Exhejtman David Rath Foto: Jana Novotná

Rath dostal trest 8,5 roku vězení a propadnutí majetku

Soud dnes poslal bývalého poslance a hejtmana Davida Ratha na 8,5 roku do vězení za korupci při veřejných zakázkách ve Středočeském kraji.

Zároveň mu uložil propadnutí majetku. Rozsudek není pravomocný, Rath dnes médiím sdělil, že se odvolá. Rathovi hrozilo 12 let vězení, žalobce navrhoval nejméně devítiletý trest. Případem se zabývá od srpna 2013 Krajský soud v Praze.

Soud poslal do vězení i slovenskou podnikatelku Luciu Novanskou na pět let a uložil jí peněžitý trest 500.000 korun. Podle obžaloby organizovala zmanipulované zakázky. Novanská se jednání neúčastnila, stejně jako Rath. Její advokátka verdikt nekomentovala. Novanská se dosud k obžalobě nevyjadřovala soudu ani médiím.

Předávání úplatků podle soudu dokazují odposlechy místností a telefonů. Významně také prý pomohla výpověď podnikatelky Ivany Salačové, která se jako jediná z 11 obžalovaných v kauze přiznala ke korupci a soud ji v první části případu přiznal v dubnu pozici spolupracující obviněné a dostala podmíněný trest. „Dalším velmi významným důkazem (vedle odposlechů) je výpověď Ivany Salačové. Není ale osamoceným důkazem, na kterém by bylo možné vyslovit právní závěr, ale v souvislosti s ostatními důkazy máme za to, že vina byla bezesporu prokázána,“ řekl soudce Robert Pacovský z Krajského soudu v Praze, který případ od srpna 2013 řešil. Obhájkyně bývalého poslance Davida Ratha i podnikatelky Lucie Novanské, se na místě odvolaly proti rozsudku. Žalobce si nechal lhůtu na rozmyšlenou.

-čtk-