Google si stojí za tím, že svou pozici nezneužíval

Google se necítí vinen. Dominantní pozici na trhu nezneužívá

Americký technologický gigant Google odmítl obvinění, že je v kolizi s evropskými antimonopolními pravidly. Dominantní postavení na trhu s internetovým vyhledáváním nezneužíváme, vzkázal Evropské komisi.

Obvinění, které letos v dubnu vznesla Evropská komise, podle firmy postrádá faktické, právní i ekonomické základy. Komise soudí, že Google ve výsledcích internetového vyhledávání systematicky zvýhodňuje vlastní produkt umožňující srovnávání nákupních nabídek. Google ale tvrdí, že jeho služba Google Shopping přináší výhody spotřebitelům i podnikům, aniž by nezákonně deformovala trh. Komise začala Google vyšetřovat poté, co si na jeho praktiky stěžovaly konkurenční platformy pro cenové srovnávání zboží.

Google uvedl, že v rámci oficiální reakce na obvinění předložil Evropské komisi materiál, který obsahuje analýzy podporující jeho názor. „Ekonomické údaje z více než desetiletého období, řada dokumentů i prohlášení stěžovatelů potvrzují, že v oblasti vyhledávání zboží panuje silná konkurence,“ napsal na blog hlavní právní zástupce Googlu Kent Walker. Mluvčí Evropské komise Ricardo Cardoso potvrdil, že komise vyjádření Googlu obdržela. „Pozorně reakci Googlu zvážíme, než rozhodneme o dalším postupu. Nechci předjímat konečný výsledek vyšetřování,“ řekl. Na praktiky Googlu si stěžovala například lobbistická skupina FairSearch Europe, která

zastupuje mimo jiné americkou firmu Microsoft. FairSearch Europe dnes uvedla, že obhajoba Googlu neobsahuje nic, co by změnilo její názor. „Google ničí konkurenci na trhu upřednostňováním své vlastní srovnávací služby ve výsledcích vyhledávání. Spotřebitelé jsou poškozováni a nuceni platit vyšší ceny,“ uvedl mluvčí skupiny Thomas Vinje. Komise může v případě porušování antimonopolních pravidel vyměřit firmám pokutu ve výši až deseti procent jejich celosvětových tržeb. Google v loňském roce utržil 66 miliard dolarů, pokuta by mohla vyetoupat až 6,6 na miliardy dolarů.

Novinářům z al-Džazíry egyptský soud snížil trest

Trojici novinářů katarské televizní stanice Al-Džazíra snížil egyptský soud trest za údajné napomáhání Muslimskému bratrstvu na tři roky. Původně byli odsouzeni k sedmi až deseti letům vězení. Tři muži byli obviněni byli z nepravdivého líčení událostí v Egyptě, stranění islamistům a tím “ohrožování bezpečnostních zájmů Egypta“

Ve vězení strávili více než rok než byli v únoru propuštěni na kauci, shrnují Daily News. Soudce Hasan Faríd zdůvodnil svůj dnešní verdikt tím, že zpravodajové Al-Džazíry působili v Egyptě, aniž by se registrovali u egyptského svazu novinářů. Kromě toho si prý přivezli vybavení bez schválení bezpečnostních činitelů, šířili „falešné zprávy“ a bez povolení si zřídili vysílací studio v hotelovém pokoji.

Výkonný generální ředitel anglické sekce Al-Džazíry označil výrok egyptského soudu za popření logiky a zdravého rozumu. Organizace Amnesty International soudní rozhodnutí považuje za „umíráček zvonící svobodě vyjadřování v Egyptě“. „Skutečnost, že dva z těch novinářů nyní čelí trestu vězení po dvou hrubě nespravedlivých procesech, je výsměchem justici v Egyptě,“ uvedl v prohlášení šéf sekce AI pro Blízký východ a severní Afriku Philip Luther. „My je považujeme za vězně svědomí, vězněné výlučně za uplatňování práva na svobodu vyjadřování.“

Biderman opustil seznamku Ashley Madison

Zakladatel a výkonný ředitel kanadské seznamky Ashley Madison Noel Biderman skončil ve své funkci. „Tato změna je v nejlepším zájmu společnosti a umožní nám pokračovat v poskytování podpory našim členům a oddaným zaměstnancům,“ uvedla v prohlášení citovaném Coast Reporterem společnost Avid Life, která seznamku provozuje. Biderman odchází po vzájemné dohodě s okamžitou platností. Do jmenování nového výkonného ředitele firmu povede současný management.

Biderman seznamku pro záletníky založil v roce 2001, o šest let později web převzala společnost Avid Life Media Server, který zadaným nabízí možnost mít vedlejší poměr, se stal tento měsíc terčem kybernetického útoku, při kterém byly ukradeny údaje o více než 33 milionech účtů. Aspergerův syndrom neomlouvá. Kaliforňan s Aspergerovým syndromem nahrával nahé dívky pomocí jejich webových kamer a poté je vydíral. Dostal za to rok a půl do vězení.

Dvacetiletý student kalifornské vysoké školy Jared James Abrahams využíval svých počítačových dovedností k tomu, aby se naboural nejméně několika desítkám dívek do elektronické pošty a na jejich profily na sociálních sítích, píše Heavy.com. Když dokázal proniknout do jejich počítačů, začal na dálku spouštět jejich webové kamery a nahrávat je ve chvílích, kdy byly nahé. Poté je kontaktoval a požadoval, aby mu zaplatily nebo se před ním svlékaly prostřednictvím komunikátoru Skype, jinak snímky zveřejní na internetu. V USA případ vzbudil velkou pozornost ve chvíli, kdy vůči Abrahamsovi vznesla obvinění jeho spolužačka a loňská Miss Teen USA Cassidy Wolfová.

Abrahams se ke svým činům přiznal, což mu spolu se svědectvím jeho rodičů pomohlo k osmnáctiměsíčnímu trestu. Jeho matka soud prosila o shovívavost, neboť potomek trpí Aspergerovým syndromem, což je forma autismu vyznačující se neschopností navazovat sociální vztahy. Abrahams prý nechtěl páchat zlo, „jeho motivace byla v podstatě vytvořit si sociální vazby, které jinak nedokázal mít“, uvedla jeho matka. Podle soudu si však byl navzdory psychickému handicapu hacker vědom podstaty svých činů a proto může za svůj pykat.

Ondřej Fér, Ekonomický deník