Plot na hranici s Maďarskem Ilustrační foto: wikipedia

Amnesty International kritizuje stavění plotů v Evropě, vedou k porušování práv

Rozhodnutí zemí Evropské unie bránit stavbou plotů a dalšími opatřeními migrantům v přístupu do Evropy vede k porušování lidských práv. Uvedla to dnes ve své nové zprávě mezinárodní organizace Amnesty International (AI).

AI poukázala na to, že uprchlíci jsou z těchto důvodů vystavováni nebezpečné cestě po moři, špatnému zacházení a je jim odpírána možnost žádat o azyl. Zmíněná opatření nicméně příliv běženců nezastavila, konstatovala AI.

AI ve své zprávě citovala výpovědi běženců, kteří byli při pokusu překročit řecké, bulharské či španělské hranice zatlačeni zpět pohraničníky a nedostali tak příležitost požádat v EU o azyl. Podle AI to představuje jasné porušení mezinárodního práva. Při zastavování migrantů na hranicích je navíc prý často používáno násilí.

„Regulovat přístup (migrantů) do EU je jedna věc. Odpírat jej běžencům zcela je něco úplně jiného. První strategie je rozumná a legitimní, druhá je nehumánní a nelegální a musí skončit,“ uvedl ředitel programů AI pro Evropu a Střední Asii John Dalhuisen.

Amnesty International rovněž poukázala na fakt, že EU se stále více spoléhá na třetí země jako Turecko či Maroko při omezování proudu migrantů mířících do Evropy. Tyto země přitom podle AI opakovaně práva běženců porušují. Turecko prý kupříkladu v posledních měsících zadržuje migranty bez přístupu k právníkům a nuceně je vrací do Sýrie a Iráku. Mnoho uprchlíků s jiným než syrským občanstvím čeká v Turecku na vyřízení žádosti o azyl přes pět let. Marocké pohraničníky zase AI obviňuje ze špatného zacházení s migranty, kteří se pokoušejí překonat ploty kolem španělských enkláv v zemi.

„EU by se neměla obracet na státy, které nerespektují práva uprchlíků, a žádat je o to, aby za ni udělaly špinavou práci,“ zdůraznil Dalhuisen, podle něhož uprchlická krize představuje pro Evropskou unii velkou výzvu, ale nikoli ohrožení její existence.

Amnesty International ve zprávě vyzvala Evropskou unii, aby zajistila uprchlíkům přístup na území EU na svých vnějších hranicích, učinila přítrž odhánění běženců od hranic EU, zásadně zvýšila kapacitu přijímacích center pro uprchlíky v zemích EU v přední linii a zlepšila krátkodobou humanitární pomoc v těchto státech, jakož i urychlila a rozšířila realizaci plánu na přerozdělování běženců.

AI uvedla, že členské státy EU postavily na vnějších hranicích Evropy více než 235 kilometrů plotů v ceně přes 175 milionů eur. Jde o 175 km dlouhý plot na hranici Maďarska a Srbska, 30 km dlouhý plot na bulharsko-turecké hranici, 18,7 km dlouhou bariéru na hranici španělských enkláv Ceuta a Melilla v Maroku a 10,5 km dlouhý plot v oblasti Evros na řecko-turecké hranici.

Tyto ploty ovšem uprchlíky nezastavily, ale pouze změnily jejich trasy po pevnině či je odkázaly na podniknutí nebezpečnější plavby přes moře. Po moři letos do EU podle Amnesty International dorazilo 792.883 běženců a k 10. listopadu bylo registrováno 512 lidí, kteří na moři zahynuli. Za celý loňský rok bylo běženců, kteří dorazili po pevnině či po moři do Evropy, 280.000.

(čtk)