Japonská policie zatkla Marka Karpelese, který stál v čele největší burzy pro obchodování s kybernetickou měnou bitcoin Mt. Gox. Foto: Cointelegraph

Japonská policie zatkla exšéfa bitcoinové burzy

Japonci zatkli Karpelese. Spamu je nejmíň za 12 let. Euroobrana proti hackerům. Android hlásí díry zvíci vrat od stodoly.

Karpeles ví přesně, co bude dělat dalších 23 dní
Japonská policie zatkla Marka Karpelese, který stál v čele největší burzy pro obchodování s kybernetickou měnou bitcoin Mt. Gox.
Burza loni zkrachovala a policie Karpelese podezírá z podílu na zmizení bitcoinů v hodnotě stamilionů dolarů, napsal víkendový Wall Street Journal.
Bitcoinová burza Mt. Gox se zhroutila minulý rok v únoru a požádala o bankrotovou ochranu před věřiteli. V žádosti tehdy uvedla, že v důsledku útoků hackerů zřejmě přišla o 850.000 bitcoinů, což při tehdejším kurzu představovalo zhruba 500 milionů dolarů. Později však téměř čtvrtinu ztracených bitcoinů objevila na nepoužívaných účtech.
Třicetiletý Karpeles, který pochází z Francie, čelí podezření, že manipuloval s počítačovým systémem firmy, aby zvýšil její aktiva. Podle jednoho z představitelů obeznámeného s vyšetřováním případu některé z údajně ztracených bitcoinů vůbec neexistovaly.
Médiím se nepodařilo získat Karpelesovo vyjádření. Když se ale v pátek objevily zprávy o jeho chystaném zadržení, uvedl, že veškerá obvinění vůči němu jsou „falešná“ a že je „samozřejmě popře“.
Oficiálně Karpeles ještě obviněn nebyl. V Japonsku mohou být nicméně podezřelí zadržováni bez oficiálního obvinění až po dobu 23 dnů.

Nevyžádané pošty je nejméně od roku 2003
Podíl nevyžádaných zpráv na celkovém objemu elektronické pošty ve světě v červnu klesl na méně než polovinu, a dostal se tak na nejnižší úroveň za posledních dvanáct let.
Takzvaný spam v červnu tvořil 49,7 procenta z miliard e-mailů monitorovaných firmou Symantec, napsal Venture Beat. Jeho podíl se poprvé od roku 2003 dostal pod padesát procent. Pokles naznačuje, že kybernetičtí zločinci hledají nové způsoby, jak připravit lidi pomocí internetu o peníze.
Symantec uvedl, že k poklesu spamování přispěly kroky proti zločineckým sítím, které nevyžádanou poštu rozesílaly. Dodal však, že současně vzrostla tvorba takzvaného malwaru. To je souhrnné označení pro viry, trojské koně a další škodlivé počítačové programy.
Analytik Andrew Conway ze společnosti Cloudmark upozornil, že v boji proti spamu je třeba pokračovat. „Spammeři stále přicházejí s novými technikami, kterým musíme čelit, a bylo by příliš sebevědomé vyhlašovat vítězství,“ řekl.

Eurojust rozbil skupinu hackerů operujících z Ukrajiny
Při operaci bylo zadrženo pět podezřelých, prohledáno osm domů ve čtyřech různých městech a vyšetřovatelé zabavili počítačové vybavení a další předměty, které budou podrobeny analýze.
Na akci se kromě představitelů Rakouska, Belgie, Finska, Nizozemska, Norska a Británie podílel Eurojust neboli Jednotka Evropské unie pro justiční spolupráci) a evropská policejní organizace Europol. Spolupracovaly také Estonsko, Lotyšsko, Německo, Moldavsko, Polsko, Ukrajina a Spojené státy.
Operace se zaměřila na kyberzločince a jejich společníky, kteří jsou podezřelí z vývoje, využívání a distribuce trojanů Zeus a SpyEye. Jejich pomocí hackeři napadali internetové bankovní systémy evropských bank a dařilo se jim překonávat bezpečnostní opatření finančních institucí.
Každý z kyberzločinců se věnoval jiné činnosti a dohromady tato velmi aktivní skupina napadla desítky tisíc počítačů. S odcizenými daty a důvěrnými informacemi o bankovních účtech hackeři následně obchodovali. Skupina svou činností způsobila škodu v hodnotě nejméně dva miliony eur.
Ukrajina začala kybernetické úsilí Unie potřít hackery začala podporovat v roce 2011.

Poněkud nebezpečný Android: Google zaspal
V operačním systému Android od Googlu se objevila zranitelnost v jedné komponentě určené na přehrávání videa. Stagefright dokáže importovat škodlivý kód do zařízení bez jakékoliv, byť i nechtěném spolupráce uživatele.
Pro zaslání upraveného videa tak stačí útočníkovi telefonní číslo. Zda se videosoubor spustí, záleží na tom, jak telefon multimediální zprávy zpracovává. Problém nastává v aplikacích jakou je například Hangouts, který po přijetí ve výchozím nastavení obsah souboru stáhne. Zranitelnost se týká přibližně 95 % všech zařízení s operačním systémem Android, avšak nejzranitelnější by měly být Froyo 2.2 a Gingerbread 2.3. Informace o počtech zneužití zatím dostupné nejsou. Než se však patche dostanou na všechny zařízení, útočníci mají ještě dost času. Společnost Trend Micro přidělala v závěru minulého týdne na čele Androidu ještě jednu vrásku. Na rozdíl od Stagefrightu je však v tomto případě potřebná jistá interakce uživatele. Přes škodlivou aplikaci nebo upravenou webovou stránku je možné telefon uvést do stavu, kdy se jeví jako úplně vypnutý. Zranitelnost se týká asi poloviny všech zařízeních s Android, od verze 4.3 (Jelly Bean) a vyšší.
Google byl na obě zranitelností upozorněn před zveřejněním, a to v dostatečném předstihu. Vytvořit a rozdistribuovat záplaty však už nezvládl, což by se tedy opravdu nemělo stávat.

Ondřej Fér, Ekonomický deník