Automatický generátor přidělování věcí má podle ministerstva vylučovat z přidělování lidský faktor a zajišťovat náhodnost výběru soudního oddělení Foto: MSp

ANKETA: Jak hodnotíte sto dnů ministra Pelikána?

Ministr Robert Pelikán (ANO) je v čele resortu spravedlnosti už více než sto dní. Po nástupu do funkce označil za své priority nový zákon o státním zastupitelství nebo problematiku insolvencí a exekutorů. Česká justice se na názory na jeho působení zeptala poslanců Ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny.


Jak hodnotíte prvních sto dní Roberta Pelikána v čele ministerstva spravedlnosti?


Helena Válková (ANO) – exministryně spravedlnosti
 Zatím není co hodnotit. Návrhy důležitějších zákonů, resp.novel jsou v připomínkovém řízení a politické debaty o nich se povedou nyní v létě. Je to příliš krátká doba výkonu funkce ministra spravedlnosti, abychom mohli objektivně a korektně hodnotit výsledky jeho činnosti. Věřím však, že na podzim budeme všichni moudřejší. To již bude například jasné, jak se ministerstvo vypořádalo s uplatněnými připomínkami k novému zákonu o státním zastupitelství, novele insolvenčního zákona, jak dopadne ve sněmovně tzv. urgentní novela občanského zákoníku, jaký asi bude osud elektronického monitorovacího systému, tzv. elektronických náramků apod. Pak myslím nastane ten správný čas na pochvalu, kritiku nebo obojí.

Jan Chvojka (ČSSD) – poslanec
Je sympatické, že tak mladý člověk dostane příležitost vykonávat funkci ministra spravedlnosti. Snad mu finkce umožní rozvíjet a kultivovat vlastnosti a schopnosti, které obvykle zdobí zralé muže: umění naslouchat, pokora  aschopnost kompromisu.

Marek Benda (ODS) – poslanec
Jestli byla jeho předchůdkyni vyčítána chaotická personální politika a z ní plynoucí slabá legislativní činnost, tak pan ministr to ještě za svého působení na postu prvního náměstka dovedl k dokonalosti. Resort spravedlnosti je zcela rozvrácen, legislativa rozpadlá a obsazená převážně čerstvými absolventy. Z ministerstva mizí jakákoliv historická paměť a všechno se vymýšlí znovu. Státní zastupitelství předložili ve verzi, kterou si zpracovalo Nejvyšší státní zastupitelství, což je samo o sobě špatně. A ostatní zákony stojí, procesní kodexy se jíž evidentně v tomto volebním  období nestačí ani zpracovat, natož prosadit. Celkově bída.

Jeroným Tejc (ČSSD) – předseda Ústavně právního výboru
Sto dní je příliš málo na hodnocení práce, která je vidět až po několika měsících. To co já vítám je, že pan ministr začal pracovat na zmírnění insolvencí. Tam si myslím, že bylo potřeba udělat rázný krok.To, jak návrh nakonec dopadne, je věc druhá – zda na něm bude shoda nebo ne. Myslím, že teď je to spíše o věcech, které se rozeběhly ještě než přišel na ministerstvo, například trestní odpovědnost právnických osob. Komunikace mezi mnou a panem ministrem je velmi dobrá, rozhodně zde není spor mezi ministrem a výborem. Samozřejmě jsou věci, na kterých se neshodneme, například zákon o státním zastupitelství. Ten vztah je ale v pořádku.

-hof-