Profesor Fiala na slyšení v Senátu Foto: Senát

Fiala míří na Ústavní soud, senátní výbor ho jednohlasně podpořil

Ústavně právní výbor Senátu (ÚPV) dnes jednal o návrhu prezidenta Miloše Zemana, který si přeje, aby se novým ústavním soudcem stal profesor Masarykovy univerzity v Brně Josef Fiala. Z osmi hlasů získal plnou podporu a tak je více než pravděpodobné, že Fiala brzy rozšíří řady ústavních soudců.

Profesor Fiala je členem Legislativní rady vlády a působí také jako rozhodce a člen rozkladových komisí. Byl asistentem tří ústavních soudců, vyučoval i na olomoucké univerzitě a je vedoucím autorského kolektivu učebnic občanského práva hmotného.

Fialovu kanidaturu na zasedání ÚVP uvedl prezidentův kancléř Vratislav Mynář. „Důvodem návrhu pana prezidenta je, že 15. prosince vyprší mandát ústavnímu soudci Vladimíru Kůrkovi,“ započal svou řeč Mynář. Podle něj Fialu prezidentovi doporučilo kolegium představitelů české justice (Předseda NSS Josef Baxa, předseda NS Pavel Šámal, předseda NSZ Pavel Zeman a předseda ÚS Pavel Rychetský pozn. red.). Mynář vyzvihl Fialovu erudovanost coby vědecko-pedagogického pracovníka, dále zmínil jeho vědeckou činnost nebo praxi v roli asistentů ústavních soudců. „Je nezpochybnitelnou autoritou občanského práva,“ řekl kancléř.

Hlasovací lístek
Hlasovací lístek

Pro prezidenta jsou podle něj při výběru ústavních soudců rozhodující dvě hlediska. Kandidát musí být nezpochybnitelný odborník a zároveň to musí být odborník, který nasbíral zkušenosti v různých institucích. Několik senátorů si při posledním hlasování o Jaromírovi Jirsovi postesklo, že by Ústavní soud měla napříště doplnit žena. „Pan prezident vybíral z více kandidátů, byly mezi nimi i dvě ženy, ale kvality profesora Fialy zvítězily nad tímto hlediskem,“ řekl Mynář České justici.

Předseda ÚPV Miroslav Antl poté shrnul, že Josef Fiala splňuje zákonem stanovené podmínky pro výkon mandátu ústavního soudce.  „Má třicet osm let praxe, to třikrát převyšuje podmínky pro to, aby se stal ústavním soudcem,“ řekl Antl, který byl překvapen, že nad Fialou panovala při hlasování tak výrazná shoda. „Upřímě si myslím že to je tím, že se hlasování neúčastní paní senátorka Wagnerová a ve výboru již není pan Jiří Dienstbier,“ reagoval předseda výboru na dotazy České justice.

Sám Josef Fiala byl stručný. Poděkoval za prezidentovu nominaci a možnost se na ÚPV k jeho návrhu vyjádřit. „Mým vzorem je profesor Matulka,“ řekl v narážce na známý film Cesta do hlubin študákovy duše. Profesor přírodopisu Matulka je starý mládenec a věčný suplent, jež si z přehnané svědomitosti ani v pokročilém věku netroufá složit poslední státnici. Stále se mu totiž zdá, že ještě něco nezná, a tak by snad bez diplomu odešel i do penze. „Někteří mohou mít námitky, že jsem 40 let v pracovně právním poměru s univerzitním prostředím. Byl jsem ale i přísedící i právník, jako největší praxi ale považuji 20 let praxe na Ústavním soudu v roli asistenta, kdy jsem se podílel na rozhodnutích Ústavního soudu,“ dodal Fiala.

Nominaci Fialy nyní posoudí Výbor pro vzdělávání, školství a petice a nakonec o ní příští středu rozhodne plénum Senátu.

Eva Paseková