Kanada varuje své občany před cestou do Německa

Kanada své občany před cestou do Evropy například upozorňuje na chaosy na nádražích v souvislosti s množstvím přistěhovalců vstupujících do Evropy nebo na nepokoje, které mohou náhle vypuknout v Německu.Varování před gangy ve Východním Německu a popis zhoršené bezpečnostní situace v Německu na webu Velvyslanectví Kanady v Německu pobouřily německé politiky.

Na hlavní stránce webu velvyslanectví Kanady v Německu je sice napsáno, že Kanada nevydává žádné varování před cestou do Německa, ale v kolonce „Bezpečnost“ se objevuje popis situace v Německu, jak ji vidí Kanaďané. „Gangy mladých extrémistů jsou hrozbou zvláště v menších městech a v části bývalého Východního Německa. Je známo, že členové gangů obtěžují a útočí na lidi kvůli jejich rase nebo proto, že vypadají cize,“ stojí na webu kanadského velvyslanectví. „Došlo k útokům na zaparkovaná auta,“ píše se v části nazvané Kriminalita.

V části Obecné bezpečnostní poměry pak kanadské velvyslanectví varuje před chaosem na nádražích a trajektech a před situací, která v sobě má potenciál davových násilností v souvislosti s množstvím přistěhovalců a žadatelů o azyl v Evropě a v Německu. „Počet přistěhovalců a uprchlíků, kteří vstupují do Evropy narůstá. Některé země už zažily znefunkčení dopravních služeb včetně trajektů a železničních stanic, na hranicích jsou obrovská zpoždění. Situace také zvyšuje potenciál demonstrací, které se mohou změnit bez varování v násilnosti, zvláště na nádražích a dalších přepravních uzlech. Pokud cestujete do regionu, sledujte místní zpravodajství a řiďte se radami místních úřadů a kontaktujte svého přepravce v případě, že situace by mohla dopadnout na vaši cestu,“ radí web Velvyslanectví Kanady v Německu občanům Kanady.

Podle dnešního zpravodajského webu veřejnoprávního média Deutsche Welle generální tajemník CDU v Sasku Michael Kretchmer řekl, že zpráva „nepředstavuje realitu a extrémně poškozuje pověst země“ a vyzval Německo, aby vydalo proti kanadské zprávě stanovisko. Federální komisařka pro turismus Iris Gleicke označila podle DW toto cestovní varování za „excesivní dokonce i přesto, že pravý extremismus opravdu je jak na východě, tak i na západě, bohužel na východě více než na západě“.

Jak dále uvádí DW, Velvyslanectví Kanady v Berlíně je pobouřením překvapeno. Na dotaz DW uvedla Jennifer Broadbridge k Velvyslanetvcí Kanady, že odstavec obsahující varování před východní částí Německa je na webu už od roku 2005, aktuálně byla v pondělí doplněna pasáž informující cestovatele o možné nefunkčnosti vlaků vzhledem ke vzrůstajícímu počtu přistěhovalců a uprchlíků vstupujících do Evropy. Podle jejích dalších slov pro DW bude kontroverzní odstavec obsahující varování před cestováním v Německu a v Evropě revidován a brzy editován.

-ire-