Tragicky zesnulý soudce Milan Karabin Foto: archiv

Soudce Nejvyššího soudu SR Milan Karabin tragicky utonul

Soudce Nejvyššího soudu a jeho bývalý předseda v letech 1996 až 1997 a 2003 až 2008 Milan Karabin zemřel na dovolené v Turecku. Dostal infarkt během plavání v moři a utopil se. Karabin pracoval v senátu s Jurajem Klimentem a Petrem Szabo. Od úterý je v tomto Senátu po změně rozvrhu práce u soudu i nechvalně proslulý Štefan Harabin.

„Emeritní předseda Nejvyššího soudu pan Milan Karabin byl prototypem slušného a čestného soudce, který za všech okolností prosazoval ideje spravedlnosti pro všechny stejně. Světlé stránky rozhodovací činnosti Nejvyššího soudu budou navždy spojené s jeho jménem. Čest jeho památce!“, napsal slovenskému Deníku N předseda senátu Kliment . „Pokud by bylo takových soudců více než tento, tak by slovenská justice byla dávno v kolapsu a na kolenou. Že není, to je pouze zásluhou toho, že takových soudců nemá. Většina je svědomitých a čestných,“ řekl v minulosti Karabin o Harabinovi . S Harabinem měl Karabin spory, Harabin na něj podal i podnět na kárné řízení. Karabin by se dožil 21. září 66 let. Ke konci roku plánoval odejít do důchodu.

Soudce hodný následování

Zesnulý soudce byl člověk, jehož příklad je hodný následování. V smutečním prohlášení k náhlému úmrtí Karabina to uvádějí soudci ze sdružení Za otevřenou justici. „Veřejnosti byl známý zejména jako bývalý předseda Nejvyššího soudu ČR a dlouholetý odborník na trestní právo. Pro ​​nás byl zejména blízký, přímý a čestný člověk. Byl zakladatelem sdružení Soudci ‚Za otevřenou justici‘ a celý život zasvětil soudnictví,“ připomíná se v smutečním prohlášení, které agentuře SITA poskytla prezidentka sdružení Za otevřenou justici (ZOJ) Katarína Javorčíková.

O čistotu a důvěryhodnost soudnictví se Milan Karabin podle ZOJ snažil jako soudce svou prací, i jak vysoký soudní funkcionář prosazováním etických principů. „Otevřeně kritizoval poměry v soudnictví  i v době, kdy to ohrožovalo jeho soudcovskou kariéru. Celkem jsme prožívali chvíle, které bytostně pociťoval jako nespravedlivé pronásledování reformních soudců a které nás spojily do snahy o změnu slovenské justice,“ připomíná ZOJ.
Podle sdružení Soudci „Za otevřenou justici“ v osobě Milana Karabina „od nás odešel člověk, který na tomto světě zanechal stopy hodné následování,“ za což mu upřímně děkují a sklánějí se s úctou před jeho památkou.

Kondoloval i Kiska

K úmrtí Karabina se vyjádřil i prezident SR Andrej Kiska a kondoloval nejbližším náhle zesnulého soudce Nejvyššího soudu. „Milan Karabin byl vzorem čestného soudce, představitelům slušného, ​​poctivého soudnictví, o které se na Slovensku tak velmi snažíme,“ řekl prezident v úterý na závěr svého proslovu k Dni Ústavy SR. Kiska u příležitosti úterního státního svátku zároveň oznámil, že v pondělí 31. srpna poslal dopis všem poslancům Národní rady SR s návrhem na změnu Ústavy SR. Hlava státu navrhuje, aby všichni soudci, kteří dosáhli věku 67 let na obecném soudu a 70 let u Nejvyššího soudu, automaticky skončili ve funkci.

(epa)