Ministr spravedlnosti Robert Pelikán Foto: MSp

Pelikán navštívil Drahonice, s podmínkami pro uprchlíky je spokojený

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) je spokojen s podmínkami, v jakých žijí běženci v zařízení v Drahonicích na Lounsku. Řekl to dnes po návštěvě bývalé věznice, jejíž ostrahu převzala tento týden od policie vězeňská služba. V minulosti Pelikán kritizoval podmínky jako nepřiměřeně přísné.

„Když si vezmu, že tohle zařízení jsme v dost strašném stavu předali vnitru před dost krátkou dobou, tak je to tady velmi dobré, lidé se velmi snaží,“ řekl ministr. „Jsem spokojený, je to velký rozdíl proti tomu, co jsme viděl dřív,“ dodal.

Režim v zařízení, jehož kapacita 240 osob je nyní naplněna zhruba z poloviny, je podle Pelikána poměrně volný. Vyzdvihl i vybavení uvnitř areálu nebo přítomnost psychologa volnočasových aktivit. „Dělá se posilovna. Je vidět snaha, aby to tu ti lidé měli co nejpříjemnější,“ doplnil Pelikán.

Vězeňská služba tento týden převzala od policie vnější ostrahu areálu. „Musíme dořešit výstroj, která není dělaná na pobyt venku,“ řekl ministr spravedlnosti. Pelikán uvolnil na ostrahu zařízení v Drahonicích na žádost ministerstva vnitra z Vězeňské služby 70 lidí. V zařízení dál pracují i lidé z najaté bezpečnostní agentury.

V Drahonicích jsou běžné konflikty mezi ubytovanými. „To víte, když zavřete na jedno místo tolik lidí z nejrůznějších zemí a ještě v dost složité životní situaci, tak je jasné, že konflikty budou vznikat,“ řekl Pelikán. „To je výhoda lidí z vězeňské služby, oni jsou na něco takového zvyklí, pro ně je to standardní práce, jsou to profesionálové,“ doplnil.

Podmínky, ve kterých jsou v ČR ubytováni uprchlíci, kritizují některé nevládní organizace, ČR za přístup k uprchlíkům pokáral i Vysoký komisař OSN pro lidská práva. Ke kritice se dříve připojil také vládní výbor pro práva cizinců a rovněž právě ministr Pelikán. Za oprávněné ale považují některé výtky i ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) a europoslanec za ANO Pavel Telička. Dienstbier tvrdí, že vybírat od uprchlíků poplatky za ubytování a stravu právní řád nedovoluje.

Před otevřením Drahonic vznikla petice místních obyvatel, kteří uprchlíky v areálu bývalé věznice nechtěli. Proti byl i hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM). V některých obavy přetrvávají, jiné upokojila dosavadní přítomnost policie.

S ostrahou objektu jsou obyvatelé spokojeni. „Myslím, že je tady klid. Když tady byla věznice, nebylo to tak hlídané jako teď,“ řekla Věra Hornová, jejíž dům sousedí s areálem zařízení pro uprchlíky na okraji Drahonic. „Lidi se spíš bojí nemocí, které by mohli běženci z těch států přenést sem,“ doplnila.

Podezření na tuberkulózu se objevilo v Drahonicích nedávno. Nakonec se neprokázalo. Občas proniknou na veřejnost i dobré zprávy zpoza plotů s ostnatými dráty. „Tento týden tu byla veselka,“ řekla Hornová. Zařízení je určeno jen pro muže, nevěstu v bílém přivezli a zase ji odvezli.

Zařízení pro zajištění cizinců fungují také v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku a ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku. Další rezervní areál vzniká v Balkové v Plzeňském kraji. Od Drahonic je Balková vzdálena jen několik kilometrů.

(čtk)