Bezpečnostní rada státu bude řešit reorganizaci policie Ilustrační foto: vlada.cz

Novela stavebního zákona nabírá další zpoždění

Novela stavebního zákona má další zpoždění. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) ji mělo úřadu vlády poslat v posunutém termínu během října, pravděpodobně to ale nestihne. Na dnešní odborné realitní konferenci Real Estate Market pořádané portálem Stavební fórum to připustila ředitelka Odboru stavebního řádu MMR Marcela Pavlová. Právě její odbor novelu připravuje. Původní termín byl konec června.

Nejzásadnější změnou, kterou plánované úpravy přinášejí, je sloučení povolovacího procesu do jednoho řízení. Do takzvaného koordinovaného povolovacího řízení by se mělo sloučit nyní oddělené uzemní řízení, stavební řízení i posuzování vlivu na životní prostředí, takzvaný proces EIA. To má podle ministerstva výrazně urychlit povolování staveb.

„Vždy, když se otevírá stavební zákon, tak se otevírá Pandořina skříňka. Každý někdy něco stavěl a něco se mu nelíbilo. Každý tak má potřebu se k tomu vyjádřit. To dokládá i počet připomínek, které nám přišly. Evidovali jsme jich přes 2100, z toho 1800 bylo zásadních. Právě ty musíme vypořádat,“ řekla Pavlová.

Podle ní se 1540 připomínek týkalo přímo novely stavebního zákona. „Zhruba polovina všech připomínek šla nad rámec zákona. Tedy řešily něco, co nebylo součástí novely a nemění se,“ doplnila Pavlová.

Obrovské množství připomínek donutilo ministerstvo k netradičnímu postupu, jak je vyřešit. „V průběhu září se uskutečnilo pět celodenních sezení se zástupci připomínkových míst, na kterých byly připomínky konferenčním způsobem vypořádávány,“ vysvětlila Pavlová. Už dříve uvedla, že na vypořádávání připomínek pracují čtyři lidi a další kolegové jim vypomáhají.

Ministerstvo si od novely slibuje také to, že ulehčí drobným stavebníkům. Umožní například svépomocnou výstavbu u všech typů rodinných domků bez určení zastavěné plochy. Na pozemku rodinného domu nebo domu určeného k rekreaci si bude moci každý postavit bazén nebo skleník pouze na základě jejich umístění bez následného povolování.

Všechny dokumenty územního plánování budou povinně zveřejňovány na internetu, což umožní veřejnosti lepší kontrolu nad celým procesem.

Původně měla novela platit už v polovině příštího roku, poté se termín odsunul na konec roku. Nyní MMR mluví o účinnosti od ledna 2017.

(čtk)