Automatický generátor přidělování věcí má podle ministerstva vylučovat z přidělování lidský faktor a zajišťovat náhodnost výběru soudního oddělení Foto: MSp

Pelikán je opatrný k poslání kauzy Michalákových do Štrasburku

Velmi opatrně se dnes ministr spravedlnosti Robert Pelikán vyjádřil k možnosti, že by se Česká republika kvůli případu bratrů Michalákových mohla obrátit na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Tuto možnost zmínil před několika dny v reakci na rozhodnutí norských úřadů o odebrání rodičovských práv český prezident Miloš Zeman.

„Já jsem právník a právníci vědí, že ty věci často nejsou tak, jak vypadají. A že když člověk nezná spis, tak úplně není dobré kritizovat to rozhodnutí těch, kdo ho znají,“ poznamenal ministr spravedlnosti při příchodu na dnešní jednání s kolegy ze zemí EU v Lucemburku. Dodal, že konkrétní spis nezná, a tak netuší, zda bylo norské rozhodování správné či nikoliv.

Norské úřady ve vleklé kauze rozhodly 6. října poslat mladšího syna českých rodičů Michalákových do adopce, ke staršímu ztrácí matka rodičovská práva. V Česku takový postup vzbudil ostré odmítavé reakce, ministerstvo zahraničí předalo diplomatickou nótu, někteří čeští europoslanci žádali vyhoštění norské velvyslankyně v ČR. Prezident Zeman jí zrušil pozvání na oslavy českého státního svátku 28. října.

Evropský soud pro lidská práva není institucí EU. Je orgánem, který má zajišťovat plnění závazků vyplývajících z úmluvy Rady Evropy o ochraně lidských práv a základních svobod. Obrátit se na něj může každý občan členské země Rady Evropy, který si myslí, že jeho vlastní nebo jiná členská země porušuje jeho lidská práva.

(čtk)