Podle logiky cenzorů by tento snímek měl být upraven tak, aby lidé nepropadli stereotypu, že na lodích do Evropy přijíždějí tisíce osob z Asie a Afrky. Ilustrační foto: Wikipedia

Německá policie je kvůli běžencům přetížená, omezuje ochranu občanů

Německá policie je kvůli příchodu běženců přetížená a musí omezovat svou přítomnost na demonstracích a na fotbalových utkáních. Agentuře DPA to dnes řekli představitelé policejních odborů. Personální nouzi se podle odborů nepodaří vyřešit, dokud bude Německo provádět hraniční kontroly. ČR by měla na pomoc s migranty vyslat další vojáky.

Jen u hranic s Rakouskem působí nyní 2000 členů spolkové policie, kteří pomáhají bavorským zemským policistům, obvykle je to zhruba 500. Od poloviny září do poloviny října odsloužili tito policisté několik set tisíc přesčasových hodin, uvedl místopředseda policejního odborového svazu GdP Jörg Radek.

Podle místopředsedy konkurenčního odborového svazu DPolG Ernsta Waltera je situace vážná a policie ji už jen stěží může zvládat. „Spolková policie už musela omezit nasazení na zápasech fotbalové ligy a na demonstracích, protože pro ně není dostatek personálu,“ řekl Walter.

Policisté jsou nepřetržitě nasazení na hraničních kontrolách, které Německo v reakci na příchod uprchlíků obnovilo v polovině září. Ty budou trvat přinejmenším do poloviny listopadu a vláda už upozornila, že pokud se situace s běženci významně nezmění, prodlouží kontroly o další měsíc.

Do Německa letos podle neoficiálních údajů přišlo na 800.000 žadatelů o azyl a odhaduje se, že jich za celý rok může být až 1,5 milionu. Největší počet běženců přichází přes rakousko-bavorské hranice.

ČR má vyslat další vojáky

Česká republika by mohla do Slovinska v souvislosti s migrační krizí vyslat několik desítek vojáků s technikou. Novinářům to dnes v Bruselu řekl náčelník generálního štábu české armády Josef Bečvář. Příslušný návrh by podle něj měla v pondělí projednat vláda.

„Byla by to obdoba pomoci, která je v současné době v Maďarsku,“ podotkl Bečvář. Od poloviny října na dva měsíce pomáhá přes 20 českých vojáků s ochranou maďarské hranice, v listopadu do země přijedou také čeští policisté. V programu příštího jednání české vlády je ostatně zmíněn také bod týkající se vyslání policistů do Slovinska.

Vojáků by mělo být případně nejvýše pět desítek, disponovat budou podle Bečváře nejen přepravní technikou, ale i prvky zdravotní a logistické podpory. Schopni tak budou Slovincům případně pomoci s ubytováním běženců ve stanech a jejich lékařským ošetřením.

(čtk)