S Havlínem bylo v kauze souzeno dalších šest mužů Foto: archiv

Podle obhájce soudce Havlína by byl exemplární trest nezákonný

Obhájce bývalého soudce Ondřeje Havlína podezřelého z korupce chce pro svého klienta podmínku. Soud dnes pokračuje závěrečnými řečmi obhájců, obžalováno je v kauze sedm lidí.

Státní zástupkyně Lenka Bradáčová navrhla Havlínovi šest let vězení, peněžitý trest 300.000 korun, zákaz činnosti na deset let a propadnutí nelegálně držené zbraně a střeliva. Dalším obžalovaným navrhla tresty 3,5 roku, 1,5 roku a finanční postihy. Hlavní líčení soudu je naplánováno ještě na čtvrtek, není ale vyloučeno, že rozsudek padne už dnes. Havlínův obhájce Michal Hráský řekl, že uložení exemplárního trestu kvůli tomu, že je Havlín bývalý soudce, by bylo nezákonné. Má podle něj právo na to, aby na něj bylo pohlíženo jako na jakéhokoli jiného člověka. Poukázal na jeho špatný zdravotní stav, zvláštní způsob humoru a nazval ho hulvátem. Vinný podle něj ale ve všech bodech obžaloby není.
Hráský pro svého klienta požaduje přísný podmíněný trest s dohledem, navíc by se za Havlína měli zaručit vojenští veteráni. Jejich záruka souvisí s Havlínovou diplomatickou činností v bývalé Jugoslávii, kde prý obdržel vyznamenání za statečnost. Obhájce navrhl, aby státu zůstala Havlínova půlmilionová kauza a dostal doživotní zákaz činnosti. Jako alternativu trestu také navrhl pro Havlína domácí vězení.

Advokát srovnal Havlína s Rathem

Havlínův případ Hráský srovnal s kauzou bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, jehož soud nepravomocně odsoudil k osmi a půl roku vězení. V tomto srovnání označil trest navrhovaný státní zástupkyní za nepřiměřený. Soudce podle obžaloby nezákonně ovlivňoval řízení ve prospěch pachatelů trestných činů, konkrétně šlo o ohrožení pod vlivem návykové látky. Ovlivňování prý doprovázely žádost, nabídka či poskytnutí úplatku. Trestných činů se podle spisu obžalovaní dopustili v letech 2012 až 2013. S Havlínem je v kauze souzeno dalších šest mužů včetně státního zástupce Františka Fialy, advokáta Karla Matějky a advokátního koncipienta Borise Štefla, který je bývalým šéfem policejní inspekce. Jednotliví členové skupiny čelí obvinění z přijetí úplatku, podplacení, nepřímého úplatkářství, zneužití pravomoci úřední osoby, podvodu a vydírání. Soudci a státnímu zástupci hrozí za přijetí úplatku až deset let vězení nebo propadnutí majetku a za zneužití pravomoci zákaz činnosti. Lidem, kteří je podpláceli, hrozí až šestileté vězení. Havlín se soudu ze zdravotních důvodů neúčastní a rozhodl se nevypovídat. Po zadržení se doznal ke čtyřem z pěti bodů, z nichž je nyní obžalován

-čtk-