Podle logiky cenzorů by tento snímek měl být upraven tak, aby lidé nepropadli stereotypu, že na lodích do Evropy přijíždějí tisíce osob z Asie a Afrky. Ilustrační foto: Wikipedia

Předseda KS v Brně: Kvůli azylovému řízení budeme potřebovat více peněz na tlumočníky nebo advokáty

V souvislosti s přímým účinkem procedurální směrnice EU o azylovém řízení, která je sice v Poslanecké sněmovně teprve ve druhém čtení, ale už měla být přes měsíc implementována v tuzemském rávním řádu, se předsedové krajských soudů obávají o nárůst agendy. „Na středečním kolegiu předsedů krajských soudů jsme formulovali požadavky na zajištění nárůstu personálu na jednotlivých soudech,“ řekl České justici předseda KS v Brně Milan Bořek.

Co pro vás směrnice, která sjednocuje způsob azylové řízení v celé Evropské unii znamená, když ji náš Parlament ještě neschválil?
Přestože ta směrnice ještě nebyla implementována do našeho právního řádu, tak má přímý účinek. Pokud tuzemské právní předpisy jsou s tou směrnicí v nesouladu, tak z dohody o přistouení ČR do EU vyplývá, že tuzemští soudci musí aplikovat tu směrnici přednostně před právními předpisy v České republice. A z toho vyplývají určité problémy, zejména co se týče financí pro jednotlivé soudy.

Na tom jste se shodli s ostatními předsedy soudů?
Ano. Vygenerovali jsmez toho požadavek na urychlené řešení personálních i finančních kapacit soudů pro bezprůtahové řízení v azylových věcech. Konkrétně zvýšené finanční prostředky na zástupce nebo tlumočníky a další personální pomoc. Zatím ale netušíme, jaké to budou přesné požadavky. Bude to muset být zajištěné jako každá jiná agenda, kterou vykonáváme.

Určitě jste se ale bavili, jaké posily by vám mohly v budoucnu při vykonávání nového způsobu azylového řízení chybět. Půjde například i o soudce?
Myslíme si, že to bude vyžadovat zejména personální požadavky v oblasti asistentů. Zvýší to rozpočtové požadavky na právní zástupce těch azylantů a na zmíněné tlumočníky. Zvýší se náklady na provádění dokazování, bude potřeba hradit svědečné svědkům mimo Českou republiku. Dále se nám například zvýší náklady za poštovné nebo za používání datových schránek. Pokud se to spočítá za všech osm krajských soudů, tak to asi nebude malá částka.

To znamená náklady v řádech milionů nebo ještě více?
To se zatím nedá v tuto chvíli kvantifikovat, bylo by to věštění z křišťálové koule.

-epa-