Podle zdrojů Washington Postu americké zpravodajské služby předaly čínské vládě seznam hackerů. Ilustrační foto: Flickr

Čína na žádost Spojených států začala zatýkat hackery

USA požádaly, Čína vyhověla. Nekonečný příběh soudních sporů Applu pokračuje. Amazon žaluje kritiky zboží. Selfie, lupiči a blbost, za kterou se platí.

Asijské velmoci kvůli příliš činorodým hackerům hrozily sankce

Čínská vláda vůbec poprvé v historii vyhověla žádosti americké vlády a pozatýkala hackery podezřelé z krádeže obchodních tajemství amerických firem.

O zatýkaní jako první informoval deník Washington Post. Zátah na hackery přichází krátce poté, co čínský prezident navštívil Washington, aby se svým protějškem Obamou diskutoval mimo jiné o kybernetické bezpečnosti. Podle zdrojů Washington Postu americké zpravodajské služby předaly čínské vládě seznam hackerů. „Chtěli jsme vědět, že to se spoluprací v oblasti kybernetické bezpečnosti myslí vážně. Tak jsme jim dali seznam a čekali, co bude,“ uvedl nejmenovaný zdroj.

Zatýkání následně proběhlo, avšak čínská vláda nechtěla celou věc medializovat. Obama během návštěvy Xia ve Spojených státech uvedl, že USA použijí vůči Číně sankce, pokud tamní vláda nedostojí svému slibu a v oblasti kybernetické bezpečnosti nezačne spolupracovat.

Apple bude muset platit univerzitě

Americký soud dospěl k závěru, že firma v řadě svých zařízení používala bez povolení technologii vlastněnou americkou univerzitou.

Podle Market Watche se spor strhl okolo patentu, který navyšuje výkonnost čipů. Jeho majitelem je organizace Wisconsin Alumni Research Foundation (WARF), která poskytuje služby v oblasti výzkumu, investic a patentů pro Wisconsinskou univerzitu ve městě Madison. WARF obvinila Apple z porušení tohoto patentu a podala na něj loni v lednu žalobu.

Porota zvažovala, zda procesory A7, A8 a A8X instalované do chytrých telefonů iPhone 5S, 6 a 6 Plus a v několika verzích počítačového tabletu iPad tento patent porušují. Apple podle soudních spisů jakékoli porušení odmítl a uvedl, že patent je neplatný. Podle soudní poroty ve městě Madison ve Wisconsinu je však patent platný. V další fázi procesu by se nyní mělo rozhodnout, kolik by měl Apple zaplatit jako náhradu škody, napsal Reuters.

Podle nedávného vyjádření soudce, který případ dozoruje, by Applu mohla vzniknout povinnost k náhradě škody ve výši až 862,4 milionu dolarů. Po stejném patentu sáhl WARF i v rámci pře s americkým výrobce počítačových čipů Intel v roce 2008. Spor byl v následujícím roce před zahájením soudního procesu urovnán.

V září WARF podal na Apple druhou žalobu, která se tentokrát zaměřuje na novější procesory použité v nejnovějších telefonech Applu iPhone 6S a 6S Plus a v tabletu iPad Pro.

Amazon má problém s autory pochvalných reakcí

Internetový prodejce Amazon si chce ujasnit podezřelé množství pochvalných zákaznicích recenzí na některé zboží. Podal žalobu na více než tisícovku lidí, kteří si podobnými falešnými hodnoceními přivydělávají.

Firma k soudu v americkém Seattlu podala žalobu na celkem 1114 lidí, kteří na jejím webu umisťují recenze pod vesměs vymyšlenými jmény a jejichž skutečná jména nezná, píše Endgadget. Tito jedinci podle firmy nabízejí na webu Fiverr.com falešné recenze s nejvyššími pětihvězdičkovými hodnoceními a jedno takové hodnocení přijde třeba jen na pět dolarů (asi 129 korun).

„Jde sice o nízký počet, tyto recenze ale mohou podstatně podlomit důvěru, kterou zákazníci a naprostá většina prodejců a výrobců vkládá v Amazon, což následně špiní naši značku,“ uvedl technologický gigant v žalobě, kterou podal na konci minulého týdne. Hodnocení na zboží může na Amazonu sepsat kdokoli, firma ale zakazuje umisťovat placené recenze.

Amazon podnikl vlastní vyšetřování, kdy na Fiverr.com koupil falešná zákaznická hodnocení od lidí, kteří na různé zboží slibovali pět hvězdiček. Prodejci recenzí se podle zjištění firmy snaží vyhnout identifikaci tím, že používají více účtů z různých IP adres. Žaloba Amazonu ale nemíří na Fiverr, který uvedl, že s Amazonem na řešení tohoto problému spolupracuje.

Selfie s ukradenými penězi posílá lupiče do vězení

Závislost některých lidí na pořizování selfie pomáhá americké policii v pátrání po zločincích. Ne všichni totiž používají zdravý rozum a chlubí se naloupenými penězi na sociálních sítích. Jen za minulý týden tak na svou hloupost doplatili nejméně tři lidé.

Policisté pátrají po zločincích na sociálních sítích dlouhodobě, na tak jasné důkazy jako v posledních případech ale často nenarazí, píše Daily Mail.

Policie státu Ohio uvedla, že fotografie na Facebooku prozradily osmadvacetiletého Johna Mogana, který údajně koncem srpna vyloupil banku ve městě Ashville. Na jednom ze snímků se s penězi v rukou objímá se svou partnerkou Ashley Duboeovou, která byla stejně jako on minulý týden obviněna z bankovní loupeže.

Policie prý případ několik dní marně řešila a zprvu sledovala několik slepých stop, než je na tu správnou přivedl tip od člověka, který fotky na Facebooku objevil. Částka, kterou pár údajně uloupil, není známa. Kauci na propuštění z vazby ale soud stanovil na čtvrt milionu dolarů.

V cele skončil rovněž jednadvacetiletý mladík, který se na Facebooku pochlubil stovkami dolarů a dalšími věcmi uloupenými před časem staršímu muži v Texasu. DeAndre Bryant byl soudem uznán vinným z loupežného přepadení a ublížení na zdraví své sedmdesátileté oběti, kterou v jejím domě připravil o peníze a věci v hodnotě 56 tisíc dolarů (1,4 milionu Kč).

Když policie objevila fotky, které lupič zveřejnil na internetu, nebyl prý problém jej dopadnout a usvědčit, protože uloupené věci se našly u něj doma. Minulý týden mu soud vyměřil 35 let vězení.

Ondřej Fér, Ekonomický deník