Robert Pelikán na tiskové konferenci o zákonu o státním zastupitelství Foto: Eva Paseková

Pelikán: Připomínky krajských státních zastupitelství považuji za liché, přijdou o pohodový život

Kritika zákona o státním zastupitelství je podle ministra spravedlnosti neoprávněná. S opozicí o něm nediskutoval záměrně. „Pokud bychom se snažili zákon projednat úplně se všemi, tak se nikdy ničeho nedobereme. Zvolili jsme cestu, kdy o zákoně diskutujeme se všemi zúčastněnými, ale pokud jde o ty formální debaty, to jdeme krok po kroku tak, jak si myslíme, že je to dobré,“ řekl dnes ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Náklady na aplikaci nové normy by se měly podle Ministerstva spravedlnosti pohybovat kolem 30 milionů korun.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) dnes na tiskové konferenci na Ministerstvu spravedlnosti představil konečnou podobu zákona o státním zastupitelství. Kromě šéfa resortu se prezentace zákona o státním zastupitelství zúčastnil i náměstek pro justiční záležitosti Michal Franěk. „Dosavadní debata se soustředila na několika hesel a ten zákon toho obsahuje mnohem více,“ řekl Pelikán a shrnul hlavní záměry předkládané normy.


Posílení boje s nejvávažnějšími typy ekonomické kriminality a korupce

Posílení nezávislosti a odpovědnosti státních zástupců

Zajištění transparenstnosti soustavy SZ


Pelikán v úvodu prezentoval záměr na zřízení tzv. Speciální státního zastupitelství, které by se mělo zabývat hospodářskou a majetkovou trestnou činností se škodou nad 250 milionů korun, trestnými činy v oblasti veřejných zakázek a insolvenčního řízení. V útvaru by mělo působit 25 – 30 dle výroku Pelikána „elitních“ státních zástupců, do kterých chce ministerstvo investovat nejen v oblasti vzdělávání. „Dnešním probémem je, že nemáme SZ, které by bylo zaměřeno přímo na tuto problematiku. V této oblasti potřebujeme profesionalitu a soustředěnost informací,“ komentoval záměr ministr spravedlnosti. V dolním řádu by měl „Speciál“ podle Pelikána řešit kolem stovek případů ročně. „Chceme spíše méně případů s větší mírou úspěšnosti a hloubky,“ dodal Pelikán.

Ministr dále zdůraznil, že zákon by měl posílit pozici a nezávislost státních zátupců. V této oblasti je největší novinkou, že vedoucí státní zástupce by měl být jmenován na sedm let po kterých bude podroben písemnému hodnocení. Lhůta pro podání kárné žaloby se prodlužuje ze dvou let na tři roky. „Na první pohled to je kosmetická změna, ale ve skutečnosti je velice důležitá. Pokud státní zástupce pochybí, dozvíme se to po dlouhé době, takže tříletá lhůta by nám měla otevřít prostor pro kárné žaloby,“ komentoval to Pelikán.

Transparentnost soustavy by pak měla zaručit výběrová řízení na místa vedoucích státních zástupců, již zmíněná omezená doba působení vedoucích státních zástupců a to, že budou moci být odvoláni pouze v kárném řízení. Pelikán dále připomněl, že soustava bude zjednodušena – to se týká zejména rušení Vrchních státních zastupitelství.

Podle ministra je kritika, že by měl normě předcházet nový trestní řád, nesmyslná. „To jsou věci, které spolu v podstatě nesouvisí. Zákon o státním zastupitelství je norma, která určuje, jak probíhá žaloba,“ komentoval to Pelikán. „Snižujeme závislost na trestním řádu takže nevidíme důvod, proč čekat na nový trestní řád. Na zákon se navíc čeká již léta,“ dodal ministr.

Jak zjistila Česká justice, Pelikánem předložený návrh nemá podporu ani většiny státních zástupců. Proti přijetí navržené normy se vyslovilo šest z osmi krajských státních zastupitelství.“Život vedoucího krajského státního zástupce je nyní docela pohodový, což nový zákon změnou soustavy mění. Tímto způsobem  hodnotím jejich připomínky a považuji je za liché,“ reagoval Pelikán na dotaz České justice, co říká na námitky krajských státních zastupitelství v připomínkovém řízení.

Vláda by zákon podle ministra Pelikána měla projednat na konci roku, v průběhu roku 2016 by měl projít parlamentem a v roce 2017 by měl vstoupit v platnost.

Eva Paseková