Exhejtman David Rath Foto: Jana Novotná

Advokátka Ratha: Pokud soud neprodlouží lhůtu, stane se proces formálním

Marcela Ondřejová, která převzala exponovanou Rathovu obhajobu 25. května, se odvolává proti rozhodnutí soudce Roberta Pacovského z 26. června. Podle něj měla být sedmitýdenní lhůta na prostudování materiálů dostačující.

Celkem se jedná o materiál obsažený celkem ve 118 svazcích čítajících 31023 listů a dále v přílohových spisech a DVD. “Pokud obhájkyni soud neposkytne dostatečnou dobu potřebnou pro nastudování spisového materiálu a přípravu závěrečné řeči, stává se tak ustanovení obhajoby ex offo obžalovanému pouze formálním aktem, kterým jsou ve skutečnosti jeho práva na obhajobu zkrácena natolik, že její ustanovení je pouze formální, a v důsledku této skutečnosti se stává i celý proces procesem pouze formálním,” píše ve zdůvodnění opakované žádosti z 26. června, kterou má Česká justice k dispozici, advokátka Ondřejová.

Pouze poslechem pětapadesáti hodin odposlechů obhájkyně strávila sedm dnů s tím, že v této době z důvodu časové tísně je pouze poslechla bez možnosti se jimi dále zabývat. Z 35 poskytnutých pracovních dní ke studiu spisového materiálu se jí tak doba poskytnutá ke studiu spisu zkrátila na pouhých 28 dní, což znamená při skutečnosti, že spisový materiál obsahuje asi jednatřicet tisíc stran textu, že by měla denně přečíst 1107 stran textu, to je 130 stran za hodinu. Za této situace nelze spisový materiál podle Ondřejové ani přečíst, natož nastudovat. A právě dokonalá znalost spisu je základem pro řádné a účinné poskytnutí obhajoby.

Herkulovská práce

Z prostého výčtu sumy materiálů vyplývá, že nastudovat ji představuje olbřímí porci práce. Ondřejová ji vyčíslila následovně:

45 pracovních dnů – studium spisového materiálu obsaženého ve 118 svazcích

14 pracovních dnů – studium přílohových spisů

14 pracovních dnů – seznámení se s odposlechy obsaženými na nosičích DVD

12 pracovních dnů – průběžné porady s obžalovaným potřebné v souvislosti se studiem spisového materiálu a přípravy obhajoby

12 pracovních dnů – příprava závěrečné řeči vč. jejího písemného vyhotovení

Hrozí, že dojde k formálnímu soudu s formální rolí obhajoby

Hlavní líčení by mělo podle všeho začít dne 13. července. Obhajoba tedy namísto požadovaných – a podle počtů Marcely Ondřejové logických – sedmadevadesáti dnů dostala třetinu tohoto času, přesně vzato pětatřicet dní. “V této souvislosti se nabízí otázka, kolik času měl státní zástupce k přípravě závěrečné řeči a z jakého důvodu obhájkyni ustanovené ex offo nejenže není poskytnuta lhůta pro prostudování veškerého spisového materiálu, ale není jí poskytnut vůbec žádný čas na přípravu závěrečné řeči,” konstatuje Ondřejová ve své žádosti.
Obhájkyně je toho názoru, že pokud soud má povinnost ustanovit obhájce a obhájce ex offo ustanoví, má rovněž povinnost mu poskytnout dostatečnou dobu na přípravu ustanovené obhajoby. “Pokud obhájkyni soud neposkytne dostatečnou dobu potřebnou pro nastudování spisového materiálu a přípravu závěrečné řeči, stává se tak ustanovení obhajoby ex offo obžalovanému pouze formálním aktem, kterým jsou ve skutečnosti jeho práva na obhajobu zkrácena natolik, že její ustanovení je pouze formální, a v důsledku této skutečnosti se stává i celý proces procesem pouze formálním,” míní Ondřejová.

Obhájkyně proto požádala soud, aby vzhledem k rozsahu spisového materiálu a složitosti trestní věci prodloužil stanovenou lhůtu tak, aby obhájkyni byla na studium spisu a přípravu obhajoby poskytnuta doba v celkovém minimálním rozsahu 97 pracovních dnů, které obhájkyně žádala již ve své původní žádosti o prodloužení lhůty a která je nezbytně nutná pro řádnou přípravu obhajoby. Rath byl od poloviny května bez obhajoby, protože si vybral nového advokáta Michala Pacovského, který ho pak odmítl. Žalobce Petr Jirát a soud dříve uvedli, že považují postup bývalého politika za obstrukci a snahu dostat případ, který se projednává od srpna 2013, na začátek.

Eva Hofrichterová, Ondřej Fér, Ekonomický deník