V letošním roce došlo v Tunisku ke dvěma teroristickým útokům, které vyděsily obyvatele Tuniska, ale i turisty, ze kterých má země velké zisky Foto: Wikipedia

Tunisko obnovilo trest smrti

Google a Evropa to mají za pár. Toshiba falšovala. Vraťte námořníkům smažené. Tunisko obnovilo trest smrti. Čínští právnící se vzpírají zákonu.

Po pěti letech přípravy se blíží rozhodnutí ve sporu Google – Evropa
Evropská komise podle všeho v nejbližší době rozhodne ve věci porušování antimonopolních předpisů americkou společností Google.
Jak pro agenturu Reuters nejmenovaný zdroj z Komise, minulý týden byly zaslány finální kopie vznesených obvinění stěžovatelům, kteří mají nyní čtyři týdny na jejich doplnění. Komise formálně obvinila Google v dubnu z toho, že v Evropě zneužívá své dominantní postavení na trhu s internetovými vyhledávači upřednostňováním svých vlastních služeb před cizími. Tím Google porušuje evropské předpisy a poškozuje nejen konkurenční firmy, ale především koncové uživatele.
Komise šetří praktiky Googlu již od roku 2010, kdy na americkou společnost podaly stížnost společnosti Microsoft, Foundem, Yelp a evropské sdružení spotřebitelů BEUC. Kdy padne ve věci konečné rozhodnutí, zatím není jasné – Evropská komise v tomto směru nemusí dodržovat žádné lhůty. Maximální pokuta, která může být Googlu uložena, činí 10 % jeho celosvětových ročních příjmů.

Regulátor rozhodne o pokutě pro Toshibu
Japonská Securities and Exchange Surveillance Commission (SESC) bude u tamního regulátora v nejbližší době požadovat, aby společnosti Toshiba byla kvůli několikaletému falšování finančních výkazů udělena tučná pokuta.
SESC podle vyjádření svého mluvčího navrhne japonskému regulátorovi Financial Services Agency (FSA) udělení pokuty Toshibě již počátkem září. Výše pokuty, která bude v návrhu stanovena, zatím není jasná. Mluvčí Toshiby se k věci odmítl vyjádřit.
Jak dodává agentura Reuters, podle zprávy vypracované SESC věděli o falšování finančních výsledků Toshiby jak její současný šéf Hisao Tanaka, tak bývalí prezidenti společnosti Norio Sasaki a Atsuoshi Nishida. Podle některých informací šéfové Toshiby falšování účetnictví dokonce podporovali. Tanaka již dříve uvedl, že společnost očekává za šest let falšování účetnictví pokutu ve výši až tří miliard dolarů.

Americké námořnictvo se kvůli smaženému jídlu přiblížilo vzpouře
Americké námořnictvo se rozhodlo k zásadní úpravě stravy, kterou servíruje svým příslušníkům. Nově se v jídelnách U.S. Navy nepodávají žádná smažená jídla.
Namísto populárních smažených kuřat a hranolků si námořníci pochutnávají pouze na pečených ekvivalentech těchto jídel. Dojde rovněž na plnotučné mléko: v budoucnu bude námořnictvo podávat pouze odtučněné či sojové, informovala televizní stanice Fox.
Opatření oznámil v květnu ministr námořnictva Ray Mabus. Cílem je zlepšit stravovací návyky ve sboru, čímž by mělo dojít i k posílení zdraví příslušníka, a tedy ke snížení nákladů na lékařskou péči. Námořníci by rovněž měli podávat lepší výkony ve službě.
Názory na změnu se různí. Někteří příslušníci si nový jídelníček pochvalují. Elektrikář Roberto Rodriguez například námořnímu listu Navy Times sdělil, že od začátku programu zhubl 4,5 kilogramu a cítí se celkově lépe.
Námořní kuchař Adrian Watson nesouhlasí. Poukazuje na skutečnost, že bez smažení některá jídla prostě nezískají dobrou texturu a chuť. Podle části námořníků za vše může první dáma Michelle Obamová a její tažení za zdravější stravování, ačkoliv prezidentova žena opatření v U.S. Navy neiniciovala.
„Tohle není hubnoucí kurz, je to námořnictvo, ztraceně! Znamená to, že nebudou ani žádné koláče a deserty? Když pracujete 18 hodin denně na střeše, pak potřebujete sacharidy, abyste fungoval. Navíc pokud sloužíte na břehu, můžete jít do klubů EM nebo PO či do města a dát si jakékoliv nezdravé jídlo,“ kritizuje námořník Jeff King na Facebooku.
Zajímavé je, že se kvůli smaženým pochutinám americké námořnictvo dostalo patrně vůbec nejvíc od “vzpoury admirálů,” která na konci padesátých let zachránila námořnictvo před rozpuštěním ve strategických silách. Jak vidno, vedle lásky prochází žaludkem také vzpoura.

Tunisko kvůli terorismu obnovilo trest smrti
Vláda v Tunisku přijala nový zákon, který obnovuje trest smrti. V letošním roce došlo v Tunisku ke dvěma teroristickým útokům, které vyděsily obyvatele Tuniska, ale i turisty, ze kterých má země velké zisky. Proto se tamní vláda rozhodla jednat.
Kromě zpřísnění trestů a zavedení trestu smrti, novela zjednodušuje využívání odposlechů a umožňuje zadržovat podezřelé bez advokáta nebo soudu po dobu až 15 dní.
Kritikům se nelíbí, že zákon po čtvrt století obnovuje trest smrti a usnadní vyšetřovatelům využívání telefonních odposlechů podezřelých. Nevoli budí i možnost zadržování podezřelých bez přístupu k právníkům nebo předvedení k soudu po dobu 15 dní. Předseda Ústavodárného shromáždění ale označil schválení zákona za „historický okamžik, který uklidní občany Tuniska“.

Nová čínská legislativa podváže aktivitu advokátů
Více než 500 právníků v loňském roce podepsalo protestní otevřený dopis poté, co byly poprvé oznámeny pozměňovací návrhy příslušného zákona.
Vzhledem k tomu, že obsahuje příliš vágní pojmy otevřené k rozmanitým výkladům, právníci uvedli, že obhájci by podle toho byli v podstatě znevýhodněni, neboť cokoli, co řeknou, by mohlo být použito k jejich napadání, píší Epoch Times.
„Jestli trestní novela zákona projde, stane se obhajoba pouhou formalitou, protože právníci budou muset spolupracovat se soudem a prostě jít v souladu s kroky soudu. Právníci tak sice zůstanou v bezpečí, ale obžalovaní budou nešťastní,“ napsal pekingský právník Jang Süe-lin na čínském mikroblogu Sina Weibo.
„Diskutovat o právním státu a soudní opatrnosti vůči autoritám je zbytečné, protože to, co opravdu chtějí, je oficiální pravidlo,“ napsal právník Fu Min-žung.
Pokud advokáti „nebudou mít odvahu u soudu promluvit, je to velmi nebezpečná věc“, řekl čínský právník Čang Wej-jü v rozhovoru s Epoch Times. Proto tyto změny nesmějí projít, „každý by potom mohl být jejich obětí“, dodal Čang.
Národní lidový kongres nedávno podruhé přezkoumával navrhované změny, které mají obsahovat dodatky o „vážném narušování pořádku v soudní síni“, „urážení, hanobení nebo ohrožování soudních úředníků nebo účastníků vedení sporu“ a „nedbání varování soudu“ do seznamu trestných činů.
Podle zprávy čínského média Caixin někteří členové Národního lidového kongresu také shledali, že navrhované změny trestního zákona jsou příliš kontroverzní. Náměstek Národního lidového kongresu Jen Ťien-kuo, bývalý právník z provincie Che-pej, vyjádřil obavu, že pravidla by mohla být soudy libovolně použita, aby zastavila pokusy právníků bránit své klienty.

Ondřej Fér, Ekonomický deník