Politika vlády USA je i dnes zaměřena na podporu přistěhovalectví

SimpleCitizen: Zelená karta bude dostupná snadno a online

“Získat americké občanství by nemělo být o nic těžší než zaplatit online daně,” říká zakladatel startupu SimpleCitizen Sam Stoddard.

Předejměmě, že americký systém online daňového přiznání je příkladem toho, jak jednoduché mohou některé věci být, pokud k tomu je dostatek vůle a schopností. Jeho základní funkcionalitou je intuitivní zadávání jednotlivých položek a na stejném principu pracuje i SimpleCitizen.
Ročně do Spojených států přichází studovat nebo pracovat půl druhého milionu lidí ze zahraničí. Významný počet jich zkusí požádat o americké občanství – neboli získat pověstnou nzelenou kartu. To ovšem není úplně jednoduchá záležitost. Jde o soubor komplexních otázek, který má americkým imigračním úředníkům poskytnout úplnou podobenku potenciálního nového Američana. Prakticky vzato se jedná o balík osmi desítek dotazníků, jejichž vyplnění se může velmi jednoduše stát černou můrou. Odhaduje se, že jen kvůli chybám ve formulářích občanství ročně nezíská sto tisíc lidí – a to je už značný počet.

Čtyři tisíce přihlášených

Stoddard sám si peklem imigrační procedury prošel se svou tehdejší přítelkyní (a dnes manželkou), pocházející z Jižní Koreje. “SimpleCitizen za uživatele dokumenty nevyplní, dokáže ho ale intuitivně provést všemi otázkami,” vysvětluje Stoddard.
V praxi to vypadá tak, že ke každé jednotlivé otázka aplikace nabídne vysvětlení nejen toho jak ji zodpovědět, ale také vyjasní, k čemu otázka vlastně směřuje. Některé odpovědi také vyžadují určitou formu – v tomto případě aplikace registruje případné chyby a upozorňuje na ně.
Současně aplikace usnadňuje vkládání různých vyžadovaných dokumentů a fotografií a nabízí také seznamy nejbližších imigračních pracovišť včetně kontaktů a otevírací doby. Pozitivní je, že aplikaci oceňuje i samotná imigrační správa, která v ní našla efektivní nástroj pro zjednodušení vlastní agendy. Všechno nasvědčuje tomu, že se SimpleCitizen stane integrální součástí online administrativy.
Prozatím prostřednictvím SimpleCitizen občanství získalo dvacet lidí, do systému jich je přihlášených přes čtyři tisíce. Na první pohled to vypadá jako marginální číslo, musíme ale brát v potaz, že aplikace běží v betaverzi, přičemž ostrý provoz začal v předposlední červencový den.
Od používání aplikace uživatele zdá se neodrazuje ani její cena. Kompletní verze přijde na necelých tři sta dolarů, přičemž si k ní lze dokoupit za dalších sto dolarů službu právníka online.

Zelená karta, vysněná meta

Zelená karta je název, který se používá pro přistěhovalecká víza do USA. Majitel Zelené karty získává právo na trvalý pobyt na území USA a většinu ostatních práv, které mají občané USA, kromě práva volit a být volen. Držitel Zelené karty může v USA pracovat, studovat, volně se pohybovat, svobodně z USA vycestovat a znovu přicestovat bez potřeby získávání dalších víz. Má právo bezvízového vstupu do zemí, se kterými USA uzavřely odpovídající smlouvy (je to více než 100 zemí). Držitel Zelené karty získává právo na sociální zabezpečení, zdravotnické služby, vzdělání a jiné zabezpečení za stejných podmínek, jako občané USA. Zelená karta se vydává na neomezenou dobu. Aby karta neztratila platnost je postačující, aby se její držitel zdržoval v USA alespoň omezenou dobu. Po pěti letech od udělení má držitel Zelené karty právo požádat o udělení občanství USA.
V průběhu celé své historie jsou Spojené státy americké zemí, jejíž počet obyvatel se zvyšuje ve velké míře zásluhou přistěhovalectví. Politika vlády USA je i dnes zaměřena na podporu přistěhovalectví. Z různých důvodů je příliv imigrantů do USA z jednotlivých částí světa nerovnoměrný. V roce 1990 byl proto v rámci reforem imigračních pravidel (Immigration Reform Act) Kongresem USA vyhlášen Diversity Visa Program, který je ve světě znám jako „Loterie o Zelenou kartu“, „Green Card Lottery“ neboli vízová loterie. Jedním z úkolů tohoto programu je zvýšit různorodost populace USA a pomoci tak přílivu nových nápadů a myšlenek. Loterie také umožní rovnoměrněji rozložit spektrum zájemců z různých zemí při snížených nárocích na administrativu. Každý rok se v Loterii vybere 50 000 lidí, kterým bude přidělena Zelená karta. Vítěze loterie vybere počítač náhodně z jedné ze šesti zeměpisných oblastí. Vízum je označováno zkratkou DV (Diversity Visa) a finančním rokem udělování víza. Aktuálně tedy probíhá soutěž o víza DV-2017.

Ondřej Fér, Ekonomický deník