Vězeň Jiří Kajínek Reprofoto: ČT

Krajský soud v Plzni zamítl žádost o obnovu Kajínkova procesu

Krajský soud v Plzni dnes zamítl žádost doživotně odsouzeného Jiřího Kajínka o obnovu procesu.

Při veřejném jednání o tom rozhodl soudce Tomáš Bouček, který už dříve dvěma Kajínkovým žádostem o obnovu nevyhověl. Čtyřiapadesátiletý Kajínek, který chtěl s novým psychologickým posudkem dosáhnout nižšího trestu, se jednání na vlastní žádost nezúčastnil, přítomen byl jen jeho advokát.
Plzeňský soud uložil nejznámějšímu českému vězni doživotní trest 23. června 1998. Kajínek byl odsouzen za to, že v roce 1993 zastřelil v serpentinách pod plzeňskou věznicí Bory podnikatele Štefana Jandu a jeho osobního strážce Juliána Pokoše. Druhý bodyguard útok přežil. Vraždy si prý objednal jiný podnikatel.
Zatímco dříve se Kajínek chtěl ve znovuotevřeném procesu zabývat otázkou své viny, tentokrát měl v úmyslu dosáhnout nižšího trestu. Doživotí dostal i proto, že znalci vyloučili možnost jeho nápravy. Nyní chtěl Kajínek, odsouzený za dvojnásobnou vraždu, pomocí nového posudku dokázat, že jeho resocializace možná je. Kajínek se proslavil svým útěkem z nejstřeženějšího českého vězení v Mírově. Nyní si podle informací médií odpykává trest ve Valdicích.

-čtk-