Robert Šlachta je český policista, od ledna 2008 byl ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Reprofoto ČT

Týden v české justici: Šlachtova mediální ofenziva

Jak česká média referovala v uplynulém týdnu o dění v české justici? Ve spolupráci se společností HI-LIGHTS Česká-justice.cz přináší pravidelné týdenní shrnutí důležitých událostí. Zároveň jsme pro vás připravili i přehled očekávané agendy následujícího pracovního týdne.

Ministr Pelikán svým návrhem řešení pomalého soudnictví nepotěšil předsedy krajských soudů. K mediální agendě minulého týdne patřil i spor o místní příslušnost exekutorů a pokračovala medializace problematické regulace insolvenčních správců.

Pondělní Lidové noviny otiskly rozhovor s expertem na ústavní právo Janem Kyselou. Tématem byl především výběr nových ústavních soudců. „V ‚iniciačním‘ období Ústavního soudu si Václav Havel vytvořil poradní sbor, který vyhledával zajímavé lidi napříč profesemi na základě doporučení důvěryhodných lidí. Václav Klaus už to systematicky nedělal a u Miloše Zemana je zjevné, že sahá přímo po funkcionářích, kteří jsou nejvíce na očích a těší se vážnosti u kolegů z profese,“ srovnal Kysela přístup tří českých prezidentů k výběru kandidátů do ÚS s tím, že Havlův přístup byl podle něj nejzodpovědnější. Dále se Kysela v rozhovoru vyslovil proti možnosti opakovaného jmenování soudců.

Úskalí spojená s opakováním mandátu Ústavních soudců, kteří jsou vybíráni politiky, kritizoval v komentáři pro čtvrteční Lidové noviny i Petr Kamberský. Ten navíc českému nastavení ústavního soudnictví vyčítá „nešťastnou kombinaci prvků amerického a německého ústavního pořádku“ spočívající ve velkém počtu soudců po vzoru Německa a v systému výběru soudců, který je podobný jako u Nejvyššího soudu USA. To podle něj přispívá k závislosti ÚS na politicích.

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta poskytl časopisu Týden obsáhlý rozhovor, v němž hájil loňský zásah svého útvaru na Úřadu vlády. I přes prozatím nepříliš přesvědčivé výsledky si Šlachta za svým postupem stojí a do podobné kauzy by šel znovu. „Jedna část kauzy byla u soudu a teď se bude čekat, jak dopadne po odvolání. Na konci léta budou asi další dvě části. K ukončení míří známá ‚kauza kabelky‘. Pak bude končit ‚kauza poslanci‘. Navíc my sice své výsledky nemůžeme komentovat, ale samozřejmě jsme z této kauzy poskytovali i další informace, třeba protikorupční policii,“ shrnul Šlachta aktuální stav.

Bohumil Pečinka v komentáři pro E15 v pátek označil „Šlachtovu mediální ofenzivu“ za reakci na ohrožení jeho pozice v čele ÚOOZ.

Tématem páteční MF DNES byl rozpor mezi ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem a předsedy krajských soudů. Stojí za tím ministerský návrh „dynamického modelu přidělování soudců“, jehož cílem je ulevit nejpomalejším soudům tím, že jim budou přidělováni soudci přednostně na úkor výkonnějších soudů. Šéfům krajských soudů se však nelíbí, že by přišli o pravomoc rozhodovat o umístění soudců ve svém regionu. O osudu návrhu není rozhodnuto, předsedové krajských soudů zvažují kompromisním řešení.

Ministr spravedlnosti byl také hostem čtvrtečního Interview ČT24, kde se probíralo mj. vězeňství a aktuální otázky kolem migrační krize. Mediální publicitu si Robert Pelikán zajistil i tím, že byl mezi čtveřicí ministrů, kteří podpořili výzvu vědců proti strachu a lhostejnosti.

S kritikou se setkala vyhláška ministerstva spravedlnosti měnící pravidla pro insolvenční správce. Faktické omezení počtu poboček dává podle úterní MF DNES konkurenční výhodu těm správcům, kteří vyhlášku nerespektují a přebytečné pobočky neuzavřeli. Tato skupina spoléhá na zásah Ústavního soudu, který by mohl na základě senátorského návrhu kontroverzní část vyhlášky zrušit.

Markéta Žižková v pátečním vydání deníku E15 referovala, že ministerstvo spravedlnosti v souladu se závěry své analýzy dál varuje před rychlým zavedením místní příslušnosti exekutorů. Podle analýzy by teritorialita kvůli rozdílům ve výkonnosti jednotlivých úřadů výrazně snížila vymahatelnost pohledávek. Analýzu ministerstva přitom kritizovala exekutorská komora, která prosazuje zavedení jen takzvané částečné teritoriality.

Napříč médii bylo od začátku minulého týdne rozebíráno zahájení trestního stíhání předsedkyně Energetického regulačního úřadu Aleny Vitáskové v souvislosti se jmenováním bývalé nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké na post místopředsedkyně úřadu. Vesecká dle policie nesplňovala podmínky pro jmenování na tento post.

Zadržení šéfa litoměřické věznice a někdejšího ekonomického náměstka Vězeňské služby Tomáše Líbala a jeho následné vzetí do vazby sledoval v uplynulém týdnu mj. i server Česká justice. Líbal je podezřelý z vydírání a pokusu o uplácení.

 

OČEKÁVANÁ AGENDA

26. 8. 2015 9:00

Uskuteční se pravidelné jednání vlády. Ministr spravedlnosti nepředkládá k projednání žádný materiál.

hi-banner