Pelikán se svým náměstkem pro vězeňství Zimmelem Foto: MSp Foto: MSp

Pelikán: Bude mi potěšením příjít na mimořádnou schůzi Ústavně právního výboru

Ústavně právní výbor Poslanecké sněmovny dnes přijal usnesení pověřující předsedu výboru Jeronýma Tejce (ČSSD) svolat mimořádnou schůzi za účasti ministra Roberta Pelikána (ANO). Důvodem jsem jeho neustálé absence na jednáních, které způsobují nemožnost projednat na výboru důležité legislativní návrhy. Pelikán podle vyjádření pro Českou justici na jednání dorazí.

Jak již Česká justice informovala, Pelikán se od svého jmenování do funkce ministra spravedlnosti nezúčasnil jednání ani jednoho Ústavně právního výboru či jeho podvýboru.

Na dnešní schůzi tak poslanci na návrh Martina Plíška z TOP 09 jednomyslně odhlasovali usnesení, podle kterého by měl předseda výboru Pelikána pozvat na mimořádnou schůzi na začátku listopadu. „Jde o to svolat schůzi k plnění legislativních úkolů a to zákonů i podzákoných předpisů. Jinak na výboru není vůle se zabývat zákony Ministerstva spravedlnosti, pokud nebude přítomen ministr,“ komentoval usnesení Plíšek.

Ministr se podle svých slov na schůzi dostaví. „Bude mi potěšením, jak jsem ostatně předem telefonicky anoncoval předsedovi Tejcovi. Ostatně: při hodnocení mých účastí se zapominá na dvoudenní výjezdní zasedání někdy v červnu a celodenní jednání s členy ÚPV na MSp na konci srpna. Jde o to, že šlo v obou případech formálně o akci pořádanou MSp, proto nejsou ve statistikách. Všechny neúčasti byly odůvodnene kolizí s jinou neodkladnou aktivitou (důležitý zákon na legislativní radě Vlády, moje zákony na plénu Senátu atd.) a zástup kompetentním náměstkem řádně domluven s předsedou Výboru,“ napsal Pelikán České justici.

Ústavně právní výbor tak navázal na včerejší Podvýbor pro justici a soudcovskou samosprávu, který přijal usnesení, které rovněž vyzvalo ke svolání schůze za účasti ministra. Bez jeho účasti výbory nemůžou adekvátně projednat například návrh zákona o státním zastupitelství, postup v práci na novém trestním řádu nebo vznik Nejvyšší rady soudnictví, trestní odpovědnost právnických osob, ale i další důležité normy.

(epa)