv jejich „reakce dosud nebyly konstruktivní.“

Občanský zákoník, jeho výklad a možné změny probíraly Lidové noviny s místopředsedou Nejvyššího soudu Romanem Fialou. Ten ve čtvrtečním vydání listu obhajoval rozhodnutí soudu o plné moci, které šlo dle mnohých nad rámec zákona, a upozornil na to, že podobná rozhodnutí lze od Nejvyššího soudu očekávat i v budoucnu např. v oblasti insolvencí.

Další interview s ministrem spravedlnosti zveřejnil časopis Týden. Ten se zaměřil jednak na téma tzv. justiční mafie, ale na základě nedávného rozhodnutí Nejvyššího soudu i na případ Lukáše Nečesaného. Jeho případné osvobození by Pelikán nepopisoval jako justiční omyl. „Pokud bude osvobozen, tak to bude na základě zásad in dubio pro reo čili při pochybnostech ve prospěch obviněného. Justiční omyl by to byl v případě, kdyby se dokázalo, že on to jistojistě neudělal,“ sdělil týdeníku Pelikán. V rozhovoru dále prezentoval své rozčílení nad utajovaným odůvodněním rozsudku v kauze Jany Nečasové, kritiku žalobců v čele s Ivo Ištvánem pak označil za „mediální masáž, kterou do nás tlačí potrefené husy.“

Na uplynulý týden určitě nebude rád vzpomínat dnes již bývalý mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig. Nejprve server respekt.cz ve čtvrtek upozornil na jeho účast ve facebookovém diskuzi pod fotkami romských dětí, kde Knötig mj. napsal: „Cikórky, samý cikórky.“ I když svůj příspěvek krátce nato smazal, média jej zaznamenala a předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal vyjádřil své zděšení a avizoval, že s Knötigem vše probere toto pondělí. To však vzalo za své během pátku, kdy Centrum nezávislé investigace zveřejnilo Knötigovu fotku v budově soudu s pumpovací brokovnicí z prosince 2014. I když se Knötig nechal slyšet, že šlo pouze o maketu, předseda Pavel Šámal to označil za nepřípustné a ČTK řekl, že jej ihned v pátek odvolá.

Zájem médií vzbudila dále stížnost krajského státního zástupce Jana Jakovce na podmínečné propuštění bývalého senátora Alexandra Nováka. Jakovec kritizoval jak postup chomutovského soudu, tak i kroky chomutovského státního zástupce Ladislava Kosána, na něhož možná bude podána i kárná žaloba. Reakce médií na sebe nenechala dlouho čekat, když hned ve čtvrtek psal Martin Zvěřina v Lidových novinách o katastrofě, když se tuzemské soudy „podvolí síle peněz a šíří nevíru v elementární spravedlnost a právní stát.“ Podle Josefa Koukala pak kauza „smrdí na celé hony daleko.“ Pozitivně vnímal redaktor Práva alespoň skutečnost, že „se skrze nadřízené krajské státní zastupitelství tentokrát prosmrděla až na ministerstvo spravedlnosti.

Kontroverze vzbudilo rozhodnutí Ústavního soudu ponechat v insolvenčním zákonu ustanovení, které věřitelům neumožňuje popírat jakékoliv pohledávky během reorganizace. Ústavní soudci tak nevyhověli stížnosti Prahy 10 a podle Tomáše Plhoně z Lidových novin usnadnili činnost tzv. insolvenční mafii, neboť ustanovení umožňuje z firem vytunelovat majetek skrze fiktivní pohledávky. Kriticky nahlížela na verdikt dále i Hana Marvanová, naopak podle mluvčí resortu spravedlnosti Kristíny Labohé se není třeba znepokojovat. Mluvčí zdůraznila novelu insolvenčního zákona, která je nyní v meziresortním připomínkovém řízení.

Aktuálním stavem okolo novely zákona o trestní odpovědnosti právnických osob se zabýval Dušan Šrámek na serveru Česká justice. Jeho článek byl zaměřen nejen na stížnosti poslanců ohledně nečinnosti ministerstva spravedlnosti, ale i na jejich jednotlivé pozměňovací návrhy, které by měla novela obsahovat. Předkladatelem hned dvou z nich je Jan Chvojka /ČSSD/, který pro právnické osoby mj. požaduje zaručení práva na obhajobu.

Redaktor MF DNES Jan Sůra upozornil v pondělním vydání MF DNES, že nový zákon o veřejných zakázkách nepočítá s vypisováním tendrů na právní služby na zastupování úřadů v soudních sporech. Zatímco zastánci tohoto kroku argumentují vyšší operativností a důvěrou zadavatele v advokáta, pomyslný varovný prst zdvihl prezident NKÚ Miroslav Kala. „Takové rozvolnění pravidel by vedlo nejen k vyšším cenám externích právních služeb, ale i k posílení klientelistických vazeb při jejich zadávání,“ citoval jeho slova list.

V pořadí osmým partnerem pražské pobočky advokátní kanceláře Dentons se stal Michal Hink (nemovitostní právo). V pondělí o tom informoval server iHNed.cz.

OČEKÁVANÁ AGENDA:

15.6.2015
9:00
Na programu schůze vlády je i diskuze ohledně výběrového řízení na funkci soudce Tribunálu v rámci Soudního dvora Evropské unie.
16.6.2015
14:00
Pokračuje v pořadí 29. schůze Poslanecké sněmovny. Hlasovat se bude mj. o změnách v zákonu o zpravodajských službách.
17.6.2015
10:00
Začíná schůze horní komory Parlamentu. Senátoři mj. projednají novelu zákona o spotřebních daních, novelu občanského soudního řádu nebo trestního zákoníku.
18.6.2015
18:00
Spolek právníků VŠEHRD pořádá přednášku na téma „Mediální právo ve Velké Británii.“ Hovořit se bude o přelomových rozsudcích a jejich vlivu na směřování ochrany osobnosti v evropských zemích a v judikatuře Evropského soudu pro lidská práva.

hi-banner